Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 11

Temat: Problemy z prędkościomierzem. Nie pokazuje więcej jak 60km/h

Użytkownik Fachowiec Avatar pampik
    Mieszka w
    Tychy
    Auto
    była - AR 166 2.4 JTD / 159 1.9 JTDm 16V 07r - jest 159 2.4 210 :)

Domyślnie Problemy z prędkościomierzem. Nie pokazuje więcej jak 60km/h

Siema,

Koledzy ostatnio remontowałem znajomemu 166 ale auto wróciło na dziwną przypadłość J mianowicie od dwóch dni prędkościomierz nie pokazuje więcej jak 60 km/h. Gdzie szukac ? w liczniku ?? linku przy skrzyni ? jak tak to gdzie ona są ?? silnik to 2.0 Ts z 1998r

Użytkownik Romeo Avatar Woland83
    Mieszka w
    Malanów
    Auto
    Alfa Romeo 156 TS 2.0L '99 selespeed 155KM Grigio Chiaro met.

Domyślnie Prędkościomierz nie działa>

Kolega ma alfę 166 i poprosił mnie o pomoc bo akurat mam kabelek i interfejs do Alfy. Pokasowałem mu kilka błędów, itd ale ma problem z nie działającym prędkościomierzem i nie mierzy mu przejechanych kilometrów na wyświetlaczu. Od czego to może być zależne? Dodam ze odłączył akumulator na noc w celu resetu komputera i nie pomogło. Świeci mu się także kontrolka hamulca ręcznego. (wymieniał klocki hamulcowe ) A z abs nie udało mi się połączyć przez kompa. ABS jak testowaliśmy na drodze też nie działa? Czyżby centralka była uwalona? I czy ta zapalona lampka od hamulca sygnalizuje uszkodzenie abs>?

Użytkownik Romeo Avatar yoozef
    Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto
    była: Alfa Romeo 166 v6 3.0 Super '98

Domyślnie

Dokładnie tak, ABS. Na 99% to elektronika na pompie ABSu padła, było o tym co nieco na forum, ale napiszę a co mi tam:
    - kupić używaną pompę ABS
    - odkręcić elektronikę, zamontować na pompie w aucie (pompa z lewej strony auta nad kołem pod plastikiem), nie trzeba spuszczać płynu ani nic tylko parę śrub odkręcić i wtyczki wypiąć
    - i już, objawy powinny ustąpić, resztę pompy można sobie schować do... piwnicy - może się kiedyś przyda

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Dzięki Yoozef , tak tez podejrzewałem że to centralka abs padła. U mnie w 156 był podobny problem. A wiesz może jak się uporać ,czy od czego raczej zacząć sprawdzanie, prędkościomierza ? Obrotomierz chodzi. Tylko nie pokazuje prędkościomierz aktualnej prędkości pojazdu i nie nabija kilometrów przejechanych.

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

a od czego bierze info o prędkości ?? z czujników abs czy ze skrzyni ?

Użytkownik Alfa i Omega
    Mieszka w
    Łódź
    Auto
    Alfa Romeo 159

Domyślnie

Dam cytat, może się przyda:
    "
    Prędkościomierz elektroniczny
    Jest typu analogowego i otrzymuje sygnał z centralki A.B.S. 5.3 przesyłany z aktywnych czujników.
    Przetwarzanie tego sygnału (ilości obrotów kół) w funkcji częstotliwości obrotu opon konwencjonalnych umożliwia obliczenie prędkości.
    Możliwa jest zmiana zapamiętanej konwencjonalnej częstotliwości obrotu w przypadku używania opon o innych wymiarach (niż wyposażenie seryjne), po interwencji w linii diagnostycznej.
    Z prędkościomierza przewidziane są cztery wyjścia 'powtarzania' sygnału do innych układów:

• dwa są wykorzystywane przez centralkę klimatyzacji i centralkę wtrysku - zapłonu
    • jedno przystosowane jest do zawieszeń samopoziomujących (nie występują w tym modelu)
    • jedno wolne.

