Temat: Pomoc przy zakupie AR159 / Brera

Użytkownik Maniak resoraków Avatar łuk4sz
    Auto
    159 2.0 JTDm (2021 -) 159 1.9 JTDm 8V 2010 berlina (2014-2018)

Domyślnie

Skontaktuj się z forumowiczem Pablo. z pablogarage.pl, po ramce widać, że może miał z nią do czynienia i będzie Ci mógł coś więcej powiedzieć na jej temat. Aha, po zdjęciach przypuszczam, że jest to samochód przedliftowy, zakładam 2007 r., chyba, że MPI jeszcze na początku 2008 roku załapało się na starsze detale. Poproś o VIN i będzie wszystko jasne

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie Alfa 159

Cytat Napisał łuk4sz Zobacz post
    Skontaktuj się z forumowiczem Pablo. z pablogarage.pl, po ramce widać, że może miał z nią do czynienia i będzie Ci mógł coś więcej powiedzieć na jej temat. Aha, po zdjęciach przypuszczam, że jest to samochód przedliftowy, zakładam 2007 r., chyba, że MPI jeszcze na początku 2008 roku załapało się na starsze detale. Poproś o VIN i będzie wszystko jasne
    Do tej pory jezdze golfem IV i na taka alfe w kombi poluje od dluzszego czasu. Musze zabrac zone aby obejrzala to auto gdyz twierdzi ze jest zbyt ciasne dla rodziny z malym dzieckiem i che abysmy kupili lagune III lub vectre C.
    Wiem ze alfa nie jest przodownikiem przestronnosci na tylnej kanapie badz pojemnosci bagaznika ale nie wieje w niej nuda a silnik 1.8 zapewnia przyzwoite osiagi przy rozsadnym spalaniu.
    Ps rozbrajaja mnie opisy handlarzy sprowadzonymi alfami....pisza (1.8MPI) bardzo dynamiczny i oszczedny silnik

Użytkownik Romeo Avatar lukash
    Mieszka w
    Radomsko
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm 16v 2006/AR 156 FL 1.9 JTD 8v 2003

Domyślnie

Cytat Napisał MrLop Zobacz post
    Ps rozbrajaja mnie opisy handlarzy sprowadzonymi alfami....pisza (1.8MPI) bardzo dynamiczny i oszczedny silnik
    a tak prawdę mówiąc to ani on dynamiczny, ani oszczędny. Jedyny jego plus to możliwość zagazowania i tylko wtedy warto go rozważyć

Jest:
    - Alfa Romeo 159 1.9 JTD 150 KM 2006 r

Była:
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2003 r
    - Alfa Romeo 156 1.9 JTD 115 KM 2001 r

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Cytat Napisał MrLop Zobacz post
    Do tej pory jezdze golfem IV i na taka alfe w kombi poluje od dluzszego czasu. Musze zabrac zone aby obejrzala to auto gdyz twierdzi ze jest zbyt ciasne dla rodziny z malym dzieckiem i che abysmy kupili lagune III lub vectre C.
    Wiem ze alfa nie jest przodownikiem przestronnosci na tylnej kanapie badz pojemnosci bagaznika ale nie wieje w niej nuda a silnik 1.8 zapewnia przyzwoite osiagi przy rozsadnym spalaniu.
    Co do przestronnosci w kabinie jest ona wystarczajaca dla czteroosobowej rodziny.Wiem to z doswiadczenia a bagaznik spelnia swoja role wysmienicie.Bez problemu mozna go zapakowac po sam dach mowa oczywiscie o SW. Ma bardzo wysoki nie wygodny prog ale jest foremny.Przed wyjazdem na dluzsza trase np wakacje wyciagam spod podlogi bagaznika styropian z zestawem naprawczym jest w tym miejscu dodatkowa przestrzen ladunkowa zawsze masa pierdol sie zmiesci.Jednostke napedowa pozostawiam Tobie do wyboru.Ja postawilem na najmocniejszego diesla i jestem zadowolony.Auto z maksymalnym zaladunkiem plus 4osoby na pokladzie zawsze ochoczo przyspiesza i nie daje po sobie poczuc zmeczenia.

