Strona 1 z 3 123 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 21

Temat: Hałas w alfie 147. Pytanie.

gary147
    Gość

Domyślnie Hałas w alfie 147. Pytanie.

Witam wszystkich

Dwa tygodnie temu kupiłem 147 i zaczął mnie denerwować hałas w samochodzie podczas jazdy, jest to diesel 1.9 115 km 2006 rok. Jeździłem wieloma samochodami,i muszę przyznać że albo alfa jest słabo wyciszona albo z moja coś jest nie tak?

Niby można radyjko nastawić ciut głośniej ale denerwuje mnie tak czy siak ten hałas jak to jest u was ?

Pozdrawiam i dzięki.

Majkel_S
    Gość

Domyślnie

Niestety taki jest już urok naszych Alf, do najcichszych nie należą. Szumią opony, powietrze opływające nadwozie, czasami we wnętrzu coś zatrzeszczy...
    Jakiś czas temu przechodziłem przez to samo i myślałem, że z moim egzemplarzem jest coś nie tak. Ale przejechałem się inną 147-ką i okazało się, że tak ma być i nic z tym nie zrobimy. Musisz się przyzwyczaić i tyle
    Polecam Ci dla świętego spokoju poprosić kogoś z forum z Twojej okolicy o przejechanie się jego autem. Będziesz wtedy dokładnie wiedział czy wszystko jest w normie czy też jednak coś u Ciebie bardziej się odzywa...
    Ostatnio edytowane przez Majkel_S ; 19-07-2010 o 19:44

gary147
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź, szkoda że nie da się nic z tym zrobić bo trochę denerwujące to jest dla mnie... Jeździłem wcześniej passatem to było super cicho tylko lekko silniczek było słychać i może przyzwyczaiłem się do takiej ciszy

A wczoraj zobaczyłem że auto ma zamontowany sportowy stożek przynajmniej tak mi się wydaje, czy przez to dużo głośniej może być w środku?

Pozdrawiam.

Majkel_S
    Gość

Domyślnie

W kwestii stożka nie chce się wypowiadać, bo sam nie miałem z nim do czynienia. Jedynie z relacji znajomych mogę powiedzieć, że słychać charakterystyczny świst w przypadku jego zamontowania. Ale w tej kwestii niech się lepiej wypowie ktoś, kto sam z nim jeździ na co dzień - taka opinia będzie na pewno miarodajna

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

AR 147 nie jest zbyt cicha ale też nie jest głośna,wyciszona jest podobnie do aut w swojej klasie.przy wyższych prędkościach (pow 120km/h) słychać już dosyć głosny szum powietrza ale nie ma tragedii według mnie.
    myślę że coś jest nie tak z twoją alfą,sprawdź łożyska w kołach,opony,uszczelki na drzwiach i zastąp stożek oryginalnym filtrem.

moja druga ulubienica...

Użytkownik Romeo Avatar psylo
    Mieszka w
    Rzeszów
    Auto
    Audi A5 Sportback

Domyślnie

Najlepiej umów się z kimś z forum i porównaj z drugim, sprawnym samochodem. Bo IMHO tak dokuczliwy hałas jak opisujesz zdecydowanie nie jest normalny. Jeśli to jest buczenie, wzmagające się szczególnie na łukach to zainteresuj się stanem łożysk.

gary147
    Gość

Domyślnie

Będę musiał tak chyba zrobić , jeśli chodzi o ten hałas to najgłośniejszy podczas jazdy jest sam silnik i właśnie się zastanawiam czy to może ten stożek.. Od 3000 obr. dźwięk silnika zaczyna być dokuczliwy...

Pozdrawiam.

Użytkownik Romeo Avatar andro34
    Mieszka w
    Płońsk-holandia
    Auto
    Alfa Romeo 156 1,9 JTD 2005r i AR 147 JTDm 2005r.

Domyślnie

Cytat Napisał gary147 Zobacz post
    jeśli chodzi o ten hałas to najgłośniejszy podczas jazdy jest sam silnik i właśnie się zastanawiam czy to może ten stożek.. Od 3000 obr. dźwięk silnika zaczyna być dokuczliwy...
    według mnie diesel+stożek to nie jest dobre połączenie,w mojej alfie przy większych prędkościach szum wiatru zagłusza całkowicie silnik a u ciebie jest odwrotnie...

moja druga ulubienica...

wojtekml
    Gość

Domyślnie

Cytat Napisał gary147 Zobacz post
    Będę musiał tak chyba zrobić , jeśli chodzi o ten hałas to najgłośniejszy podczas jazdy jest sam silnik i właśnie się zastanawiam czy to może ten stożek.. Od 3000 obr. dźwięk silnika zaczyna być dokuczliwy...

Pozdrawiam.
    Jeśli masz możliwość to nagraj ten dźwięk i wstaw tutaj, będziemy wiedzieć mniej więcej o co chodzi.
    Z drugiej strony połączenie diesla ze stożkiem mija się całkowicie z celem, tym bardziej że od stożka po drodze jest i tak turbina, z której powietrze schładza się przez intercooler i dolatuje do silnika. Ilość powietrza pobieranego przez stożek jak i przez standardowy filtr powietrza jest taka sama, więc nie ma sensu wstawiać żadnych "udoskonaleń".

lipus_2005
    Gość

Domyślnie

Ja mam u siebie tez zamontowany stozek w Alfie. I nie odczuwam wiekszej rożnicy, jesli chodzi o zwiekszony halas. Wg mnie to nie wina stozka. Dodam ze w domu dla porownania tez mam Seata Toledo II tdi oraz Lagune II dci.