Strona 99 z 144 PierwszyPierwszy ... 498990919293949596979899100101102103104105106107108109 ... OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 981 do 990 z 1436

Temat: “Motor Control System Failure” - co z tym zrobić

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    147 1.9. JTD 2003

Domyślnie

Witam, pewnie was nie zaskoczę, ale od jakiegoś czasu męczę się z tym diabelnym błędem.
    Po podpięciu pod kompa wywaliło błąd egr i overboosta. Po kasowaniu 2 tygodnie był spokój, teraz znów zaatakował i skutecznie zabiera mi moc belli.
    Jako że sam nie dam rady czyścić, umówiłem się do mechanika - który krzyknął sobie za czyszczenie czujników 185 pln.
    Nie wydaje się wam to cokolwiek trochę za dużo?

Użytkownik Fachowiec Avatar maly_777
    Mieszka w
    Warszawa
    Auto
    AR 156 FL SW 1.9 16V

Domyślnie

Mało nie jest.
    Tam nie nic skomplikowanego sam możesz wyczyścić jak ci szkoda kasy. Opisy masz na forum przecież

KODOWANIE KLUCZY (Giulia Stelvio 159 inne)
    Konwersje USA->EU
    UPDATE MAP DO NAJNOWSZYCH 2023 (1,2,3 generacja), również z rynków USA
    KODOWANIE (używanych) RADARÓW ACC/DASM, BLISSów, zmiana radia i aktywacja AA/CP offline

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    147 1.9. JTD 2003

Domyślnie

To nie jest kwestia tego czy mi szkoda kasy, bo mój samiec alfa ma grać i tyle.
    Ale dobrze wiem, że nawet długopisu nie potrafię dobrze skręcić, a jak zacznę grzebać pod maską, to skończy się katastrofą. A wierz mi, że manuale przeczytałem od dechy do dechy, filmy na youtubie też przejrzałem i to po prosu nie robota dla mnie.

Podpytuję tylko czy to w miarę normalna cena za taką czynność, ot i tyle

Użytkownik Romeo Avatar peenbe
    Mieszka w
    Glatz
    Auto
    AR 159 1.9 JTD M-Jet 16V 150KM & AR 156 1.9 JTD M-Jet 16V 140KM

Domyślnie

jesli mowil o czyszczeniu czujnikow, to wiecej niz jeden (czujnik cisnienia doladowania ) nie ma i ta cena jest zdecydowanie za duza, bo on jest przykrecony dwoma srubkami...jesli mialby wyczyscic wszystko tak jak tutaj http://www.forum.alfaholicy.org/zrob...td_2004_a.html to okej 185 zl jest w miare rozsadnie, ale jesli bedziesz juz zlecac mu tą robote, to nalezaloby tez wymienic wezyki podcisnienia te przy zaworze overboost i te przy akumulatorze podcisnienia...

Użytkownik Ogier Avatar malutki
    Mieszka w
    Jaworzno
    Auto
    AR 147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

kontrast - nie gadaj głupot tylko bierz się za czyszczenie Ja u siebie w Alfie, która jest moim pierwszym samochodem, z pomocą taty wyczyściłem EGR i całą resztę. A nigdy w mechanikę się nie bawiłem. Jakby dawali za to 185zł to bym kilka dziennie czyścił

Ja bym za takie coś tyle kasy nie zapłacił, to tylko tak strasznie wygląda, a 2h i po sprawie Zresztą radość z osobistego zadbania o Alfę jeszcze większa, a i dobry moment żeby samemu zacząć grzebać i się uczyć

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    147 1.9. JTD 2003

Domyślnie

Dobra, pomimo wielkiej chęci samomajsterkowania i waszych silnych namów, pojechałem i zrobiłem to w warsztacie.
    I fakt trochę dużo to kosztowało, ale cennikowo wliczona w to była też diagnostyka (100 za podpięcie kabla i kasowanie błędów to zdzierstwo, zwłaszcza że podpinałem go wcześniej u innego forumowicza, ale cóż... jaki jest koń każdy widzi).

