Strona 97 z 135 PierwszyPierwszy ... 4787888990919293949596979899100101102103104105106107 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 961 do 970 z 1344

Temat: Usterki po 10 tys.( i wiecej) km

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Cytat Napisał Maciek-156 Zobacz post
    Jeśli wpiszesz swój nr VIN do Epera to dostaniesz wszelkie informacje o samochodzie: dacie produkcji, wersji, wyposażeniu i konkretnie (na dzień produkcji) zamontowanych częściach.
    Błędem jest traktowanie epera zbyt dosłownie czyli jako pewne źródło informacji o zamontowanych częściach. Zbyt wiele nieścisłosci tam występuje, nie zawsze wszystko jest jasne i czasem poki sie nie wezmie do ręki czesci to tak naprawdę nie ma pewności co ostatecznie było zamontowane w fabryce. Myślisz że wraz z datą zmiany/modyfikacji czesci w eper ktoś idzie na magazyn we włoszech i wyrzuca całą partię przed zmianowych cześci zastępujac je nowymi? Nic podobnego. Części są często zużywane aż do wyczerpania zapasów (myślę że szczególnie te bardzo wartosciowe a aktywator nie wątpliwie do takich należy ). Zdarzają się przypadki że na serwis przychodzą części z nowym numerem na pudełku a w srodku jest cześc ze starym numerem . Teoria to jedno a praktyka to drugie . Bazując wyłacznie na eper nie można mieć 100% pewności co tak naprawde zostało zamontowane w fabryce choć oczywiscie większośc rzeczy będzie się zgadzać.

Proponuję opierać się na oficjalnych materiałach producenta (i datach w nich podanych), a nie na tym co ktoś kiedyś napisał na forum nawet zagranicznym... W Eperze jest dokładnie napisane co było powodem zastąpienia części i zmiany numeru. Z twoim kumplem i datą produkcji 2IX2010 to ciekawa sprawa, bo w 2010 roku do 15IX we Włoszech była wakacyjna przerwa produkcyjna - wiem to dokładnie bo to wpłynęło na miesięczne opóźnienie w dostawie mojego samochodu
    to jest kolejny przykład że coś tu się nie zgadza z tymi eperowymi datami , bo albo 2.IX.2010 nie było przerwy wakacyjnej albo jest błąd w eperze jeśli chodzi o datę produkcji tego auta . W każdym razie nawet jesli fabryka w ten dzień pracowała to mimo że jak twierdzisz aktywator powinien być pozmianowy faktycznie zamontowano przedzmianowy -no bo skoro padł to zapewne była to pierwsza jego wersja. Jak dla mnie jedynym wytłumaczeniem jest właśnie to co wyżej sugeruję- poślizg miedzy eper a linią produkcyjną-mniejszy lub wiekszy ale jakiś na pewno był. Nie należy też zapominać że to przecież są Włochy więc w pewnym sensie wszechobecnie panujący bałagan nie powinien dziwić - trzeba brać poprawkę bo tam wszystko jest możliwe......

Użytkownik Znawca
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    Fiat Palio & Julka 1.4 MA

Domyślnie

Jeśli wpiszesz swój nr VIN do Epera to dostaniesz wszelkie informacje o samochodzie: dacie produkcji, wersji, wyposażeniu i konkretnie (na dzień produkcji) zamontowanych częściach.
    Wiesz co - nie. To nie jest tak hop-siup. Wpisuję mój VIN i wg. Epera mam nową ("pozmianową", wypukłą) uszczelkę tylnej wycieraczki. A fizycznie, na samochodzie, mam oryginalną starą uszczelkę - wklęsłą. Jak zacząłem się domagać wymiany, Dukiewicz mi powiedział, że "oni mogą tylko wymienić na to co jest w Eperze", dopiero po dłuższym tłumaczeniu załapali, że inna część jest w Eperze, a inna jest zamontowana... I to faktycznie mogą poprawić.

