Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    SY
    Auto
    Julietta

Domyślnie

Cytat Napisał 145Q Zobacz post
    Nie ma 2.0 w manualu.

149k Baza
    155.5k Super
    racja,

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    Sprzedanie przez 3 miesiące w Europie Zachodniej 1700 szt. to wynik tragiczny. Tym bardziej ze większość to najprawdopodobniej dema do dealerów.

Ale wtedy nie było jeszcze tego auta w ofercie w prawie 80% salonów. Więc wszystko jest co najmniej ok.

- - - Updated - - -

Cytat Napisał Złakoś Zobacz post
    Psioczycie na FCA a tymczasem w DE podali wyniki sprzedaży aut nowych za lipiec i tak cały rynek -3,9%, a FCA + 13,9%.
    "Na stanowiącą trzon oferty markę Fiat przypadł wzrost rzędu 12,9%. Jeep poprawił swoje notowania o 8,8%, natomiast znów mocno promowana marka Alfa Romeo urosła o 29,7%".
    Moim zdaniem w PL przyjdzie czas na reklamę jak będą mieli pełną ofertę samochodów.

Źródło: http://www.samar.pl/__/3/3.a/89788/3...l?locale=pl_PL

Przecież w DE mają te same auta a pierwsza reklama w mediach była już w połowie czerwca...

Jest dokładnie tak, jak to widzą trzeźwo myślący. Tam promują i są efekty. Oczywiście wiem, że to drugi główny rynek po rodzimym i inny profil klienta ale jednak obecność auta na banerach, w internecie, w TV i gazetach jest kluczową kwestią.

Więc to jest kolejny przykład na złą politykę FCA Poland, które prawdopodobnie z braku laku taki kit odwala...

- - - Updated - - -

Cytat Napisał integrale Zobacz post
    Ten wzrost spowodowało rejestracja samochodów demo przez dealerów. Tak jak słusznie zauważono Niemczech sprzedaż Alfy jest na tak niskim poziomie, że wystarczy że każdy dealer zarejestruje 2 dema na salon i już jest procentowy duży wzrost.
    Ktoś tu napisał, że od maja produkują Giulię w ilości 60 szt. dziennie. Nie wiem skąd te dane ale jeżeli przyjmiemy że jest to prawda to do tej pory wyprodukowali ok 5000 szt. a sprzedano (zarejestrowano) 1700 szt. To co sie dzieje z pozostałymi stoją na placu ?????
    Odpowiedź masz powyżej. Skoro mało który salon miał gotową ofertę to nie dziw się tej różnicy. Dopiero miesiąc po wprowadzeniu do wszystkich salonów i włączeniu zamówień pokaże się faktyczna (raczej lepsza) statystyka.

Użytkownik Znawca Avatar Krzysztof
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4

Domyślnie

Cytat Napisał Belfer Zobacz post
    Ale wtedy nie było jeszcze tego auta w ofercie w prawie 80% salonów. Więc wszystko jest co najmniej ok.

- - - Updated - - -

Przecież w DE mają te same auta a pierwsza reklama w mediach była już w połowie czerwca...

Jest dokładnie tak, jak to widzą trzeźwo myślący. Tam promują i są efekty. Oczywiście wiem, że to drugi główny rynek po rodzimym i inny profil klienta ale jednak obecność auta na banerach, w internecie, w TV i gazetach jest kluczową kwestią.

Więc to jest kolejny przykład na złą politykę FCA Poland, które prawdopodobnie z braku laku taki kit odwala...

