Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 14

Temat: 147 1,6 - ogrzewanie

woytek66@wp.pl
    Gość

Domyślnie 147 1,6 - ogrzewanie

Jako nowy uczestnik pragnę się przywitać i pozdrowić wszystkich użytkowników.

Mój problem: wysiadło oświetlenie pokrętła ( i z lewej) układu ogrzewania ( pokrętło temperatury). Cóż - pomyślałem - pewnie żarówka.
    Jednak po kilku dniach ( robiłem krótkie dystanse) zauważyłem, że nie działa również ogrzewanie w samochodzie.
    Czy przyczyną może być jakiś bezpiecznik? Czy też zbieg okoliczności, a przyczyna tkwi w innym miejscu ?
    Poproszę o pomoc w tej sprawie.
    Nadmieniam, że przewertowałem instrukcję, ale odpowiedzi nie znalazłem. Ani w instrukcji, ani na forum.

pozdrawiam

w.

Użytkownik Romeo Avatar KlaudioOs
    Mieszka w
    Koszęcin
    Auto
    Alfa Romeo 2003' 147 1.9 JTD 140KM BOSE

Domyślnie

podstawowa sprawa to sprawdzić wszystkie bezpieczniki, przy okazji może znajdziesz jeszcze coś o czym nawet nie wiesz

Użytkownik Rowerzysta Avatar sebott
    Mieszka w
    Pruszków
    Auto
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS 105KM 2001

Domyślnie

Ale nie działa kompletnie, czy dmucha, ale nie grzeje?

W Grande Punto miałem podobny problem - padła żarówka od pokręteł ogrzewania i dmuchawa działała tylko na czwartej prędkości. Pojechałem do ASO, przeczyścili jakieś styki i jest ok. Zapłaciłem bodaj 100 czy 150zł.

Jeśli jednak dmuchawa działa, ale nie grzeje, to może być to zbieg okoliczności i masz termostat padnięty.
    „Własnością człowieka jest zniknąć, śpieszmy się śmiać ze wszystkiego.”

Blaise Cendrars

woytek66@wp.pl
    Gość

Domyślnie

Dokładnie tak - dmuchawa działa bez problemu, ale nie grzeje. Stopień nadmuchu również bezproblemowo. Tylko zimne powietrze. Z przekierowaniem kierunku dmuchawy tez nie ma problemu. W instrukcji znalazłem tylko: bezpiecznik F31 - cewka przekaźnika zespołu ogrzewania i wentylacji. innych możliwości wg instrukcji brak. No i zastanawia mnie zbieżność zjawisk. Czyli jak wspomnialem - brak podświetlenia i brak ciepłego powietrza. pozdrawiam.

JTDMattt
    Gość

Domyślnie

Co do grzania to możesz mieć problemy z termostatem, samą nagrzewnicą, ale najpierw sprawdź poziom płynu chłodniczego. Zobacz, może gdzieś ucieka, jeżeli oczywiście poziom jest zbyt niski?

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...

Domyślnie

ja mialem termostat walnięty temperatura dochodzila do max 7o jak ostro jechalem
    , przy spokojnej jezdzie między 50 a 60 z nawiewów leciało letnie .
    spalanie w jtd 8 z kawałkiem . Dzisiaj zabrałem się za wymiane wstawiłem termostat od lanosa / nexi samochód nagrzewa się błyskawicznie po ok 2-3 km jest 90 , i nie spada trzyma sie równo grzeje przy tym niesamowicie , wytrzymac się nie da . A spalanie jakie mi wyszło na trasie stalowa lublin z prędkosciami 100-140 , przy wyprzedzaniu nawet wiecej , to 5,1l/100 tak ze całkiem sympatycznie . Alfy wogole mają problemy z termostatami , to juz moja trzecia alfa , i w kazdej lezał termostat
    alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v

woytek66@wp.pl
    Gość

Domyślnie

Dziękuję za zainteresowanie.

Sam silnik nagrzewa się normalnie tj. dość szybko - tutaj zmian nie zauważyłem, szybko osiąga temperaturę ok 90 stopni.

Czyli z Waszych opinii wynika, że raczej to termostat.
    Jednak cały czas mnie zastanawia zbieżność braku podświetlenia pokrętła temperatury z brakiem ogrzewania wewnątrz pojazdu.

Może to jednak jakiś bezpiecznik ? Sami wiecie jak jest w serwisie - niby sprawdzą wszystko, usterka okaże się drobna, a rachunek jak za zboże po podwyżce. Lub dołożą jeszcze koszt za coś, czego nie zrobili.

pozdr.

Użytkownik Maniak resoraków Avatar nietyx
    Mieszka w
    Gliwice
    Auto
    .

Domyślnie

Cytat Napisał woytek66@wp.pl Zobacz post
    am silnik nagrzewa się normalnie tj. dość szybko - tutaj zmian nie zauważyłem, szybko osiąga temperaturę ok 90 stopni.
    Wskaźnik na zegarach lubi okłamywać spróbuj podpiąć go do kompa i zobaczyć

U mnie również przed wymianą termostatu i czujnika średnio grzało ale były momenty że dobrze nagrzewało, teraz to saunę mogę zrobić w każdej chwili po wymianie

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    Stalowa Wola
    Auto
    Giulia MY22 Estrema było 156 2x147 166Busso 159...

Domyślnie

jezeli silnik pokazuje dobrą temp to moze to wina potencjometru w porętle ?? zabrudził sie albo cos ??? samo podswietlanie nie powinno miec nic z tym wspólnego te zarówki lubią się palic
    alfa romeo jest 159 & 147 była 166 3.0.v6 super!!156jtdx2 147jtd8v

woytek66@wp.pl
    Gość

Domyślnie

Dziś byłem w serwisie - powiedziano mi, że na 99% trzeba wymienić centralkę. ;(( Pytanie czy maja rację - koszt ponad 1000 zł. Ręce opadają. Może miał ktoś podobny przypadek i rozwiązanie jest inne ? Będę wdzięczny za odpowiedź. pozdrawiam. ----------------- PS. Zastanawiam się już nad wymiana na inny model. Czy możecie polecić który jest najmniej awaryjny? Generalnie 147 mi się podoba, ale auto jest do jeżdżenia, a nie do ciągłych wizyt w serwisie. Może konkretny rocznik jest bardziej udany lub podobny, ale inny model ? pozdrawiam.
    Ostatnio edytowane przez woytek66@wp.pl ; 08-02-2011 o 16:30