Strona 94 z 1815 PierwszyPierwszy ... 44848586878889909192939495969798991001011021031041441945941094 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 931 do 940 z 18142

Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Alfa i Omega Avatar Falcon40
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9JTDm 150KM '07

Domyślnie

250 czesc plus robota - taka cene u Tomka zaplacilem za wymiane podnosnika z tylu.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    dobre kompendium powodzeniu w szukaniu tej wymarzonej 159 !
    Dzięki. Szukanie tej wymarzonej 159 będzie drogą przez piekło - już to wiem Zejdzie pewnie parę miesięcy na oglądaniu rzekomo idealnych egzemplarzy, które ostatecznie okażą się powypadkowymi skarbonkami - to mnie najbardziej martwi. Dlatego od razu napiszę:
    Jeśli ktoś ma do "oddania" w dobre ręce zadbaną AR159 diesel >150km z rocznika od 2007 (najchętniej 2008), czarną, w skórze i z lepszym wyposażeniem to wie gdzie mnie szukać

Jeśli chodzi o usterki wymienione przeze mnie - Tomek_KRK w swoim poście doprecyzował wszystko. Mi do znawcy 159 daleko, mogę Was tylko zapewnić, że wszystko o czym wspomniałem pochodzi z 2 dniowej lektury różnych forów i www - takie problemy ludzie zgłaszali. Nie wiem czy legalne jest umieszczanie tutaj odnośników do innych forów - w każdym razie nic "z palca nie wyssałem". Ta korozja okolic podświetlenia tablicy - zapisywałem sobie różne usterki z netu, ktoś wspomniał o takim problemie, może chodzi o jakieś dalsze okolice skoro tam sam plastik
    W 100% jako laik-amator potwierdzam opinię, że korozja większość 159 omija szerokim łukiem - wg. informacji z netu ew. korozja świadczy najczęściej o tym, że była robiona blacharka.
    Przegrzewanie się silnika, pompa paliwa - też takie rzeczy wyczytałem, być może to incydentalne przypadki.

Ja na 159 jestem zdecydowany, od dłuższego czasu zbieram na nią kasę i o żadnym Niemcu, Francuzie, Japończyku mowy nie ma. Wystarczy parę dni poczytać i mity o awaryjności alf można między bajki włożyć - auto awaryjne jak każde inne w dzisiejszych czasach, ale piękno niekwestionowane. Auto ma się przede wszystkim podobać - jak się kocha to się wybacza, ale w przypadku 159 nie ma czego wybaczać, to nie 156. Zresztą... jakbym miał na uwadze wyłącznie bezawaryjność to na nic nie zamieniłbym obecnej Toyoty Cariny E z '97 - przez 14 lat w tym aucie, nie licząc normalnej eksploatacji, padły tylko łożyska w przednich kołach Teraz takich aut już nie ma.. ale są piękniejsze i dlatego sorry toyotko, twój czas już minął (ps. gdyby ktoś był zainteresowany kupnem ... pierwszy właściciel, 130'000km przebiegu w 14 letnim aucie - ehh... i tak nikt w ten przebieg nie uwierzy, a to prawda )

krissis
    Gość

Domyślnie

ostatnio też to robiłem w lewych tylnych drzwiach. 220 zł plus robocizna, także nie jest tak źle.
    Natomiast ostatnio zaczął mi fotel z przodu skrzypieć. Dramatu nie ma, pierdołka ale jednak wkurza. Polecicie kogoś w wawie co mi tą drażniącą usterkę niedrogo usunie

Użytkownik Romeo Avatar grzdylu
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    GTV 3,0 V6

Domyślnie

ja mam 159 z 1,9 16v ale z roku 2006, nie jest czarna ale za to z czarna skora pewne auto i ciagle serwisowane z nmaszczeniem i bez szukania jakis lewych oszczednosci jesli mimo to jestes zainteresowny to dzwon 504039015
    Born to be wild.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał grzdylu Zobacz post
    ja mam 159 z 1,9 16v ale z roku 2006, nie jest czarna ale za to z czarna skora pewne auto i ciagle serwisowane z nmaszczeniem i bez szukania jakis lewych oszczednosci jesli mimo to jestes zainteresowny to dzwon 504039015
    Dzięki - tylko widzisz zależy mi akurat na czarnej z jasną skórą i jednak nieco młodszej. Pozdrawiam!

ps.
    Czy ktoś z Was wie gdzie można znaleźć katalogi ze zdjęciami i opisami różnych wersji wyposażeniowych/opcji dla Alf 159 z lat 2007, 2008? Jakoś nie mogę wygooglować nigdzie. Może ktoś ma coś takiego np. na dysku itp.? Chciałbym rozeznać się co było w zależności od wersji - jaki kokpit, kierownica, gdzie alu, gdzie drewno, plastik itd. Co w standardzie, co jako opcja. Będę wdzięczny.
    Ostatnio edytowane przez garret ; 04-05-2012 o 23:00

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Czarny_28
    Mieszka w
    Dębica RDE - podkarpackie
    Auto
    AR 159 SW, Progression, Nero Oceano, 1.9 JTDm 16V, 2006r.