- - - Updated - - -

Odpowiedź masz powyżej. Skoro mało który salon miał gotową ofertę to nie dziw się tej różnicy. Dopiero miesiąc po wprowadzeniu do wszystkich salonów i włączeniu zamówień pokaże się faktyczna (raczej lepsza) statystyka.
    Nigdy nie zrozumiem Twojej argumentacji. Najpierw piszesz, że 80% salonów w PL nie miało żadnego auta w swojej ofercie, a potem narzekasz, że w PL nie było reklamy, która zachęciłaby klientów do wybrania się do tych pustych salonów

Potem piszesz o "trzeźwo myślących" w DE, którzy zrobili reklamę na "te same auta" i to im dało cały 1% wzrostu sprzedaży, który przypadał na wszystkie inne marki poza Fiatem, który to Fiat zanotował główny wzrost sprzedaży i to zapewne z powodu Fiata Tipo sprzedawanego w równie atrakcyjnej cenie jak Giulia, czyli nieco ponad 40 tys. PLN.

Resztę komentarza usunąłem, żebyś nie musiał mnie moderować
    Alfa Romeo Giulia Veloce 2.0 AT8 Q4 (2018-...)
    AR 159 1.9 JTDM Q-Tronic Distinctive (2008-...)
    AR 147 2.0 TS Selespeed Distinctive (2001-2008)

Użytkownik Pasjonat
    Mieszka w
    RZ
    Auto
    Stelvio 2018 Sport TI

Domyślnie

Zasada powinna być prosta- wprowadzamy model na start przynajmniej po podstawowym silniku benzynowym i dieslu i następne wersje wprowadzamy z czasem.
    w FCA to nie jest brak kasy, tylko typowy włoski 100% totalny bałagan.
    Ludzie - auto zaprezentowano ponad rok temu !!! - oficjalnie od maja/czerwca w sprzedaży. Naprawdę był czas żeby zapiąć prezentacje na ostatni guzik, a nie wpuszczać model na rynek tuż przed wakacjami gdzie typowy włoch ma w d.. robotę. Po co to?
    Mam przykład po salonie w RZ - biała demo Giulia brudna, masa owadów zacieki po opadach deszczu które były...5 dni temu, byle jak gdzieś w koncie pod salonem miedzy używkami w środku czarna Giulia gdzieś w koncie obok jakiegoś dostawczego doblo stoi bez jakiegokolwiek cennika ulotki czy nawet info o wersji. Tak jest w praktycznie KAŻDYM salonie!! Przecież to są jaja!!!
    To na tym zyskuje marki wielkiej trójki - tam jest wszystko dopięte na ostatni guzik a w salonie jak coś stoi jest "ometkowane, oulotkowane, obroszurowane" do bólu.
    Tam jak są dni otwarte, jakaś premiera, siedzą wszyscy po nocach polerują glancują samochody - pyłku się nie znajdzie.
    Rano co dzień kierownik salonu i sprawdza czy auta lśnią nie opaćkane, usmarowane dywaniki i czy ulotki i foldery są w komplecie- jak coś brakuje pracownik za to odpowiedzialny leci na zbity ryj!! tak ma to wyglądać! Naprawdę to nie kosztuje.
    I proszę nie piszcie że narzekam ale taka jest prawda- bałaganiarstwo i kompletny brak organizacji sprzedaży -to jest obraz FCA.
    Ostatnio edytowane przez Dareek ; 26-08-2016 o 21:19

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

Tak FCA daje d... z organizacją ale mnie to nie dziwi gdyż mam dużo do czynienia z Włochami i nie dziwi mnie ich bałagan. Z drugiej strony patrząc wielu tutaj chciałoby pracować w takim bałaganie, na wielkim luzie i za takie pieniądze, niczym się nie przejmując

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Cytat Napisał adamku111 Zobacz post
    tomaz ceny za 200km to 149tys. za MT i 155tys. za AT, chyba ze myslales o 2,0 280km?
    Ceny są jakie są, ale jak ktoś się będzie chciał wyróżnić z tłumu mondeo, passatow i avensis, tudzież innych audi/superbow to kupi
    Dla mnie 200KM to za mało po Busso, ale 280 powinno być OK
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Maniak resoraków Avatar Pitero
    Mieszka w
    Ruda Śląska
    Auto
    Giulietta Sprint

