Witam wszystkich!![]()
Szukałem na forum odpowiedzi na dręczące mnie pytania, ale nigdzie nie znalazłem satysfakcjonującej mnie odpowiedzi, dlatego postanowiłem założyć nowy temat.
Mam pewien problem z moją Alfeczką, a mianowicie ze zmianą biegów, ale wszystko po kolei...
Podczas zmiany biegu 1/2 i 2/3 (rzadziej) coś zgrzyta i to bardzo nieprzyjemnie.
Kiedyś problem występował tylko przy zmianie z 1/2 przy bardzo wysokich obrotach (6500+).
Zaniepokojony podjechałem do znajomego, który na mechanice się zna, żeby zdaignozował.
Bałem się, że może coś ze skrzynią biegów lub "osprzętem skrzyni", przejechałem się z nim, później on wsiadł za kółko i powiedział, że to sprzęgło. Oczywiście możliwe też, że coś z płynami typu olej skrzyni biegów, ale powiedział, że na 90% sprzęgło.
I tutaj pojawia się problem, bo raczej ciężko znaleźć w okolicy kogoś kto zrobi to dobrze, nie "przerobi" klienta na spore wydatki i jakieś niezbędne wymiany. Kolega ów powiedział, że najlepiej spróbować wyregulować sprzęgło samemu, więc tutaj moje pytanie: jak to zrobić i czy jest to możliwe? Wiem, że sprzęgło jest hydrauliczne, ale podobno niekiedy się da. Dodam jeszcze, że jest możliwa jazda bez zgrzytania, ale wtedy czekam używając minimalnej siły aż drążek sam wskoczy, ale i tak nie zawsze wychodzi. Problem występuje częściej przy redukcji do 2 niż przy zmianie 1/2.
Z góry dzięki za pomoc.