Użytkownik Znawca Avatar dziadzia82
    Mieszka w
    Będzin
    Auto
    Julka 2018 150Mair Veloce . Stelvio Sprint 2020

Domyślnie

Data EPER to data przyjęcia do produkcji samochodu a nie wyprodukowania

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Maciek-156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR Stelvio 2.0 Turbo 280KM Veloce 2021

Domyślnie

Po wpisaniu VIn Eper pokazuje w przypadku mojego samochodu datę 4.10.2010, a zjechał gotowy z linii 8.10.2010 (taką dostałem informację telefoniczną), więc te 4 dni specjalnej różnicy nie robi
    Jeep Cherokee 2.0 MJD A9 LIMITED 2014
    Giulietta 1,4TB MA Distinctive 2010
    AR156 1.9 16v JTD M-jet 2004
    AR156 1.6TS 2000
    Wcześniej 7 włoskich aut F (126, 127, UNO DS, TIPO, PUNTO, BRAVA, MAREA)

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

PS Jeszcze informacyjnie te numery (i zmiany) dotyczą całej głowicy, której częścią jest aktywator o nr 55228221 (on sam nie ulegał modyfikacjom). A cała ta szumna modyfikacja to wydłużenie gwintu na śrubach dwustronnych (szpilkach) mocujących aktywator
    Zaraz zaraz , przecież było to już wielokrotnie wyjaśniane i potwierdzane na tym forum iż powodem rozsypywania się pierwszych aktywatorów były wykręcające się wewnętrzne tuleje z powodu zastosowania złego kleju czy tam jego braku . Co ma do tego cała głowica a tym bardziej śruby mocujace aktywator do głowicy to już w ogóle nie rozumiem, to nie było akurat problemem jeśli chodzi o awarię modułów . ASO wymienia sam aktywator a nie całą głowicę i to załatwiało sprawę więc nie pisz teraz że sam aktywator nie przechodził modyfikacji
    Przejdźmy zatem do szczegółów z Epera , kolejne numery aktywatora to :
    55228221 - pierwsza wersja modułu (przejęta z punto/mito)
    55236341 - data zastąpienia 4.03.2011
    55249566 - data zastąpienia 4.10.2012
    55257643 - data zastąpienia 28.10.2013

Jeśli mamy opierać się na eperze to w takim razie wynika z niego jasno że w 2010 roku nie mogły być w ogóle montowane w fabryce poprawione aktywatory bo takowych jeszcze nie było- pierwsze zastąpienie tej części dla Giulietty które podaje eper miało miejsce 4.03.2011 (zakładając że zmiana numeru wynikała właśnie z pierwszej modyfikacji i poprawy mocowania tulei. Nie potrafie znaleźć w eper powodu zastąpienia części na nowe, wspominałeś że go podają więc proszę o wskazanie). Kolejna data zmiany to 4.10.2012. Doliczając do tego jeszcze poślizg magazynowy jest całkiem możliwe że poprawione moduły o nr. 55249566. zaczęły docierać do serwisów dopiero początkiem 2013 roku . To by wyjaśniało też dlaczego u kolegi (którego auto wyjechało z fabryki prawdopodobnie pod koniec września 2010) jeszcze w sierpniu 2012r wymieniono moduł na 55236341 natomiast u mnie w maju 2013r poszedł już pozmianowy 55249566. Nie jest dla mnie tylko jasne w którym z w/w modułów zlikwidowano przyczynę wykręcania się tulei, nie wiem czy dobrze ale zakładam że w tym pierwszym z końcówką 341. Jeśli potrafisz znaleźć to podaj proszę powody zastąpienia tych 3 ostatnich numerów części - może to coś bliżej wyjaśni bo to dość istotny szczegół jest
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 11-06-2015 o 11:38

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Od 9.2010 zaczęto stosować wysokotemperaturowy klej zabezpieczający tuleje o których piszesz (wcześniej go nie było wcale), ale również zwiększono długość gwintu w śrubach mocujących - może się luzowały i drgania powodowały rozkręcanie tych tulei. W tablicy wykazu części Epera jest symbol zastąpienia C lub D i czterocyfrowy numer - jak klikniesz na niego to pojawia się opis modyfikacji
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

