Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Maniak resoraków Avatar khazar
    Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Cytat Napisał epsonix Zobacz post
    Nie wydaje mi sie zeby tu byl problem kultystow 159, tylko o to ze Ci ktorzy maja 159 I lubia te auta, bardzo im sie podobaja itp, jak porownali niektore sprawy w Giuli do 159 na niekorzysc Giuli, od razu spotkali sie z niezozumieniem a nawet atakiem tu w watku. Ja tez tego doswiadzylem opisujac swoje wrazenia z jazdy testowej czy opinie nt designu, materialow uzytych w Giuli czy jej cen.
    Dokładnie o to chodzi. Samochód się generalnie podoba, ale każdy z nas wtrąci w ten temat coś, co jego zdaniem można było zrobić lepiej itp. i już atak ze strony ludzi, którzy nie pozwolą niczego złego na Giulię powiedzieć. A jeszcze gdy zobaczą, że jeździ się 159 - ho ho! To się wtedy zaczyna! Ja nie pisałem nikomu, że uważam Giuliettę za zabawkę i wg. mojej wizji marki ma mało wspólnego z AR - bo ja jestem wychowany na sedanach AR, 156/166, 155/164, 75/33 - bo tym właśnie była ta marka przez ostatnie 25 lat. I nie piszę nikomu, że Giulietta czy Mito mają z AR mało wspólnego. Wkurza mnie to, że nie można mieć innego zdania, bo uczepi się jeden z drugim i każdy przecinek rozłoży Ci na czynniki pierwsze, żeby udowodnić swoją rację.

Użytkownik Znawca Avatar Pucek-159
    Mieszka w
    Białobrzegi/WBR
    Auto
    Giulietta QV

Domyślnie

Cytat Napisał khazar Zobacz post
    Dokładnie o to chodzi. Samochód się generalnie podoba, ale każdy z nas wtrąci w ten temat coś, co jego zdaniem można było zrobić lepiej itp. i już atak ze strony ludzi, którzy nie pozwolą niczego złego na Giulię powiedzieć. A jeszcze gdy zobaczą, że jeździ się 159 - ho ho! To się wtedy zaczyna! Ja nie pisałem nikomu, że uważam Giuliettę za zabawkę i wg. mojej wizji marki ma mało wspólnego z AR - bo ja jestem wychowany na sedanach AR, 156/166, 155/164, 75/33 - bo tym właśnie była ta marka przez ostatnie 25 lat. I nie piszę nikomu, że Giulietta czy Mito mają z AR mało wspólnego. Wkurza mnie to, że nie można mieć innego zdania, bo uczepi się jeden z drugim i każdy przecinek rozłoży Ci na czynniki pierwsze, żeby udowodnić swoją rację.
    Szkoda że nie ma przycisku lubię to.
    2013-2019 - 06' AR 159 1.9 JTDm 8v - Grigio Titanio
    2019-2020 - 08' Fiat Nuova Bravo 1.9 JTDm 16v - Rosso Maranello
    2020-2022 - 11' AR Giulietta Sportiva 2.0 JTDm powered by @sdero - Rosso 8C Competizione
    2022- ... - 10' AR Giulietta Quadrifoglio Verde 1.75 TBI - Rosso 8C Competizione

kazikx
    Gość

Domyślnie

Wkurza mnie to, że nie można mieć innego zdania, bo uczepi się jeden z drugim i każdy przecinek rozłoży Ci na czynniki pierwsze, żeby udowodnić swoją rację.
    Można mieć inne zdanie, czemu nie?
    Nawet jeśli "uczepi się jeden z drugim".

Na miejscu Belfra nie kasowałbym nawet ostrych sprzeczek, nawet tych OT i tych, które prowadzą do-nikąd

Osobiście lubię Polaków rozmowy, zwłaszcza, gdy w grę wchodzi autentyczna pasja, jaką jest motoryzacja
    Tam, gdzie jest pasja, nie może być grzecznie, schludnie i miło. A na końcu nudno.

Forum nie jest zbiorem beznamiętnych artykułów, ale miejscem żywej - niekiedy merytorycznej, niekiedy niemerytorycznej - wymiany zdań.

Dla mnie ten wątek o Giulii jest kwintesencją naszego forum.
    Dlatego lubię czytać wszystkie merytoryczne i niemerytoryczne wpisy.