Domyślnie

kolego garret jak tak bedziesz wydziwial to napewno nie kupisz 159.Ja tez mialem swoje widzimisie i szukalem auta rok i musialem jednak pojsc na kompromisy i zamiast jasnej skory wziac czerwona ktora wedlug mnie jest tez rewelacyjna jak kazda w 159.Jak bedziesz szukal dziury to zawsze cos sie znajdzie,a to odprysk,rysa,to cos we wnetrzu obtarte,przypalone itp itd.To sa auta uzywane i cos zawsze beda mialy nie tak

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    AR 159 2.0 JTDM 2010

Domyślnie

Cytat Napisał Czarny_28 Zobacz post
    kolego garret jak tak bedziesz wydziwial to napewno nie kupisz 159.Ja tez mialem swoje widzimisie i szukalem auta rok i musialem jednak pojsc na kompromisy i zamiast jasnej skory wziac czerwona ktora wedlug mnie jest tez rewelacyjna jak kazda w 159.Jak bedziesz szukal dziury to zawsze cos sie znajdzie,a to odprysk,rysa,to cos we wnetrzu obtarte,przypalone itp itd.To sa auta uzywane i cos zawsze beda mialy nie tak
    Czarny_28 dzięki za opinię - jest w tym co piszesz trochę prawdy, jednak zaleciało mi trochę, bez obrazy - nic osobistego, "Panem Władkiem" z komisu: "Panie bierz Pan, a nie zawracaj głowy, to się klepnie". Nie z tym autem - jakbym był nabywcą Octavi albo Passata, to bym popatrzył na pojemność bagażnika, przejechał parę km i uśmiechnięty wziął zielony metallic Ale ja Alfę kupuję! - to wiadomo czym się kieruję przede wszystkim: wyglądem.

Nie przesadzaj - kolor (ps. ciemny grafit też da radę), rocznik, silnik i skóra to nie jest znowu takie wydziwianie. Mam całą listę rzeczy, na które przymknę oko - np. logo może być wyblakłe - żart - wiadomo, powypadkowego czteroślada, z korozją, bez historii nie wezmę. Ale jak sprzedający uczciwie przedstawi co jest do roboty, co było zrobione itd. to sprawa otwarta. Ale pierwsza ściema i olewam gościa. Jak jest uczciwość to i na ryskę, odprysk, czy nawet małą blacharkę człowiek inaczej patrzy.
    Spoko, że grzdylu przedstawił swoją propozycję - mam nadzieję, że nieostatni. Dopiero zacząłem szukać, jest czas - z marzeniami nie łatwo iść na kompromis Pozdro

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

to jedz do Tomka i kup u niego...zaoszczedzisz sobie takich sciem

czarny2891
    Gość

Domyślnie

witam!
    jako ze jestem tu nowy i szukam odpowiedzi na kilka pytan to zeby nie otwierac nowego tematu moze podepne sie pod ten. od jakiegos czasu chodzi mi po glowie kupno alfy 159 i chcialbym sie dowiedziec na czym polegal lifting w tym modelu i w ktorym byl roku?? czy silniki jtdm 16v 150KM to ciagle jeden i ten sam silnik czy przechodzil on jakies modyfikacje? chcialbym celowac wlasnie w ten silnik lub 2.0 170KM, ale troche malo jeszcze ich jest na ryknu wtornym :/ alfa ma byc moim drugim autem (a wlasciwie to pierwszym bo w chwili obecnej mam troche malo ekonomiczne auto do poruszania sie na codzien) dlatego tez 2.4 chyba raczej odrzucam w przedbiegach bo gdybym chcial cos szybkiego to raczej nie szukalbym wsrod diesli dlatego tez mysle ze ten mniejszy diesel powinien mi wystarczyc a z tego co wyczytalem jest jednak tanszy w eksploatacji. znalazlem tez kilka opinii ze z silnikami 2.4 to byl maly toto lotek - niektore nie potrafily dotrwac do 40tys km a inne robily 200tys i to tez mnie troche przestraszylo.

Mieszka w
    Auto

Domyślnie

lift byl w 2008 r. i dotyczyl wnetrza-inne przeszycia foteli,inny kolor plastikow kokpitu-taki bardziej szary(grafit) pozniej czarny chyba od 2010r.,inny panel klimatronik,kierownica z perforowana skora-chyba od 2007 r,inne cyferblaty i podswietlenie zegarow,nowe wzory felg(to chyba jedyna zewnetrzna zmiana),od 2010 r chyba byla tez kierownica jak w wersji TI i galka zmiany biegow ale nie wiem czy w kazdej wersji,Seryjna navigacja tez troszke sie zmienila.Tyle pamietam moze ktos cos jeszcze dopisze.Silnik 16V mial tylko zmiane w postaci zmienionego kolektora od 2007 r na ponoc mniej awaryjny ale poprawili tam tylko sterowanie klap wirowych,a pozatym jak twierdzi nasz forumowy spec - Tomek to stary kolektor jest lepszy czyli ten przed 2007 r.Pozatym to ciagle ten sam silnik.2.0 jest ponoc o wiele lepszy ale raczej ich malo na rynku wtornym,a jak juz sa to cena napewno bedzie wyzsza.Jezeli chodzi o spalanie w 16V to licz sie z tym ze w cyklu miejskim moze spalic od 8 do 10 l w cieple dni,a zima nawet ok.12 l-mowie tu o swoim przypadku.Na trasie jest bardzo ekonomiczny - mozna zejsc do 5-6 l.