Temat: Alfa Giulia- 2015

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    PL
    Auto
    Alfa Romeo

Domyślnie

O salonie w Gdańsku mogę się wypowiedzieć bo jakieś dwa tygodnie temu kupowałem tam Giuliette. Bardzo profesjonalna obsługa, do tego bez zbędnego wciskania auta na siłę, naprawdę miło się u nich kupuje auto. 12 sierpnia odbierałem samochód i Pan z salonu prawdopodobnie wyruszał na zlot białą Giulią, którą wcześniej się przejechaliśmy.

Użytkownik Rowerzysta Avatar Quadrifoglio156
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    czarny

Domyślnie

Wracając do Giulii, włoski konfigurator zawiera więcej wersji niż polski.
    Można m.in. zamówić to wnętrze
    http://urwij.pl/4d52c
    Alfa 156 2.0; Alfa 156 1.8, Alfa 145 1.4, Alfa 156 2.5V6 Modyficata, Alfa Giulietta M-Air Distinctive Sport Edizione Autodelta.
    LEGENDA ALFA ROMEO: ALFETTA.PL

Użytkownik Maniak resoraków Avatar 145Q
    Mieszka w
    Piotrków Trybunalski/Wrocław
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1.9 JTD M-Jet 2004

Domyślnie

Od tych twardych plastików na dole aż oczy szczypią...

A tak na serio, to wnętrze wygląda mega dobrze.

VIDEO: https://www.facebook.com/alfaromeopr...0200818278187/
    Ostatnio edytowane przez 145Q ; 30-08-2016 o 00:08

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar radosuaf
    Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM MY21

Domyślnie

Cytat Napisał Rzecznik Volvo Zobacz post
    Samochody od dawna słyną z trwałości, wysokiej jakości, ergonomii i bardzo wysokiego poziomu bezpieczeństwa.
    Jako osoba, która była żywotnie zainteresowana zakupem samochodu Volvo V40, muszę stwierdzić z przykrością, że ergonomii nie ma w tym samochodzie za grosz.

Tak czy owak, kojarzę, że ktoś z Volvo udzielał się również na Złomniku i widać, że firma przynajmniej zauważa coś takiego jak Internet. Z FCA jest jakby gorzej...
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 30-08-2016 o 08:24
    Alfa Romeo Giulia Business 200 KM 2021
    Peugeot 308 SW 1.2 130 KM 2019

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

kazikx
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał Rzecznik Volvo Zobacz post
    Volvo od dawna jest marką premium i o takie miano nie musi się ubiegać. Volvo to także marka z tradycjami, które sięgają 1927 roku. Samochody od dawna słyną z trwałości, wysokiej jakości, ergonomii i bardzo wysokiego poziomu bezpieczeństwa. Zewnętrzny kapitał pozwala na dalszy rozwój cenionych przez Klientów cech, wprowadzanie innowacyjnych rozwiązań oraz rozszerzanie gamy samochodów.
    Tu na forum też powinien być "rzecznik AR".
    Może nie rzecznik, bo rzeczników jest tu legion, ale przedstawiciel handlowy marki, który wie, co w trawie i marketingu piszczy.
    Wizerunkowo byłoby na plus, i efektywna reklama.

Kiedyś próbowaliśmy z Żoną rozreklamować jej firmę.
    Oblepiliśmy plakatami ćwierć Krakowa, wydając sporo pieniędzy.
    Jednocześnie zrobiliśmy reklamę w grupie docelowej, która z kolei kosztowała niewiele.
    Później okazało się, że ta pierwsza reklama była prawie bezskuteczna (nie do końca, ale jednak nie opłaciła się), a cała klientela dotarła do firmy przez tę małą, dobrze lokowaną reklamę.

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

FCA po prostu przeliczyło, że ilość osób z tego forum, która kupi Alfę w salonie, jest pomijalna (casus SAABa), więc pod kątem sprzedaży nie warto, a na budowie wizerunku im nie zależy w ogóle .