1, Centralka A.B.S.
    2, Centralka klimatyzacji
    3, Centralka wtrysku - zapłonu

Prędkościomierz elektroniczny otrzymuje sygnał prędkości z centralki ABS M50 - styk 22 - na styku 2 konektora B E50 .
    Sygnał prędkości przesyłany jest powrotnie ze styku wyjściowego do centralki sterującej silnika M10 oraz do centralki układu klimatyzacji M70, centralki nawigatora M90 i radia P20.
    Ze styku 9 konektora B przesłany zostaje sygnał zgody otwarcia bagażnika, gdy sygnał prędkości ma wartość poniżej 2 km/h. (patrz Patrz E3045 OTWARCIE BAGAZNIKA I POKRYWKI WLEWU PALIWA ).
    Wewnętrzny układ logiczny steruje także całkowitym i częściowym licznikiem kilometrów.
    Elektroniczny obrotomierz otrzymuje sygnał prędkości obrotowej silnika z centralki sterującej silnikiem M10 , różnej w zależności od wersji silnika, na styku 4 konektora B E50 .

Koniec
    Ostatnio edytowane przez Paazik ; 02-03-2012 o 08:54

Mieszka w
    Tychy
    Auto

Domyślnie

ooooo i o taką informację mi chodziło dziękuję

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Woland83 Zobacz post
    A wiesz może jak się uporać ,czy od czego raczej zacząć sprawdzanie, prędkościomierza ? Obrotomierz chodzi. Tylko nie pokazuje prędkościomierz aktualnej prędkości pojazdu i nie nabija kilometrów przejechanych.
    Ok, tak żeby podsumować bo nie wiem czy to jasno napisałem - przyczyna niedziałania prędkościomierza, świecącej się kontrolki ręcznego i braku absu jest wspólna, to właśnie sterownik na pompie, nic ponad to. Prędkościomierz bierze informację o prędkości właśnie z ABSu, natomiast obrotomierz z kompa silnika.

Jeśli chodzi o jakąś wstępną diagnostykę to wypada popatrzeć na pompę, czy wtyczki dobrze podłączone, czy wszystko całe. Można też znaleźć w okolicy kogoś z taką pompą i podmienić elektronikę "na chwilę". Powinno zadziałać od razu, bez potrzeby kasowania błędów.

Jeśli nic się nie okaże, to zacznij od wymiany tej elektroniki na pompie, koszt nieduży (na allegro uda się kupić do 120zł) a roboty na 15 max 30 minut (w zależności od biegłości). Dostęp bardzo łatwy, można to zrobić normalnie na parkingu nawet w taką pogodę. Tak jak pisałem nie trzeba demontować pompy tylko samą elektronikę na pompie.

Oczywiście jest pewna nikła szansa że to nie ten sterownik tylko coś innego, ale póki co z tego co sam przeżyłem i przeczytałem na forum te objawy były zawsze związane z elektroniką pompy.

P.S. zaproś kolegę na forum, co on taki nieśmiały, niech sam pyta i się uczy .
    Ostatnio edytowane przez yoozef ; 02-03-2012 o 16:22

Mieszka w
    Malanów
    Auto

Domyślnie

Rozumiem. Dziękuję wam koledzy za trafne spostrzeżenia i rady. Powiem mu co i jak, tak wiec jak się zdecyduje ( a raczej na pewno, bo nie wie ile jedzie nawet ) to będziemy podmieniali i walczyli z ABSem. Kolega nieśmiały bo dopiero co świeżo upieczony właściciel 166. Ale zaproszę go na forum na pewno. Szybko się nauczy. Swoją drogą 166 bardzo fajne auto, tyle miejsca i wygodne.
    ps: Czy do 166 jest taka sama pompa abs i centralka jak do 156/? U siebie już wymieniałem więc problemu nie ma. (może tylko upierdliwy dostęp do śrub) Jak są takie same to damy rade na dniach to zrobić. Znalazłem wstępnie używaną i wygląda całkiem tak samo, http://allegro.pl/alfa-romeo-166-2-0...164546952.html upewni mnie ktoś czy się nie mylę?

Mieszka w
    Warszawa / Płock
    Auto

Domyślnie

Chyba były takie same, dla danego silnika. Tylko z tego co czytałem były pompy z ESP i bez ESP. Najlepiej sprawdzić po numerze Boscha.

A jak przypadkiem masz taką samą jak on to zróbcie podmiankę i będzie wszystko jasne.
    Ostatnio edytowane przez yoozef ; 02-03-2012 o 22:22