Od 9.2010 zaczęto stosować wysokotemperaturowy klej zabezpieczający tuleje o których piszesz (wcześniej go nie było wcale),
    skąd pewność że klej zaczeto stosować od 09.2010? Z epera nic takiego nie wynika. Kod zmiany/modyfikacji pierwszego aktywatora o nr 55228221 to C15001 i data tej modyfikacji to 24.01.2011 (a data zastąpienia 03.2011). Nic nie wskazuje na to aby poprawione aktywatory z tulejami na kleju zaczęły być montowane jeszcze w 2010r i poza jakimiś przypuszczeniami nie ma na tą teorie żadnych konkretnych dowodów jak dotąd. Raczej w/w dane mówią że był to początek 2011r.
    ale również zwiększono długość gwintu w śrubach mocujących - może się luzowały i drgania powodowały rozkręcanie tych tulei.
    nie powodowały,
    te modyfikacje głowicy o których piszesz są akurat bez związku z aktywatorem bo w opisie żadnej wzmianki tam o nim nie ma. Kod modyfikacji głowicy C14225 mówi jedynie o jakichś podkładkach i dłuższych śrubach dwustronnych , w dodatku jak dobrze popatrzysz to zobaczysz że data tej modyfikacji to 30.06.2010 a wadliwe aktywatory były montowane jeszcze długo po tej dacie (moja alfa była z końca sierpnia i jak widać dłuższe śruby nie zapobiegły awarii modułu) więc zapewne w tej modyfikacji głowicy o której pisałeś (z datą zastąpienia 01.09.2010) nie chodzi o poprawiony klejem aktywator tylko o te przedłużone śruby i to właśnie była jedyna zmiana w tym okresie

Mieszka w
    Warszawa
    Auto

Domyślnie

Informacje o wprowadzeniu kleju loctite zabezpieczającym połączenia tulei w aktywatorach mam od mechaników z ASO. Zmiany wprowadzone od IX 2010 jednak przyniosły efekt, bo wcześniej awarie modułu MA w MiTo były dość częste (po awarii cały moduł jechał do Włoch na oględziny - polskim mechanikom nie wolno było nic z nim robić), a po tej dacie w Giuliettach awarie modułu MA to jednostkowe przypadki - tu na forum twój przypadek jest chyba jedyny, ale jak sam piszesz auto jest z sierpnia. Podejrzewam że nigdy się nie dowiemy co i kiedy dokładnie zostało zmienione, bo to tajemnica producenta i ze względów czysto marketingowych nie będzie tego faktu nagłaśniał. Generalnie aktywator to urządzenie mechaniczne składające się z wielu części, więc zawsze jego awaria może się zdarzyć, ale jak już pisałem awarie w Giuliettach są to jednostkowe przypadki.
    AR156 1.6TS 2000

Użytkownik Znawca
    Auto
    ​​​​

Domyślnie

tu na forum twój przypadek jest chyba jedyny, ale jak sam piszesz auto jest z sierpnia.
    jedyny to raczej nie jest, jak dobrze pamiętam to kilka osób awarię modułu w julce miało ( przynajmniej wiemy o tych którzy pisali bo pewnie też nie każdy " chwali" się tym od razu na forum) choć nie wiem czy podawali jaka data produkcji auta . Kol. adamstrz ma jak wiemy auto z początku września i jeśli to jest faktycznie data przyjęcia do produkcji to znaczy że jego auto mogło opuścic fabrykę nawet końcem września z wadliwym modułem ( nie wiem ile dokładnie czasu zajmuje im kompletny montaż ale pisałeś była we wrześniu przerwa produkcyjna więc trzeba ten okres doliczyć ) . Spróbuję dotrzeć do informacji jakie były najmłodsze Giulietty które miały robioną wymianę modułu w PL w związku z tą usterką, jak będę mieć jakieś wiadomości to napiszę
    Ostatnio edytowane przez tx555 ; 13-06-2015 o 15:30

Użytkownik Rowerzysta
    Auto
    MA TCT

Domyślnie

Więc mam taki problem...Julka od dość długiego czasu ma problemy z pracą na nie wszystkich cylindrach. Prawie rok spokoju...był i ostatnio znowu w zależności od temperatury na zewnątrz im cieplej tym gorzej, jazda z niskimi obrotami po wrzuceniu możliwie najwyższego biegu dodatkowo zazwyczaj po przejechaniu 4 kilometrów się zaczyna po 15 przestaje i można zrobić nawet 1000 zgasić i od nowa....auto po gwarancji...rocznik 2011/11. Moduł sprawdziłem oznaczenia - nowy....mam takie przypuszczenie...mam intercooler wgięty na środku od dołu (1 rząd.) - najechałem kiedyś na coś metalowego nocą i wybiło dziurę w osłonie pod zderzakiem no i wygięło delikatnie chłodnice. Macie jakieś pomysły...oczywiście wyskakuje wtedy Check.... ale jeśli uda się przejechać 3-4 razy bez objawów to gaśnie...