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

Dokładnie to samo mam na myśli, tylko ludzie kochający markę, mogą tak spierać się na jej temat :-)

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    AR

Domyślnie

[off-top]
    O to to właśnie, Też lubię czytać ten wątek i wszystkie zażarte dyskusje, ułańskie szarże, etc ;-) na tym chyba polega rola forum? Wizja w której wszyscy z kijem w zadzie siedzą prosto i tylko beznamiętnym głosem dukają jedynie słuszne teksty jest jak dla mnie mało interesująca.

Ewentualnie może trzeba założyć wątek gdzie na legalu bez skrępowania będzie można rozwijać wątki poboczne np. "Alfa Romeo Giulia - magiel / rozmowy w maglu" czy coś w tym stylu i skończy się kwiczenie na off-topy oraz potrzeba moderacji (poza drastycznymi przypadkami). I nawet gdy ktoś wejdzie na forum z zewnątrz to od razu po tytule będzie wiedział czego się spodziewać. W takiej sytuacji ten wątek faktycznie ograniczyć do jedynie merytorycznych tekstów, które nie będą razić dyskusyjnych purystów swoją off-topicową przaśnością ;-)
    [off-top do usunięcia :->]

Użytkownik Fachowiec Avatar Tomtrz
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    były alfy, jest Jaguar

Domyślnie

No nie oszukujmy się, w tym wątku zaraz będzie 1000 stron o wszystkim. Moderowanie tutaj nie pomoże, i tak nikt nie będzie się przekopywał przez te 1000 stron, żeby cokolwiek znaleźć.
    Gdyby byly oddzialne wątki dla kilku różnych zagadanien, to tam by był sens moderować. Kilka typowo technicznych + miejsce na żalenie się w temacie januszyzmu FCA w zakresie marketingu, jakiś na zdjęcia. No i oczywiście wątek dla fanów 159 (na samej górze oczywiście), który by zawierał milion wydumanych argumentów na temat "czemu 159 jest lepsze niż giulia"
    Jaguar S-type 4.2 V8
    Alfa Romeo 166 FL - Distinctive - Nero Metallico - 2.4 JTD 20V 175KM - była
    Alfa Romeo 166 - Bieda Edition - 2.0 TS - była
    Citroen Xantia Activa II V6 - była
    Citroen Xantia II 2.0 16V - była
    Skoda Felicia 1.3 MPI - była

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Można mieć inne zdanie, czemu nie?
    Nawet jeśli "uczepi się jeden z drugim".

Na miejscu Belfra nie kasowałbym nawet ostrych sprzeczek, nawet tych OT i tych, które prowadzą do-nikąd

Osobiście lubię Polaków rozmowy, zwłaszcza, gdy w grę wchodzi autentyczna pasja, jaką jest motoryzacja
    Tam, gdzie jest pasja, nie może być grzecznie, schludnie i miło. A na końcu nudno.

Forum nie jest zbiorem beznamiętnych artykułów, ale miejscem żywej - niekiedy merytorycznej, niekiedy niemerytorycznej - wymiany zdań.

Dla mnie ten wątek o Giulii jest kwintesencją naszego forum.
    Dlatego lubię czytać wszystkie merytoryczne i niemerytoryczne wpisy.
    Ile razy mam powtarzać, że to nie jest HP? Załóżcie sobie tam temat i nikt Wam nie usunie tego OT, który tutaj powstaje o ile będzie zachowany poziom dyskusji.
    Gdybyś czytał wszystko co się tutaj pojawiało (na 100% nie mogłeś widzieć wszystkiego, co zostało usunięte zanim się niektórzy nie pobili przez łącze szerokopasmowe) to zmienił byś zdanie i ta kwintesencja wyglądała by, jak rynsztok...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Tomtrz Zobacz post
    No nie oszukujmy się, w tym wątku zaraz będzie 1000 stron o wszystkim. Moderowanie tutaj nie pomoże, i tak nikt nie będzie się przekopywał przez te 1000 stron, żeby cokolwiek znaleźć.
    Gdyby byly oddzialne wątki dla kilku różnych zagadanien, to tam by był sens moderować. Kilka typowo technicznych + miejsce na żalenie się w temacie januszyzmu FCA w zakresie marketingu, jakiś na zdjęcia. No i oczywiście wątek dla fanów 159 (na samej górze oczywiście), który by zawierał milion wydumanych argumentów na temat "czemu 159 jest lepsze niż giulia"
    Przecież są już dawno 2 wątki w dziale Giulia. Poza tym każdy z użytkowników ma prawo do zakładania nowych. Tyle, że jak dotąd tylko Epsonix się o to pokusił i ja...
    Jest jeszcze plan na nowy temat dla użytkowników ale powstanie dopiero wtedy, gdy takowi się pojawią (i prześlą mi skan dowodu rej i osobistego).

