Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Sonda NTK A6F

Addios
    Gość

Domyślnie Sonda NTK A6F

Witam.

W moim Boxerze 1,4 wymontowałem sondę lambda i jest oznaczona: NTK A6F C128 i podobno jest to sonda "tytanowa" i była montowana na pierwszy montaż w fabryce. Czy spotkał się ktoś z taką sondą o tym oznaczeniu? Występuje jakiś zamiennik takiej sondy?

poduch
    Gość

Domyślnie

mi spec od elektroniki samochodowej powiedział, ze moge założyć dowolną, uniwersalna sonde cztero-przewodową, bo różnią sie tylko tym ze maja oryginalna wtyczke (uniwersalne nie mają zadnej wtyczki) i są o wiele tansze!
    tak tez zrobiłem i jak narazie zrobiłem około 7000km i wszystko działa bez zadnych problemów

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał poduch Zobacz post
    mi spec od elektroniki samochodowej powiedział, ze moge założyć dowolną, uniwersalna sonde cztero-przewodową, bo różnią sie tylko tym ze maja oryginalna wtyczke (uniwersalne nie mają zadnej wtyczki) i są o wiele tansze!
    tak tez zrobiłem i jak narazie zrobiłem około 7000km i wszystko działa bez zadnych problemów
    Bardzo cenna wiadomość, ale mógłbyś to rozwinąć? Jaka, za ile, jak przerobiłeś wtykę etc?
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

ViP Romeo Avatar puotek
    Mieszka w
    Rybnik
    Auto
    156FL Q2

Domyślnie

No właśnie, zawsze mnie zastanawiało dlaczego w alfach nie sprawdzają się uniwersalne sondy. Z ich sprzedaży i ilości skarg co do działania w innych samochodach wynika kompletnie co innego.

poduch
    Gość

Domyślnie

ja zalozyłem uniwersalna sobde firmy BOSH! wtyczke przerobiłem w bardzo prosty sposób! wystarczy odciac wtyczke ze starej sondy i przylutować kolorami przewody do nowej! o ile dobrze pamietam to tam sa dwa szare jeden biały i jeden czarny! u mnie wszystko dziala jak nalezy, a koszty były znacznie niższe! dla porównania ten sam typ sondy tylko ze z oryginalna wtyczką kosztowała o 200zł wiecej

ViP Romeo Avatar Lesio
    Mieszka w
    Radom
    Auto
    Subaru Forester XT, Mini Countryman CS

Domyślnie

Ja mam sondę NTK, ja się dowiedziałem od mechanika że jak nie ma LPG to każda markowa sonda da dobry odczyt.

Użytkownik Romeo Avatar kaes
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    AR 145 1,4 bx 1995

Domyślnie

Cytat Napisał Lesio Zobacz post
    Ja mam sondę NTK, ja się dowiedziałem od mechanika że jak nie ma LPG to każda markowa sonda da dobry odczyt.
    Ale masz ts a ponoć do boxerka trudniej dobrać. :/
    Wziuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuum...Co to było? Takie szybkie i piękne?
    To 145 boxerek oczywiście!

Użytkownik Rowerzysta Avatar maciek_czer
    Mieszka w
    Czestochowa, Poland
    Auto
    AR 75 1.8IE

Domyślnie

Jedna tylko uwaga. Ponoć nie należy lutować kabli od sondy! Zdaniem kogoś mądrego (referat na szkoleniu Bosch'a) chodzi o jakieś elektrochemiczne zaburzenia (przewody sondy nie są miedziane) i fakt że sonda z lutowanymi przewodami głupio pokazuje wartości, co sprawdziłem (zachowuje się ospale i ciągle oscyluje wokół wartości 0,45 - 0,65V nie osiągając ani wartości bliskich 1V ani 0V - jak powinna). W instrukcji sondy uniwersalnej Bosch'a jest na ten temat uwaga, i co ciekawe sondy te sa wyposażone w specjalne złączki nie wymagające lutowania. Czemu nie wiem, może ktoś z odpowiednim tytułem się wypowie.

W starszych AR (boxery, TS 8V, V6) sondy tanie (z Allegro) wysypywały się po 3 miesiącach, chyba ze względu na duża temperaturę spalin.

Użytkownik Alfa i Omega Avatar solaris2007
    Mieszka w
    Polska
    Auto
    Alfa Romeo 156 SW 1,9JTDM (150KM) 2005r.

Domyślnie

Na tej stronie masz zdjecie kolorow kabli w moim boxerku. I cały temat o sondach. http://www.forum.alfaholicy.org/145_...wymiana-3.html