Tak czy owak - nie żałuję, okazało się, że egr nie tyle był brudny, co za&%##$Q!ny do granic możliwości, że w ogóle wydostanie go to była walka na śmierć i życie.

Niemniej, udało się, a samiec alfa odzyskał dawny wigor i aż się rwie na ulicy.
    Choć uboższy, jestem zadowolony

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Cytat Napisał kontrast Zobacz post
    ale cennikowo wliczona w to była też diagnostyka (100 za podpięcie kabla i kasowanie błędów to zdzierstwo
    No tylko za to, u mnie byś miał tego EGR-a wyciętego Ciekawy tylko jestem czy dojazd do mnie byłby tańszy niż to czyszczenie...

Tak czy owak - nie żałuję, okazało się, że egr nie tyle był brudny, co za&%##$Q!ny do granic możliwości, że w ogóle wydostanie go to była walka na śmierć i życie.

Niemniej, udało się, a samiec alfa odzyskał dawny wigor i aż się rwie na ulicy.
    Niestety do czasu. Pojeździsz i znowu będziesz musiał odwiedzić warsztat odciążając portfel zamiast 30 minut własnoręcznego grzebania z już posiadanym doświadczeniem
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Użytkownik Embrion
    Mieszka w
    Wrocław
    Auto
    147 1.9. JTD 2003

Domyślnie

Cytat Napisał @sdero Zobacz post
    No tylko za to, u mnie byś miał tego EGR-a wyciętego Ciekawy tylko jestem czy dojazd do mnie byłby tańszy niż to czyszczenie...
    Wiesz... tak się składa, że w sobotę będę w Krakowie

Użytkownik Pasjonat Avatar @sdero
    Mieszka w
    Kraków
    Auto
    RAV4 / Ducati Diavel Carbon

Domyślnie

Wiesz... tak się składa, że w sobotę będę w Krakowie
    Heh, w sobotę wracam z urlopu.
    Chip tuning, EGR off , DPF off, SCR off, Lambda off , modyfikacja dawki startowej oraz inne.

Więcej informacji: www.conmir.pl, lub Fanpage na FACEBOOK
    Trochę o korektach - > Motoblog - wpływ korekt pod obciążeniem
    Trochę o DPF - > Motoblog - co warto wiedzieć o DPF

Administrator ds. gadżetów Maniak resoraków Avatar flatbeet
    Mieszka w
    Świdnica
    Auto
    AR Brera 2.4 JTDm

Domyślnie

Może mi ktoś zdiagnozować te wykresy? Że mam przeładowanie to wiem, teoretycznie możliwe przyczyny tej usterki też znam ale może ktoś z Was na pierwszy rzut oka jest w stanie konkretnie coś zdiagnozować? Dodam tylko tyle że 3 dni temu po wizycie u mechanika wymieniłem OVERBOOST na nowy, miało pomoc - nie pomogło. W planach mam jeszcze czyszczenie czujnika doładowania, kolektor ssący przy przepustnicy i wymiana wężyków podciśnienia - tyle jestem w stanie zrobić sam.

Co do wykresów to zastanawia mnie że tak dziwnie nagle oczekiwane ciśnienie sie poziomuje, nie powinien rosnąć cały czas proporcjonalnie wraz ze wzrostem obrotów? Pierwszy wykres na 3 biegu a drugi na 4, but w podłodze aż do wywalenia błędu. Na 3 wykresie jest jeszcze pomiar ciśnienia paliwa, wyczytałem tu na pierwszej stronie że przyczyną może być też problem z ciśnieniem ale jak widać na podstawie wykresu - ciśnienie jest chyba prawidłowe?

Moja objawy to właśnie przeładowanie na 3 i 4 biegu, po odpuszczeniu gazu błąd znika, nie odcina dopływu paliwa ani nie ma żadnych innych skutków prócz komunikatu o błędzie. Może jakiś fachowiec rzuci okiem na te wykresy ?