Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Nie odpala, świece żarowe.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159 1.9 JTD 8V

Domyślnie Nie odpala, świece żarowe.

Niestety mam problem ze swoją Alfą . Dzisiaj po pracy wsiadam do samochodu, wkładam kluczyk, wciskam przycisk START i nic. Samochód wyświetla błąd świec żarowych (Heating glow plugs not available) i nie reaguje.

Oczywiście wcześniej były już symptomy, że z autem zaczyna się źle dziać. Mianowicie na zimnym silniku, po całonocnym postoju odpalał dopiero po ok. 2-3 sekundach kręcenia rozrusznikiem. Obstawiałem świece żarowe lub zawór zwrotny paliwa, miałem się tym zająć w weekend, ale niestety nie zdążyłem. Samochód nie pokazywał wcześniej błędów dotyczących świec żarowych, w komputerze nie miał ich też zapisanych. Jak samochód jeszcze odpalał to testowałem je miernikiem, ale nie mogłem uzyskać wyników, które dałyby mi 100% pewność (czasem jak występowały problemy z odpalaniem to pojawiało się na nich napięcie, a czasem nie). Sprawdziłem nawet czy samochód odpala bez podłączonej centralki sterowania świecami - odpalał, ale wywalał błąd. Teraz w ogóle nie reaguje na START. Co ciekawe, jak zmierzyłem napięcie na świecach na odłączonym zapłonie i odłączonej centralce to pojawiło się tam 12V...

Macie jakiś pomysł co mogło się stać? Z tego co czytałem na tym forum, to w przypadku uszkodzenia świec nikt nie miał problemów z odpalaniem (reakcją na przycisk START).

Macie schematy tego fragmentu instalacji elektrycznej? Mam E-learna, ale nie mogę (lub nie umiem) w nim ich znaleźć.

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Nawet z uszkodzonymi świecami silnik powinien odpalić.
    Skoro nie reaguje na przycisk Start, w pierwszej kolejności sprawdź przewody masowe (również ten między skrzynią a podłużnicą).
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Dzięki za podpowiedź. Szukam właśnie informacji na temat lokalizacji przewodów masowych - jeden jest pod akumulatorem, drugi mówisz między skrzynią, a podłużnicą, czy są jeszcze jakieś?

Moderator Quadrifoglio Verde Avatar magil
    Mieszka w
    LHR
    Auto
    Nuova Bravo, 159

Domyślnie

Sprawdź te dwa.
    159 1.9 JTDm 16V '06 => 2.2 JTS '07 => 1750 TBi '09 => 3.2 JTS Q4 '06 => 159 2.2 JTS '08, Nuova Bravo 1.4 T-Jet '10

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Dąbrowa Górnicza
    Auto
    Alfa 159 1.9JTDm 120KM

Domyślnie

Może najzwyczajniej skończyły się szczotki w rozruszniku. Odpalał ciężko bo się kończyły i wolniej kręcił, a gdy nie dotykają komutatora jest brak reakcji na przycisk Start. Musiałbyś przewodem przynajmniej 2,5mm podpiąć do cienkiego przewodu przy cewce rozrusznika, włożyć kluczyk do stacyjki, a drugi koniec przewodu dotknąć do plusa aku. Jeżeli zakręci to przyczyna leży w zasilaniu sterowania np. przekaźnik rozrusznika, lub inne, jeżeli będzie brak reakcji, to rozrusznik do regeneracji.

Mieszka w
    Łódź
    Auto

Domyślnie

Dzięki Panowie za pomoc. Powodem okazał się przerwany przewód masowy skrzynia - podłużnica.