Były: Renault Clio I 1.2, Peugeot 307 SW 1.6 110 KM, AR 147 1.6 TS 105 KM, Giulietta 1.4 MA 170 KM, Giulietta 1.4 MA 150 KM, Alfa Romeo 75 2.0 TS

Użytkownik Maniak resoraków
    Auto
    signiore Giuseppe Busso

Domyślnie

Cytat Napisał kazikx Zobacz post
    Tu na forum też powinien być "rzecznik AR".
    Może nie rzecznik, bo rzeczników jest tu legion, ale przedstawiciel handlowy marki, który wie, co w trawie i marketingu piszczy.
    Wizerunkowo byłoby na plus, i efektywna reklama.

Kiedyś próbowaliśmy z Żoną rozreklamować jej firmę.
    Oblepiliśmy plakatami ćwierć Krakowa, wydając sporo pieniędzy.
    Jednocześnie zrobiliśmy reklamę w grupie docelowej, która z kolei kosztowała niewiele.
    Później okazało się, że ta pierwsza reklama była prawie bezskuteczna (nie do końca, ale jednak nie opłaciła się), a cała klientela dotarła do firmy przez tę małą, dobrze lokowaną reklamę.
    Pierwszy zonk, tu nie jest grupa docelowa dla Giulii.
    Drugi zonk, po co miałby tu być, dla linczu i narzekania na te auto ?

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    Jako osoba, która była żywotnie zainteresowana zakupem samochodu Volvo V40, muszę stwierdzić z przykrością, że ergonomii nie ma w tym samochodzie za grosz....
    Jako osoba namawiająca przyjaciółkę na Giuliettę, z przykrością musiałem przyznać, że wybrane przez nią Volvo V40 jest klasa przy niej, a i o tej ergonomii to nie wiem co masz na myśli, bo mega ergonomiczne auto to jest. Świetne auto w swej klasie.
    O róznicach w podejściu w salonach do klienta, to szkoda mówić w ogóle.
    Ostatnio edytowane przez Andrzejsr ; 30-08-2016 o 09:22

Mieszka w
    Poznan, Poland, Poland
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Andrzejsr Zobacz post
    Jako osoba namawiająca przyjaciółkę na Giuliettę, z przykrością musiałem przyznać, że wybrane przez nią Volvo V40 jest klasa przy niej, a i o tej ergonomii to nie wiem co masz na myśli, bo mega ergonomiczne auto to jest. Świetne auto.
    1. Brak jakiegokolwiek wskazania temperatury silnika przy analogowych zegarach.
    2. Brak nawiewów na tylną kanapę (przynajmniej w wersji, w której siedziałem).
    3. Brak środkowego miejsca na tylnej kanapie - no niby jest, ale to tak, jak Brera jest 4-osobowa .
    4. Ciasna tylna kanapa (w sensie mało miejsca na kolana, bo na szerokość jest oczywiście dużo miejsca - skoro są tylko 2...).
    5. Beznadziejna widoczność do tyłu i do tyłu po bokach.
    6. Beznadziejny kształt (tzn. mała powierzchnia i duża wysokość) i rozmiary bagażnika.
    7. Nie bawiłem się zbyt długo, ale system infotainment raczej "z poprzedniej epoki".
    8. Jeśli dobrze pamiętam (ale mogę się mylić), średnio wygodny podłokietnik.

Tyle po 15-minutowym obcowaniu z tym samochodem.