Użytkownik Embrion
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Jesli chodzi o jednkstki napedowe to diesel nie wchodzi w gre, mialem juz diesla 8 lat i starczy.
    Interesuje mnie benzyna bez gazu z rozsadnym spalaniem (pomijam 1750 tbi ze wzgledu na cene)
    Moim zdaniem ten silnik to najlepsze rozwiazanie dla kogos kto jezdzi z zona czyli bez szalenstw.
    Zastanawia mnie jeszcze ten caly lift w 2008r alfa przeszla drobny lift wizualny ale i mechaniczny....slyszalem ze zgubila pare kilogramow.
    Nie wiem czy to prawda w takim razie wersja od 2008 bedzie duzo lepszym rozwiazaniem.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar squadracorse
    Mieszka w
    Nowy Tomyśl / Poznań
    Auto
    JEST: MiTO1.4 95KM, 156GTA, JEEP COMMANDER. BYŁA: 156 1.9jtd, 159 2.4JTDM , 159 2.4Ti. 159 1.9jts

Domyślnie

Czyżby wagen TDJi Cie zawodzil:-) Jedze tez 156 w dieslu od 7 lat bez najmniejszej awarii. Moze kup passata B5 1.8T ? To bedzie najrozsadniejsze rozwiazanie:-) Jak zonka nie lubi szalenstw to nie wiem...niektorzy mowia ze zakup alfy to czyste szalenstwo :-)

Użytkownik Embrion
    Auto
    159

Domyślnie

Witam jestem zainteresowany kupnem tej 159 sportwagon TI http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-4...226099140.html ktoś może był, widział lub może jakieś uwagi co do handlarza czy samochodu. Byłbym bardzo wdzięczny.

Użytkownik Rowerzysta Avatar gavu
    Mieszka w
    KSU
    Auto
    AR 159 1.9 JTDm

Domyślnie

Cytat Napisał hharakiri Zobacz post
    Witam jestem zainteresowany kupnem tej 159 sportwagon TI http://allegro.pl/alfa-romeo-159-2-4...226099140.html ktoś może był, widział lub może jakieś uwagi co do handlarza czy samochodu. Byłbym bardzo wdzięczny.
    Z pewnością zderzak z przodu był malowany... pierwsze co się zawsze rzuca w oczy

Użytkownik Embrion Avatar moto21
    Mieszka w
    Parczew- Warszawa
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Cytat Napisał czmielu Zobacz post
    Witam.
    Przyszła pora na zakup wymarzonego autka. Padło na 159
    Natrafiłem na takie ogłoszenie:
    http://www.mobile.de/pl/marka/alfa-r...207458843.html
    jak myślicie, warto jest się nim zainteresować?
    no i klima jest chyba automatyczna, a nie jak napisane manual.
    pozdrawiam
    Witam
    Ładna jest ale z tego co idze jest na polskim mobile De czyli jest przeznaczona do eksportu tzn w tym przypadku poza Niemcy . Także może okazać się że jest ok ale może też być inaczej , ja bym prosił o VIN i go sprawdził . Mam do czynienia z takimi przypadkami gdzie auto nie mogło być sprzedane poza Niemcy . Sam tak kupiłem dwie Alfy i teraz kolejne auto . Jak interesuje Ciebie AR 159 sprzedaje swoją 2.2 Jts

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    warszawa
    Auto
    była Julka 2012 sport&premium1 1,4TB 120 km + TomTom2+czerwone brembo +oryginalne chlapacze :)

Domyślnie

Cytat Napisał moto21 Zobacz post
    Witam
    Ładna jest ale z tego co idze jest na polskim mobile De czyli jest przeznaczona do eksportu tzn w tym przypadku poza Niemcy . Także może okazać się że jest ok ale może też być inaczej , ja bym prosił o VIN i go sprawdził . Mam do czynienia z takimi przypadkami gdzie auto nie mogło być sprzedane poza Niemcy . Sam tak kupiłem dwie Alfy i teraz kolejne auto . Jak interesuje Ciebie AR 159 sprzedaje swoją 2.2 Jts
    Padre, szkoda że masz sedana, inaczej to bym się już na wizję lokalną umawiał