Dobry mechanik Chorzów i okolice

• Autor wątku Autor wątku zoon
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia

zoon

Nowy
Auto
156 1.9
Witam

Potrzebuję dobrego mechanika bez czekania 2 miesięcy - Chorzów i okolice. Możecie kogoś pewnego polecić? Wymiana odmy w AR 156 jtd i drobne tematy z zawieszeniem.

Może sproboj w Italauto w Katowicach na Rozdzienskiego 188. Ogolnie sa polecani na forum i ja również robilem tam swoje Alfy i zawsze wszystko wporzadku choć nie wiem jak z terminami.

zoon - już się zaczyna? :D

Italauto Ci odradzam, partaczami są ostatnio, jutro Ci opowiem o co chodzi (nie moja opinia tylko) ;)

A tak to nie znam w sumie mechaników dobrych z szybkim czasem dostawy auta... zostaje Ci dżordż i Darek :D

No to już wiem :) Dżordż mi mówił ze jakis gosc w chorzowie sobie z nimi radzi, dlatego pytam :)

Jeszcze jest Autoital na Hallera 20c choć tam nigdy nie oddawałem swojego samochodu. A czemu teraz Italauto na Rozdzienskiego jest odradzane? Ja tam rok temu robilem zawieszenie i rozrząd i wszystko OK. Często tam widzialem jakas alfe z ramkami klubowymi a wcześniej nie slyszalem nic zlego na ich temat.

Jeszcze jest Autoital na Hallera 20c choć tam nigdy nie oddawałem swojego samochodu. A czemu teraz Italauto na Rozdzienskiego jest odradzane? Ja tam rok temu robilem zawieszenie i rozrząd i wszystko OK. Często tam widzialem jakas alfe z ramkami klubowymi a wcześniej nie slyszalem nic zlego na ich temat.

Bo są ujowi i tyle. Skoro potrafią w tydzień robić jedną rzecz, (i tak jej nie naprawiając), a przy tym spieprzyć jeszcze kilka innych to jest paranoja.
Wymieniając sprzęgło (które było dobre), po odebraniu klima już nie działała (o dziwo...), kierownica podrapana (o dziwo...), wtrysk nr II nie dopięta wtyczka + pęknięty plastik z góry wtrysku od przelewu (o dziwo...).... Wszystko "o dziwo" się stało od razu jak od nich wyjechałem, a wcześniej nic takiego nie było. Oczywiście się wyparli... to mam to gdzieś nie będę robić dymu. 1400 zł wzięli, auto w gorszym stanie niż jak oddawałem, problem dalej występuje.

A jest jeszcze wiele innych opowieści innych, którzy mieli "podobnie" ;)
Wcześniej też było "w miarę ok" u nich

- Co do Autoital zaś na Hallera to ludzie chwalą, Ja akurat miałem tego pecha, że raz im oddałem na wymianę opaski na wężu wspomagania bo poszła w zimę i nie dokręcili mi koła przez co efektem po kilku km później odpadło mi koło podczas jazdy :D <taka tam wpadka> :D

W italauto chyba zatrudnili jakiegoś partacza na okres wakacyjny. Robiłem u nich kilka rzeczy i nigdy nie było najmniejszego problemu. Fachowcy. Wloskie auta maja w jednym palcu i chętnie dzielą się wiedzą.

Ogólnie zawsze sam wymieniam olej, ale w tym roku darowałem sobie tą przyjemność i przy okazji wymiany poduszek pod silnikiem, zleciłem to panom mechanikom. Poduszki wymienione jak należy. Podjeżdżam pod blok otwieram mache patrze.... Puszka filtra powietrza lata jak mucha w latarce, wąż odmy urwany i dynda sobie.
Telefon do właściela. Oczywiście nie było żadnego problemu. Pan mówi, żeby podjechać i zobaczą co się da zrobić. Nie wyparł się winy, ogólnie pozytywnie.
Wykręciłem kawałek dolotu, bo nie chciałem jeździć z nieszczelnym. Okazało się, że u mnie na osiedlu jest fachman od spawania plastiku. 10zł i po problemie.
Dzwonie do warsztatu i mówię, że problem załatwiony. Sprawa zakończona.

