Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 27

Temat: Jaki podnośnik? Trapezowy czy slupkowy..?

Użytkownik Maniak resoraków Avatar elgritone
    Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie Jaki podnośnik? Trapezowy czy slupkowy..?

Koledzy potrzebuje porady... Generalnie mam zestaw naprawczy, ale nie mam do niego zaufania.. Z resztą nie w kazdej sytuacji bedzie przydatny.. Więc wolę wozić ze sobą tradycyjne kolo... Tylko cóż mi z koła jak nie mam lewarka... Pytanie co kupic?
    Zwykly trapez? Naj mniej wygodny ale tez najnizszy a to duzy plus (przy niskim aucie) z minusow jest duzy i raczej sie nie przyda do innych zastosowan niz awaryjne....
    Slupkowy? Jest fajny, maly zgrabny.. Niestety jest tez wysoki (kolo 18cm) niby miesci sie pod autem... Ale przy spuszczonym powietrzu na poboczu moze sie okazac ze jednak nie miesci sie...

Sa też takie nazwe je "poltrapezowe" dedykowane niby do vw audi skoda ale w sumie co za roznica, do alfy tez sie nada...

Co byscie polecili?

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Ja mam taki słupkowy hydrauliczny i nie narzekam. Jedyny minus to mała powierzchnia podparcia która dotyka auta i raz mi się ześliznęło w sytuacji właśnie awaryjnej, co niestety ostatecznie wymagało interwencji blacharza. Trapezowy będzie chyba stabilniejszy, chociaż w jednym takim ojcu pękła śruba w trakcie podnoszenia. Co prawda chyba ze starości ale jednak. Mimo wszystko poszedłbym w trapezowy

Wyryte rantem felgi

Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał beriba Zobacz post
    Ja mam taki słupkowy hydrauliczny i nie narzekam. Jedyny minus to mała powierzchnia podparcia która dotyka auta i raz mi się ześliznęło w sytuacji właśnie awaryjnej, co niestety ostatecznie wymagało interwencji blacharza. Trapezowy będzie chyba stabilniejszy, chociaż w jednym takim ojcu pękła śruba w trakcie podnoszenia. Co prawda chyba ze starości ale jednak. Mimo wszystko poszedłbym w trapezowy

Wyryte rantem felgi
    Trapez ma jeszcze jeden minus... Max obciazenie 1.5 tony. W tej samej cenie slupkowy kupie spokojnie 3tony... Ale w sumie calego auta nie podnosze wiec powinno byc ok?

Użytkownik Rowerzysta Avatar Moyset
    Mieszka w
    Lutcza, między Rzeszowem a Sanokiem
    Auto
    AR 155 2.0 TS 8V, AR Mito 1.4 TB 120KM

Domyślnie

Tak minus słupkowego to to, że w pewnych sytuacjach nie wejdzie pod auto, no chyba że wykopiesz dziurę. Minus to też to,że w większość z nich po dość niedługim czasie zaczyna gubić olej. Spapra Ci wnętrze Alfy przykładowo. Tonażem jaki unoszą się nie przejmuj, to akurat w tym wypadku bez znaczenia. Wystarczy około 750 kg. Pręt trapezowy w podnośnikach jak nazwa wskazuje trapezowych, musi być wadliwy lub mocno uszkodzony aby pękł.

Użytkownik Dwusuwowiec
    Mieszka w
    Żory
    Auto
    159 2.4 jtdm :)

Domyślnie

http://allegro.pl/podnosnik-hydrauli...058921122.html
    Niski hydrauliczny Cena odstrasza, ale min wysokość 125mm, robi wrażenie

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

A nie lepiej kupić ori od AR159?

Wysłane z mojego SM-T555 przy użyciu Tapatalka

Auto
    916 / 939 / 955

Domyślnie

Cytat Napisał FXX Zobacz post
    A nie lepiej kupić ori od AR159?

Pewno, ze lepiej. Najchetniej to kupilbym cala wkladke z dojazdowka za 350, sęk w tym ze to troche duzo jak na cos czego nie zamierzam używać i ma byc tylko w razie "W". 350zl a 35zl to jednak jest roznica.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Ori jest bardzo dobry, łatwy w użyciu i stabilny. Moim zdaniem lepiej kupić coś, co się na pewno sprawdzi. A trafi się raz "W", gdzie ten wynalazek za 35 zł da ciała. Przemyśl to
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Romeo Avatar beriba
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    147 1.9 JTD 16V

Domyślnie

Cytat Napisał magil Zobacz post
    Ori jest bardzo dobry, łatwy w użyciu i stabilny. Moim zdaniem lepiej kupić coś, co się na pewno sprawdzi. A trafi się raz "W", gdzie ten wynalazek za 35 zł da ciała. Przemyśl to
    Tak jak u mnie. Fakt że ten słupkowy dostałem w prezencie. I tak jak normalnie nie było problemu i jakaś zmiana kół czy sprawdzenie czegoś pod autem było na luzie. Jak przyszła sytuacja awaryjna to skończyło się uszkodzeniem progu tak jak pisałem wyżej. Więc doszły koszty blacharz + lakiernik. Także nie jestem pewny czy warto oszczędzać bo może się okazać że oszczędność jest złudna

Wyryte rantem felgi

Użytkownik Fachowiec Avatar FXX
    Auto
    Peugeot 508 II / Peugeot 308 T9

Domyślnie

Cytat Napisał elgritone Zobacz post
    Pewno, ze lepiej. Najchetniej to kupilbym cala wkladke z dojazdowka za 350, sęk w tym ze to troche duzo jak na cos czego nie zamierzam używać i ma byc tylko w razie "W". 350zl a 35zl to jednak jest roznica.
    Ale czemu porównujesz cenę całej wkładki z podnosnikiem i dojazdowka do ceny samego podnośnika no name? Jak kupisz ten za 35zl to już dojazdowki nie będziesz kupował?
    Ja bym jednak patrzył za ori, idealnie pasuje do miejsca przeznaczonego na podnośnik i nie uszkodzisz nim progu/podwozia.