Na śniegu wcale WR A3 nie były lepsze niż stare Dębice Frigo 2, i to już pisałem w kilku ostatnich postach, tyle że widać nie każdy czyta wszystko, np tu:
A3 to bieżnik do samochodów performance - ma niskie opory itp, ale moim zdaniem jakoś na śniegu/lodzie, przynajmniej w 159, sobie nie radzi i przynajmniej w rozmiarze który mam (215/55R16).Napisałem w tej dyskusji też że wzorcowe dla mnie na śniegu są Continentale TS850, po prostu są o klasę lub dwie lepsze niż A3, tyle że je mam sprawdzone w Giulietcie tylko.
Co do opinii w autcie tylnonapędowym - całkiem inne wrażenia. Jaki to był silnik? Turbo, czy wolnossący? pytam bo przy uturbionych masz jednak duży moment "na dole" i tu właśnie A3 się poddają. Uważam też że nie masz racji pisząc że zimówki powinno się oceniać po zachowaniu na śniegu. W zimie masz niższe temperatury, ale nawet w górach (mieszkam blisko bo w Bielsku) najczęściej nie ma śniegu, jest sucho, albo mokro, albo błoto pośniegowe, rano/wieczorem trochę lodu, czasem tylko śnieg i białe drogi, więc opony muszą sprawdzać się w każdych warunkach. W każdym razie Nokiany A3 tylko na suchym są bardzo dobre, w innych warunkach przeciętne (moja skromna ocena).
ja mam continentale w służbowych autach... i w życiu nie mogę ich porównać do Nokianów niestety jak dla mnie klasa niżej w zimę. 6 Lat różne zimy i zawsze pewność ... której opony innych marek mi nie dawały. Silnik benzyna 2.2 170 KM ... bez gadżetów turbo czysta moc. Mam porównanie bo na co dzień w pracy mam przekrój właściwie wszystkich marek i silników. To jest moje doświadczenie od lat rocznie robię około 60 tyś km różnymi samochodami plus prywatnym około 10/15 tyś. Poza tym Obecne Nokiany D4 mają jako pierwsze w historii klasę A na śniegu
![]()
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
ale które masz Continentale na myśli - ja piszę o TS850, nie o żadnych innych, np wzór bieżnika 830P i nowych 850P nie budzi mojego zaufania, choć nie testowałem. Jeśli chodzi o inne Continentale jakie miałem okazje użytkować to letnie Continentale ContiSportContact 3 - one są takie sobie (główny zarzut słabiej na mokrym).
Tak jak pisałem parę postów wcześniej, na oko bieżnik Nokianów D4 wygląda bardzo obiecująco, ciekaw jestem opinii użytkowników po tym sezonie. Niestety w rozmiarze który rozważam (215/50R17) Nokian D4 nie jest obecnie produkowany.
Co do silnika wolnossącego - taki silnik nie daje tego nagłego kopa momentu obrotowego już przy niskich obrotach silnika, w Nokianach WR A3 właśnie ten skok momentu przy trochę mocniejszym przyspieszaniu potrafi zrywać przyczepność Nokianów A3 na 2 biegu.
- - - Updated - - -
parę dni temu sam miałeś się okazje przejechać moją (już byłą) 159 JTDm która ma 380Nm. Chyba potwierdzisz kolegom, że w porównaniu do nawet Twojego 3.2JTS "na dole" obrotów moment obrotowy jest dużo większy niż w nawet znacznie mocniejszym, ale jednak wolnossącym silniku (z resztą 3.2 ma chyba max 320Nm, ale szczególna różnica wolnossącego jest na dole)
Okej, diesle mają duży moment, ale mają też mały zakres prędkości obrotowej, wiec muszą mieć dłuższe przełożenia niż benzyna. Wystarczy dłużej przytrzymać sprzęgło aby benzyna się wyżej wkręciła i też osiągneła niezły moment. Dla mnie to nie jest argument. Możesz założyć te Continentale do Seicento 1.1 i też zerwiesz nimi przyczepmność podczas ruszania na mokrym.
Szczególnie diesle po chipie mają duży moment, np w moim przypadku z 380Nm. Po prostu średnio przyspieszając na 2 biegu często zrywało mi na Nokianach WR A3 i dlatego jestem średnio zadowolony z nich.
Natomiast, z tego jak bardzo inaczej wygląda bieżnik Nokiana WR D4, jest szansa, że ta opona będzie bardzo ciekawą opcją. Tyle że póki co nie ma praktycznie ani testów ani opinii (bo typu kupiłem tydzień temu, przejechałem 500-1tys km po suchym/mokrym i jest super zimówka choć nigdy nie testowana na śniegu/lodzie/niskiej temperaturze, ale i tak wystawię po 5 gwiazdek w każdej kategorii, takich opinii nie liczę choć jest ich już po paręnaście na znanych serwisach oponiarskich)
Więc, w końcu wybór padł na sprawdzonego przeze mnie w Giulietcie Conti TS850. Co do rozmiaru, jednak zdecydowałem się nie kombinować z mniejszymi, będzie 225/50R17 98V. Nawet udało się je kupić w całkiem przyzwoitej cenie, po 555zł/szt z wysyłką (2 lata temu płaciłem coś ok 670/szt w mniejszym i normalnie tańszym rozmiarze do Giulietty - teraz taki jest po ~525zł/szt). Niestety, nie użyję moich obecnych łańcuchów - trzeba kupić nowe szybko-montowalne więc kolejne 400-600zł w plecy. No ale trudno, nie co rok się kupuje taki zestaw.
Jak już uda mi się potestować TS850 w trudnych warunkach, to zdam relację.
kolego opony Nokian WR D4 i A3 to zupełnie inne opony!!! poczytaj sobie co to są opony kierunkowe i asymetryczne. Wtedy będziesz wiedział jakich opon potrzebujesz i jakich szukasz.
http://www.opony.com.pl/opony-porady...runkowy/?id=11
Włoszka
1.9 JTD-m 8v 88KW - prosto, solidnie bezproblemowo
![]()
W skrócie D4 na śnieg, A3 na asfalt suchy i mokry (przy większych prędkościach) i okazjonalnie na śnieg (ale raczej żeby gdzieś wyjechać, zaparkować itp. niż jeździć po górskich drogach).
I
Teraz juz wiem. Tyle ze jak kupowalem 3 lata temu WR A3 to takiej wiedzy nie mialem - bylo napisane ze A3 super, mistrz na sniegu blablabla, tak pisali w roznych artykulach na necie(gazety motoryzacyjne). 3 lata temu nie bylo D4, byla wlasnie A3 do aut troche wiekszych/mocniejszych i D3 do kompaktow, wzialem wiec to co wydawalo sie odpowiednie do 190KM/380Nm nielekkiej 159, i sie zawiodlem.