Nie jestem typem człowieka, który zawraca komuś dupę pierdołami. Wypadki zdażają się wszędzie i każdemu. To akurat była pierdoła. Grubszej sprawy bym nie popuścił. Podejście Pana Właściciela okazało sie na tyle fair, że nie miałem podwodu ciągnąć tej sprawy dalej.

Darka polecam gorąco. Fachura niezły, zrobi jak należy i jeszcze pogadać można:)

P.S.
Swoją drogą może jakieś konkretne przykłady co do ItalAuto.
Tak to sobie można wszystko napisać.
Ja polecam ASO Katowice. Chłopaki znają się na robicie i tanio wyjdzie:D

Ostatnia edycja:
Konkretny przykład dostałeś już w krótkim opisie mojego postu co do Italauto (oraz Autoital) :D

A jest mnóstwo innych osób (jeżdżę na spoty i ostatnio coraz więcej o nich słychać) no ale nie każdy Ci zagląda w ten temat ;)

Tobie w sumie też spartaczyli, mało bo mało ale jednak. Chcieli iść z Tobą na kompromis bo była ewidentna ich wina, a u mnie mogli zastosować spływ kajakarski i taki zastosowali chociaż w 100% oni to zrobili... :)

Tak więc w dupie to mam, gdyby podeszli do tego inaczej to tematu by nie było

Szkoda, że tak podeszli do sprawy w Twoim przypadku.
Będzie tak jak w przypadku superalfy. Stracą klientów. Ich strata.

A może to tylko jedna wpadka, zobaczymy czy ktoś się jeszcze wypowie na ich temat. Wczesniej byli polecani na forum, i ja również robilem u nich i poki co bez zastrzezen co do roboty i do ceny.

A może to tylko jedna wpadka, zobaczymy czy ktoś się jeszcze wypowie na ich temat. Wczesniej byli polecani na forum, i ja również robilem u nich i poki co bez zastrzezen co do roboty i do ceny.

Wcześniej też polecałem, bo było ok, czasem coś spartaczyli ale poprawili... ale wtedy ekipa różniła się o "jednego" gościa i może tu jest feler.

No i tak jak powtarzałem, już kilka niefajnych opinii o nich usłyszałem w niedługim czasie, ale te osoby nie zaglądają w ten temat ;)

Jutro jade do ItalAuto zrobic klocki i tarcze z przodu a dodatkowo wymienic swiece, mam nadzieje ze nic nie ukreca, podziele sie wrazeniami ;)

Robilem tez pare razy filtry i olej w AutoItal (Hallera), wszystko bylo ok, ale jakos nie przekonali mnie do siebie, bagatelizowali lub nie potrafili odpowiedziec na jakies proste pytania, podsumowujac wiekszosc odpowiedzi to "ten typ tak ma i nie da sie tego naprawic" - to apropo wyjacej sprezarki klimy, szarpania na wolnych obrotach (EGR), zaslepienie EGR, wyciecia DPF, bledow w kompie - mialem wrazenie ze zadaje im za duzo pytan. Dodatkowo strasznie podskoczyly im ceny uslug, dokladnie tak samo jak w ASO (wymiana oleju z filtrami, wymiana klockow/tarcz itp).

Akurat wymienić klocki i tarcze i swiece to chyba zrobi każdy warsztat, tam nie ma co zrobić zle :)

Mozna przy swiecach ukrecic, urwac i wtedy jest duzy i drogi problem.

U mnie wykrecili kawalek gwintu na 4 cylindrze, paprawili go o czym mnie poinformowali i dwa razy wspomnieli zeby w przyszlosci o tym pamietac przy wymianie swiec, piasty byly zapieczone i lekko cos potem stukalo o czym mnie poinformowali ze moze sie stac, wrocilem poprawili i juz jest ok. Tak wiec niby robilem pierdoly ale mozna bylo to spieprzyc :D wczoraj byla tam jedna 159 na wymiane dwumasu, dzis staly tam 4 kolejne AR wiec wiedza co robia ;]

Amortyzatory
Powrót