Witajcie,

Juz kiedyś pytałem na tym forum o mozliwość odwrócenia dyferencjału w skrzyni od Alfy z silnikiem Boxer. Otrzymałem wtedy informację że jest taka mozliwość i że jedynym problemem jest kształt wytłoczeń w pokrywie skrzyni która po przeróbce nie będzie zawadzać o obrócony dyferencjał. W związku z tym chciałbym powoli przemyśleć możliwość zamontowania calego zepołu napędowego z Alfy do 126p. Silnik byby z tyłu tam gdzie fabrycznie a skrzynia przed nim także tak jak fabrycznie w 126p.

Rodzi się kilka pytań:

Czy ktoś może potwierdzić informację o odwracaniu dyferencjału w tej skrzyni?
Jak poszczególne silniki różnią sie od siebie wymiarami, wagą?
Ile waży mniej więcej boxer Alfy?
Jak rozwiązać kwestie zmiany biegów w takim układzie?

Proszę o wyrozumiałość - wolę najpierw tu zapytać bo jak ktoś grzebie w 126p to zakup skrzyni za 400 zl żeby tylko sprawdzić czy da się odwrócic dyfer i jak się w niej zmienia biegi wyczerpuje juz 5% budżetu na cały projekt

Chciałbym też uprzedzić standardowe odpowiedzi, wiem że jeździ central 1.7 i nie interesuje (przerasta mnie sama myśl) mnie budowa centrala. Dla mnie Maluszek ma mieć włoski silnik z tyłu a ja zawsze marzyłem o aucie z silnikiem boxer. Niestety skrzynia maluchowska nie wytrzyma nawet 100 kilometrów z nawet najslabszym boxerem Alfy. Dodatkowo Malucha z tak umieszczonym boxerem nie ma jeszcze na świecie.