Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: Alfa 147, Śrem + Kościan

msj
    Gość

Domyślnie Alfa 147, Śrem + Kościan

Witam serdecznie!

Od pewnego czasu przymierzam się do zakupu samochodu, a jedną z opcji jest Alfa 147. Cóż powiedzieć - urzekło mnie to auto Do wydania mam jakieś 10k - niewiele, ale na chwilę obecną nie potrzebuję mega wypasionego samochodu, doszło mi też kilka innych wydatków. Czy w tym przedziale cenowym da się znaleźć coś konkretnego? Przeglądałem oferty i na pierwszy rzut oka spodobały mi się te dwa autka. Ale moje oko w tym temacie nie jest zbyt wprawne ... proszę o pomoc, warto pojechać i zobaczyć? Jestem z woj. dolnośląskiego

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-1-9...C28600384.html

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-alf...C28661822.html

Z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam!

Użytkownik Świeżak Avatar czarek145
    Mieszka w
    Środa Wlkp.
    Auto
    159 SW 1.9 JTDm

Domyślnie

ta z Kościana na pewno nie ma 150KM (chyba, że zmieniony program ale o tym w ogłoszeniu nie ma mowy), maxymalnie może mieć 140KM. Felgi z modelu po FL ale to o niczym nie świadczy. Listwy w kolorze = były malowane (też o niczym nie świadczy). Brak emblematów na klapie też teoretycznie o niczym nie świadczy. Biorąc jednak pod uwagę cenę, hmm można snuć domysły że niezły ulep. Szukasz PB czy ON? To ważne, bo pozwoli zawęzić listę problematycznych elementów na które trzeba zwrócić uwagę.

msj
    Gość

Domyślnie

Dzięki za odpowiedź!

Bardziej skłaniam się ku benzynie ... miesięcznie będę robił stosunkowo mało kilometrów - czasem do pracy (mam b.blisko), 2-3 razy w miesiącu trasy po 200-300 km, sporadycznie jakieś dodatkowe wypady na podobne odległości. Miesięcznie raczej nie będę przekraczać 1k kilometrów, dlatego wydaje mi się, że diesel raczej się będzie marnował u mnie ... po prostu potrzebne mi auto bym w każdej chwili mógł odpalić i pojechać, a Alfa mnie urzekła i zauroczyła

http://allegro.pl/alfa-romeo-147-1-6...158507655.html - ten wygląda ok, mam w miarę blisko ...

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kandy
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS '08r

Domyślnie

Ostatnia jest fajna, na zdjęciach nie widzę nic szczególnego. W dodatku jest w najszybszym kolorze i ma 17" na lato

msj
    Gość

Domyślnie

Ta ostatnia podoba mi się na pierwszy rzut oka i chyba pojadę ją zobaczyć ...

http://otomoto.pl/alfa-romeo-147-jtd-C28729197.html - dziś wpadła mi w oko, choć to diesel ... Jakieś opinie?

Użytkownik Alfa i Omega Avatar kandy
    Mieszka w
    Katowice
    Auto
    Alfa Romeo 147 2.0 TS '08r

Domyślnie

Najbardziej w oczy rzuciła mi się głupota urzędników/budowlańców widoczna na 2 zdjęciu. Kawałek drogi w pole, a jakby ktoś chciał przyjechać z tego pola na to nowe piękne rondo to jeszcze zobaczy znak najprawdopodobniej informujący go o przejściu dla pieszych. Co do auta to te szczeliny przy klapie od bagażnika są chyba jakieś nie teges (pewny nie jestem).

Użytkownik Pirat drogowy Avatar kubajg
    Mieszka w
    Jelenia Góra
    Auto
    Alfa 147 1.9 JTD

Domyślnie

Cytat Napisał msj Zobacz post
    Bardziej skłaniam się ku benzynie ... miesięcznie będę robił stosunkowo mało kilometrów - czasem do pracy (mam b.blisko), 2-3 razy w miesiącu trasy po 200-300 km, sporadycznie jakieś dodatkowe wypady na podobne odległości. Miesięcznie raczej nie będę przekraczać 1k kilometrów, dlatego wydaje mi się, że diesel raczej się będzie marnował u mnie ...
    Troche mnie zastanawiają takie opinie, co jest złego w dieslu że nie będzie sie nadawał do takich przebiegów (poza ew. wyższą ceną zakupu)? Zwłaszcza że akurat w Alfach diesle są dużo lepsze od benzyniaków. Czy trzeba robić 30 tyś km rocznie żeby mieć diesla? Pomijam jakieś własne przekonania odnośnie silników, ale ja tam zakupu JTD nie żałuje pomimo że robie podobne przebiegi do tych które wymieniłeś. W zimie przy dużych mrozach na baku robiłem ok. 800km w jeździe mieszanej, ciekawe jakim wynikiem pochwali się TS :p

Edit: Ale fakt faktem za 10 tyś to diesla trzeba dobrze sprawdzić, i raczej będzie to 8v a nie 16v.
    Ostatnio edytowane przez kubajg ; 14-04-2013 o 15:42

msj
    Gość

Domyślnie

Spędziłem już mnóstwo czasu na różnego rodzaju forach (nie tylko te) i po dłuuugiej lekturze doszedłem do wniosku, że benzyniak będzie jednak lepszym rozwiązaniem w moim przypadku. Nie jestem motoryzacyjnym ekspertem, opieram się na opiniach innych ludzi. Do tej pory jeździłem 206 w dieslu, podobne trasy i wg mechanika nie było to najlepsze rozwiązanie.

http://allegro.pl/alfa-romeo-147-1-6...158507655.html - ktoś kojarzy może ten samochód? Na jednym ze zdjęć widać naklejkę z forum, jutro chyba zadzwonię i się umówię na oględziny. Wygląda ok ...

Użytkownik Znawca Avatar KHOT
    Mieszka w
    Poznań
    Auto
    Panzergrau

Domyślnie

Cytat Napisał kandy Zobacz post
    Najbardziej w oczy rzuciła mi się głupota urzędników/budowlańców widoczna na 2 zdjęciu. Kawałek drogi w pole, a jakby ktoś chciał przyjechać z tego pola na to nowe piękne rondo to jeszcze zobaczy znak najprawdopodobniej informujący go o przejściu dla pieszych.
    [OT]
    Wyjaśnienie jest proste: gmina w planie zagospodarowania zaznaczyła to pole na nowe osiedle i przewidziała, że za kilka lat tam coś będzie budowane. Jednocześnie planując za kilka lat w tym miejscu drogę lepiej od razu zrobić rondo do niej przygotowane niż potem wydać kupę kasy na przebudowę i faktycznie dwa razy płacić za prace projektowe, itd.[/OT]

Imo tylna klapa wygląda ok, może ew. przednia na styku ze zderzakiem jest lekko wysunięta do przodu. W każdym razie raczej bez obejrzenia samochodu osobiście się nie obędzie.