Zgadzam się - trasa. Tylko pokaż średnią. Bo moja Alfka, jak jadę do Ustki i wyzeruję kompa prze Orlenie pokazuje nawet 4,2 l/100. Do wjazdu do Ustki przy jeździe 80km/h. Nie neguję żadnych wyników tylko proszę o pokazanie komputera i opis trasy.
Zgadzam się - trasa. Tylko pokaż średnią. Bo moja Alfka, jak jadę do Ustki i wyzeruję kompa prze Orlenie pokazuje nawet 4,2 l/100. Do wjazdu do Ustki przy jeździe 80km/h. Nie neguję żadnych wyników tylko proszę o pokazanie komputera i opis trasy.
średnia to całkiem inna bajka...pisałem tutaj tylko i wyłącznie o najniższym spalaniu jakie osiągnąłem. średnie spalanie z 15kkm wynosiło tam około 9l benzyny. Zwykle w trasie było to około7-8 litrów, w mieście około10.
Co do mojej alfy, można wszystko zobaczyć po kliknięciu w sygnaturkę ze średnim spalaniem. Każde tankowanie do pełna, z opisem trasy itd...
Dojechałem na stację na mocnej rezerwie, bo już mi gasł, i zatankowałem za 150zł. 18 maja zrobiłem trasę do Gdańska do KWP Gdańsk, potem po drodze IKEA i Słupsk do tej pory jeżdżę na tym samym paliwie. W trasie pali ok 6-7l nie przekraczając 110km/h. W mieście potrafi żłopać 10-11 ale to jest efekt że więcej się stoi niż jedzie i tyle. Nie mam komputera i nikt mi nie musi wierzyć że tyle spala. Jeżdżę i wiem ile tankuje, do tego prowadzę tabelę spalania w Excelu odkąd mam auto. Vectra mojej kobiety 1.6 paliła także bardzo mało ok 5-6l w trasie podobnie jak u kolegi Maćka.
spalanie 7.8l/100km
====================================
pomoc w diagnostyce komputerowej Alf
Chyba właśnie tak opisałem twój wynik: trasa, nie więcej niz 110 km/h. Jak widać nie pomyliłem się ani trochę. Wcale nie mówię, że to jest niemożliwe co napisałeś. Tyle tylko, że to jest normalne spalanie auta tej klasy, z takim silnikiem, w normalnym stanie technicznym. SC bedzie miało wynik lepszy o 1 litr/100 km, a Alfa z silnikiem V6 o 1 litr gorszy. Ale różnice zaczną się, jak pojedziemy na normalne drogi i będziemy poruszać się z normalnymi prędkościami (nie chodzi mi o 200 km/h tylko np. stała prędkość 140 km/h na autostradzie). I wtedy zobaczysz, ile potrafi wypić Alfa. Zresztą nie tylko Alfa. Ostatnio kolega mi opowiadał jak jechał Accordem, cały czas ok. 150 km/h po niemieckiej autostradzie. I wyszło 13l/100 km.
Każde auto tej klasy, o tej masie i z podobnym wyposażeniem potrzebuje paliwa w podobnej ilości. Jedno wiem: żaden benzynowy silnik nie spali tak mało jak diesel przy szybkiej jeździe po trasie, a zwłaszcza przy częstych wyprzedzaniach, przyspieszaniach itp. A droższa eksploatacja to mit. Mimo, że wolę pracę silnika benzynowego, ekonomia codziennej eksploatacji jest silniejsza. Zwłaszcza, jak się nie jeździ "po taksówkarsku".
Jak najbardziej potwierdzam.... o ile podczas równej jazdy w trasie różnice pomiędzy benzyniakiem a dieslem są małe, tak przy wyższych prędkościach lub w mieście są już odczuwalne...w portfelu![]()
Na obwodnicy gdańskiej sięgałem 140-160km/h, pozostała część trasy jak pisałem nie przekraczałem 110 bo się nie dało. W mieście to jak napisałem, potrafi łyknąć nawet 10-12l.
spalanie 7.8l/100km
Temat rzeka.
- - - Updated - - -
Ile wleje tyle spali,mniej jeszcze nie zdarzyło sie nigdy.
Wczoraj oczywiście byłem sam w MC, widze że to już norma.
spalanie 7.8l/100km
Bo to miejsce nie jest najszczęśliwsze. Należę raczej do ludzi poważnych i niechętnie będę spotykał się wśród lanserów i małolatów dla których MC jest swojego rodzaju światynią. A i dzień chyba niespecjalnie dobry chociaż tu akurat nie ma chyba złotego środka.