Oczywiście, nie przeszkadza to "dziennikarzom" motoryzacyjnym w każdym teście V40 pisać o dużej ergonomii w tym samochodzie - bo to łatka, która przylgnęła do Volvo. I podobnie będzie w testach Giulii - będzie o kiepskich materiałach we wnętrzu (bo przez 20 lat takie były, to czemu zmieniać) i możliwej awaryjności (podobnie). Niewykluczone również, że wspomni się o "ergonomii mniejszej niż u niemieckich rywali", chociaż jak dostałem na tydzień Audi A3, to od tej ergonomii mnie zęby bolały i pewnie będzie coś o małym/wysoko położonym otworze bagażnika.
    Ostatnio edytowane przez radosuaf ; 30-08-2016 o 09:34

Użytkownik Alfista Avatar Andrzejsr
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    156sw 2.5V6, 166 3.2V6, 156 2.0TS 'cup'

Domyślnie

Cytat Napisał radosuaf Zobacz post
    1. Brak jakiegokolwiek wskazania temperatury silnika przy analogowych zegarach.
    2. Brak nawiewów na tylną kanapę (przynajmniej w wersji, w której siedziałem).
    3. Brak środkowego miejsca na tylnej kanapie - no niby jest, ale to tak, jak Brera jest 4-osobowa .
    4. Ciasna tylna kanapa (w sensie mało miejsca na kolana, bo na szerokość jest oczywiście dużo miejsca - skoro są tylko 2...).
    5. Beznadziejna widoczność do tyłu i do tyłu po bokach.
    6. Beznadziejny kształt (tzn. mała powierzchnia i duża wysokość) i rozmiary bagażnika.
    7. Nie bawiłem się zbyt długo, ale system infotainment raczej "z poprzedniej epoki".
    8. Jeśli dobrze pamiętam (ale mogę się mylić), średnio wygodny podłokietnik.

Tyle po 15-minutowym obcowaniu z tym samochodem.

Oczywiście, nie przeszkadza to "dziennikarzom" motoryzacyjnym w każdym teście V40 pisać o dużej ergonomii w tym samochodzie - bo to łatka, która przylgnęła do Volvo. I podobnie będzie w testach Giulii - będzie o kiepskich materiałach we wnętrzu (bo przez 20 lat takie były, to czemu zmieniać) i możliwej awaryjności (podobnie). Niewykluczone również, że wspomni się o "ergonomii mniejszej niż u niemieckich rywali", chociaż jak dostałem na tydzień Audi A3, to od tej ergonomii mnie zęby bolały i pewnie będzie coś o małym/wysoko położonym otworze bagażnika.
    Ja nie jestem dziennikarzem i to jest bardzo wygodne auto .
    156 też mam 4ro osobową, powodzenia w siedzeniu na środku czegokolwiek na tylnej kanapie w środku. Wszystkie auta powinny być 4ro osobowe. Nawiewów zdaje się superhiper Giulia nie ma również, ale to volvo (ocean race) o ile pamiętam miało. Wsk temperatury - a po co w Volvo przepraszam? też nieswojo się czułem w Maździe (bo też nie mają 6tki) , ale naprawdę - nie ma potrzeby. One się nie przegrzewają. Tyle samo mi to da co wskaźik nie wiem - AFR na desce. Czyli nic. Egronomia jest super, może trochę szeroki prgóg, przypuszczam za to że bardzo mocny będzie. Piękne oświetlenie jaśniutkiego wnętrza itd. itp.
    Bagażnik - no wiesz, w kontekście rozmów tutejszych o bagażniku Giulii ? Choć może faktycznie głęboko jest podłoga. Pewnie dlatego że ten egz nie ma zapasowego koła. Nie wnikałem.
    Generalnie - to jest świetne auto codzienne przewozowe z klasą i tyle .
    Ty po prostu byłeś nastawiony na Giuliettę (pod) świadomie , masz inne oczekiwania co do wozu i tyle, to nic złego, ale nie patrz przez to aż tak nieobiektywnie na inne wozy.
    Ja pewnie też bym Giuliettę z tych dwóch wybrał, jakbym musiał z tych dwóch tylko. Ale to nie zmienia faktu że V40 jest świetnym autem dla innego klienta , choć jak to w premimum - wymaga jak Giulia dodatkowych pakietów/opcji itd.