- - - Updated - - -

Cytat Napisał marines Zobacz post
    [off-top]
    O to to właśnie, Też lubię czytać ten wątek i wszystkie zażarte dyskusje, ułańskie szarże, etc ;-) na tym chyba polega rola forum? Wizja w której wszyscy z kijem w zadzie siedzą prosto i tylko beznamiętnym głosem dukają jedynie słuszne teksty jest jak dla mnie mało interesująca.

Ewentualnie może trzeba założyć wątek gdzie na legalu bez skrępowania będzie można rozwijać wątki poboczne np. "Alfa Romeo Giulia - magiel / rozmowy w maglu" czy coś w tym stylu i skończy się kwiczenie na off-topy oraz potrzeba moderacji (poza drastycznymi przypadkami). I nawet gdy ktoś wejdzie na forum z zewnątrz to od razu po tytule będzie wiedział czego się spodziewać. W takiej sytuacji ten wątek faktycznie ograniczyć do jedynie merytorycznych tekstów, które nie będą razić dyskusyjnych purystów swoją off-topicową przaśnością ;-)
    [off-top do usunięcia :->]
    Jak lubisz czytać o wszystkim i jednocześnie o niczym, to załóż taki wątek w HP. Reszta Twojej wypowiedzi znajduje odpowiedź w regulaminie, który akceptowałeś a teraz chcesz robić coś całkiem sprzecznego z nim...

Mieszka w
    Gdańsk
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm 8V

Domyślnie

To ja mam całkiem poważne pytanie o czym ten temat ma być? Czy możemy cytować broszury reklamowe FCA, czy możemy porównywać do innych samochodów, czy najlepiej w ogóle nic nie pisać, poza pochwałami, że w końcu zrobili nowy model?
    Nie wiem co to za problem, aby temat był "1000 stronami o wszystkim" skoro tego właśnie chcą użytkownicy forum, dyskutując na różne tematy, mniej lub bardziej związane z Giulią.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

To ja mam całkiem poważne pytanie o czym ten temat ma być? Czy możemy cytować broszury reklamowe FCA, czy możemy porównywać do innych samochodów, czy najlepiej w ogóle nic nie pisać, poza pochwałami, że w końcu zrobili nowy model?
    Nie wiem co to za problem, aby temat był "1000 stronami o wszystkim" skoro tego właśnie chcą użytkownicy forum, dyskutując na różne tematy, mniej lub bardziej związane z Giulią.
    Gdyby każdy temat miał charakter życzeniowy to było by w nich całe mnóstwo "niczego". Gdy coś nawiązuje do Giulii to zostawiam. Ale jeśli ktoś się kłóci o kwestie związane z ekonomią, porównuje 159 do opli, Giuliettę do golfa itd (chodzi mi tutaj o kwestię Off Topic a nie o ujmę na honorze AR poprzez porównanie), stosuje prywatne (często mało smaczne i wulgarne) wycieczki lub w inny sposób łamie regulamin to nie ma prawa taki post wisieć i zaśmiecać tematu.

Użytkownik Znawca Avatar Intruz
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    147 2.0 TS, 159 2.0 Jtdm SW

Domyślnie

Im dłużej patrze na Giulię, tym bardziej mi sie podoba - wrzuciłem ja sobie nawet na pulpit kompa w pracy...pracuje w salonie samochodowym i koledzy pytają co to za auto...I tak się zastanawiam, że jeśli ludzie z branży motoryzacyjnej nie mają pojęcia i istnieniu nowej alfy, to skąd przeciętny Kowalski ma wiedzieć? I jak to auto ma się dobrze sprzedawać?