Temat: Felgi, koła do 159 Brera - temat ogólny

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

Cytat Napisał Luck Zobacz post
    No ja się przymierzam właśnie do 19 ti na lato (są w trakcie regeneracji aktualnie) z tym, że zawias mam deko w dół tyle co ma wersja Ti, ale jeśli masz już wysłużone sprężyny to może się okazać, że siedzą podobnie niżej. Felgi kupiłem od faceta też z tym silnikiem co Ty tylko ma jeszcze q4 i widziałem je na żywo na jego aucie, nie było źle przy oponie 235/40/19. U siebie myślę cały czas nad szerokością opony ale chyba pójdę w 225/40/19 ze względu na nie za dużą moc w aucie oraz stosunkowo niską wagę całego auta w porównaniu do innych modeli silnikowych. Tu powinno być ok bardziej się obawiam czy rant jeszcze będzie jako tako bezpieczny oraz czy jest duża różnica w komforcie między tymi dwoma szerokościami opon przy tej feldze.
    Jeździłem na 235/40/19 i na 225/40 /19. Bezapelacyjnie 225/40 jest lepszym wyjsciem. Komfort ten sam,auto toczy sie lzej,lepiej w koleinie sie miesci,jest zwawsze,felga wyglada duzo lepiej niz na 235 ( wyglada na wieksza).

Natomiast 19 bez obnizenia wygladaja słabo. Wówczas albo isc w opone 225/45/19,albo obnizac.

18 bez ozbnizenia tez szału nie robi ,chyba ,że damy wieksza oponę. Mam u siebie 215/50/18 i co prawda z obnizeniem,ale nawet bez,takie koło lepiej wypełnia błotnik. Zwłaszcza jezeli nie chcemy dystansów,przeswit optycznie wyglada duzo lepiej niz przy standardowych oponach.
    Ostatnio edytowane przez rybakmj ; 23-11-2016 o 17:29

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

No ja się przymierzam właśnie do 19 ti na lato (są w trakcie regeneracji aktualnie) z tym, że zawias mam deko w dół tyle co ma wersja Ti, ale jeśli masz już wysłużone sprężyny to może się okazać, że siedzą podobnie niżej. Felgi kupiłem od faceta też z tym silnikiem co Ty tylko ma jeszcze q4 i widziałem je na żywo na jego aucie, nie było źle przy oponie 235/40/19. U siebie myślę cały czas nad szerokością opony ale chyba pójdę w 225/40/19 ze względu na nie za dużą moc w aucie oraz stosunkowo niską wagę całego auta w porównaniu do innych modeli silnikowych. Tu powinno być ok bardziej się obawiam czy rant jeszcze będzie jako tako bezpieczny oraz czy jest duża różnica w komforcie między tymi dwoma szerokościami opon przy tej feldze.
    Jeśli wybierasz 225/40/19 to szukaj opon z rantem ochronnym na felgę, chociaż prawdę powiedziawszy to i tak niewiele się zda, bo w starciu z krawężnikiem żadna felga przy tym profilu opony nie ma szans...
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

No tak, rant to podstawa ale myślisz że są jeszcze jakieś opony przy takim profilu bez rantu? Druga sprawa to wiem, że sam miałeś lub masz nadal taką konfigurację opon to polecasz lub odradzasz 225? Wiadomo przy 19 trzeba uważać tak czy siak ale np parkując na krawężniku to od razu felga obrywa czy to kwestia raczej nie umiejętnego parkowania na tzw strzała?

Użytkownik Znawca Avatar rybakmj
    Mieszka w
    Grajewo,podlasie
    Auto
    Kia Sportage 1.6 PB 177km

Domyślnie

No tak, rant to podstawa ale myślisz że są jeszcze jakieś opony przy takim profilu bez rantu? Druga sprawa to wiem, że sam miałeś lub masz nadal taką konfigurację opon to polecasz lub odradzasz 225? Wiadomo przy 19 trzeba uważać tak czy siak ale np parkując na krawężniku to od razu felga obrywa czy to kwestia raczej nie umiejętnego parkowania na tzw strzała?
    Przy profilu 40,podjazd na kraweznik musi byc "delikatusny".

Zdarzają sie opony 225/40 bez rantu. Tragedii nie ma,ale rant jednak troszke nam ochroni felge.

Użytkownik Znawca Avatar Luck
    Mieszka w
    KRA KNS
    Auto
    AR9 1,8 MPI LPG + Julka 1,4 TB

Domyślnie

Dla mnie rant już od 17 w góre to mus z tym parkowaniem to także uważałem zawsze gdzie się tylko da nawet przy 16 oraz 17. Bardziej istotne czy ta węższa szerokość opony będzie już dużym utrudnieniem czy raczej porównywalnym do 235 w przypadku 19 felg różnica bodajże 4mm w wysokości profilu jest w sumie nie wielka.
    Wiem, że temat powraca jak bumerang więc za to sorki.
    Ostatnio edytowane przez Luck ; 23-11-2016 o 18:17

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar alces1
    Mieszka w
    Żegocina
    Auto
    AR 159 JTDm Ti, AR Giulietta Sport, AR Spider 3.0 V6

Domyślnie

Polecam raczej 225. Owszem, zdarzają się opony bez rantu w tym rozmiarze i jest ich całkiem sporo.
    Pozdrawiam.
    - Rafał

Sprzedam naklejki: koniczynki QV 3D
    http://www.forum.alfaholicy.org/pozo..._dostepne.html

Użytkownik Rowerzysta Avatar dkramps
    Auto
    sprawdzenie auta pod kazdym względem

Domyślnie

Panowie miał ktos takie felgi z Audi na alfie 159 http://www.forum.alfaholicy.org/159_...ml?language=ru

Użytkownik Pasjonat Avatar Nazar
    Mieszka w
    Bytom
    Auto
    Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08

Domyślnie

Jakby ktoś chciał to znajomy ma felgi z Giulii . I przy dobrej oponie 19/10" wchodzą nawet do Giulietty . Na foto na przymiarkę założona opona 225/39/19 ale wejdzie spokojnie 235/35 . Felga na dystansie 6mm bo charatała bez niego o wleczony . Zdjęcia Prezesa i Julka też jego Kliknij obrazek, aby uzyskać większą wersję

Nazwa:	giulia 1.jpg
Wyświetleń:	23
Rozmiar:	94.7 KB
ID:	216093

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Jarocin
    Auto
    Alfa Romeo 159 SW 1.9 JTDM 185 KM (by TuneForce)

Domyślnie

szkoda ze 11k woła za te felgi

Użytkownik Znawca
    Auto
    AR G

Domyślnie

Cytat Napisał wrobel87 Zobacz post
    szkoda ze 11k woła za te felgi
    no co zrobisz, liczyłem na mniej, ale nagle mu odbiło, a aż tyle za felgi 19" z zimowymi oponami o zerowej przydatności dla mnie po prostu nie dam...
    po cenie o której rozmawialiśmy przed przymiarką to pewnie już bym miał wszystkie 4 na aucie i się cieszył jak dzieciak.... choć też do okazji zaliczyć tego nie można było ale jakoś bym przeżył