Domyślnie

Cytat Napisał tomaz Zobacz post
    Ceny są jakie są, ale jak ktoś się będzie chciał wyróżnić z tłumu mondeo, passatow i avensis, tudzież innych audi/superbow to kupi
    Dla mnie 200KM to za mało po Busso, ale 280 powinno być OK
    To 200 turbo koni z automatem zje busso na sniadanie, nie oszukujmy sie.
    Made in Italy, perfected in my garage. Giulietta Sprint Speciale

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Fiat Croma 1.9 JTDm 16V Alfa Romeo 147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Pitero Zobacz post
    To 200 turbo koni z automatem zje busso na sniadanie, nie oszukujmy sie.
    A testy raczej potwierdzają przyśpieszenie fabryczne. Wersja 200 koni ma mieć 6.7 do setk

Wysłane z mojego SM-J100H przy użyciu Tapatalka

Użytkownik Alfista Avatar tomaz
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    166 3.0V6 Sportronic | szybkie daily

Domyślnie

Czas do setki to nie wszystko, gdyby tak było to już by się wszyscy z busso na audi tsi przesiedli :-P
    166 2.5V6 CF2 Sportronic była | 166 3.0V6 CF3 Sportronic @ 241KM / 291Nm jest
    Moja 166 Grigio Chiaro: http://www.forum.alfaholicy.org/nasz...ml#post1222435
    Więcej Alfy: https://www.youtube.com/channel/UCA7...kh5YZ4Hy4vTsew
    Szybkie daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz..._s5_tomaz.html
    Ekonomiczne daily: https://www.forum.alfaholicy.org/prz...volvo_v70.html

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar Belfer
    Mieszka w
    Gorlice
    Auto
    Chwilowo: 156 GTA Q2, 159 TBI, Lancia Phedra FL, 147 2.0 3D, RAV4 04' i GT JTD

Domyślnie

Cytat Napisał Krzysztof Zobacz post
    Nigdy nie zrozumiem Twojej argumentacji. Najpierw piszesz, że 80% salonów w PL nie miało żadnego auta w swojej ofercie, a potem narzekasz, że w PL nie było reklamy, która zachęciłaby klientów do wybrania się do tych pustych salonów

Potem piszesz o "trzeźwo myślących" w DE, którzy zrobili reklamę na "te same auta" i to im dało cały 1% wzrostu sprzedaży, który przypadał na wszystkie inne marki poza Fiatem, który to Fiat zanotował główny wzrost sprzedaży i to zapewne z powodu Fiata Tipo sprzedawanego w równie atrakcyjnej cenie jak Giulia, czyli nieco ponad 40 tys. PLN.

Resztę komentarza usunąłem, żebyś nie musiał mnie moderować
    Nie rozumiesz bo nie czytasz co ja piszę... Ja pisałem o 80 % w Europie a nie o Polsce. Coś jeszcze w tej kwestii?

Ja nie patrzę na sprzedaż Fiata. Nigdzie o tym nie pisałem, wiec nie wkładaj mi nie moich słów do treści, które tutaj podaję.
    Nie licz też na to, że podam Ci na tacy korespondencję z FCA Frankfurt, gdzie ludzie z marketingu AR nie potrafią logicznie wytłumaczyć tego, co się dzieje w Polsce. Może sam ich spytaj, jak idzie sprzedaż Giulii i dlaczego tak dobrze...?
    Na niemieckim forum ARP użytkownicy nie wierzą mi, że w 38 mln kraju nikt jeszcze nie widział katalogu Giulii w takiej oprawie, jak miała np 8 Mln Austria około 4 miesiące temu...
    Słowacja ma lepszy PR w kwestii Giulii i nawet testy w sieci już są z tego kraju.

Tutaj macie Quadrifoglio w Polsce. http://www.forum.alfaholicy.org/giul...jecia_-10.html
    Jedna sztuka, która zapewne będzie miała sesję zdjęciową i może też pojawi się w spocie reklamowym. Czyli zanim to ogarną będzie pewnie połowa września. W sam raz na super kampanię reklamową...
    Ostatnio edytowane przez Belfer ; 26-08-2016 o 23:00