Naprawa skrzyni u kogo gdzie?

dexster

Użytkownik
Auto
GTV Spider 3.0 V6 12V ph2
Hej w mojej 159 skrzynia szumi (niestety mam tą tragiczną skrzynie M32). Czy ktoś z Was może polecić warsztat w którym można by dokonać wymiany tych łożysk. Gdzieś gdzie zrobią mi to od początku do końca i dobrze. Najlepiej Katowice lub Bielsko-Biała

Siemka, ja już kilka tych skrzyń zrobiłem. Jak coś to pisz pw.

Gdzie idzie u nas kupić łożyska Timken ? i ile kosztuje zestaw ?

Pampik ile czasu trwa taka regeneracja skrzynki?

http://skrzynienaprawaczesc.wix.com/index ja łożyska kupowałem u niego. Na allegro też ma aukcje.
Podawałem VIN i przysyłał zawsze dobre. Chodzi o to że na przełomie 2007 / 2008 został zmieniony wałek sprzęgłowy tzn jego grubość i jedno łożysko jest inne. Reszta jest taka sama.

U nas na miejscu ( śląsku ) znalazłem hurtownie z łożyskami ale za kpl łożysk wołali coś 900 zł. Taniej było zamówić z poznania.

Co do samego czasu wymiany łożysk to bywa różnie. Rozbierania jest na prawdę sporo i jak przy samej skrzyni jest dzień roboty tak przy wyciąganiu wałków różnie. Problemu po prostu przysparzają śruby sanek która trzeba opuścić. Zdarza się że śruby sa tak zapieczone ze nakrętka w położnicy zaczyna się obracać że śrubą. Wtedy trzeba dostać się do nakrętki w podłużnicy a to rozbierania w cholerę + spawanie tejże nakrętki.
Biorąc pod uwagę wszystkie okoliczności dla mnie to około 3 dni. W ciągu tygodnia tez normalnie pracuje i mam inne zajęcia i nie jestem w stanie poświecić całego dnia.

Srzynie bym przywiózł w bagażniku więc rozbieranie auta z głowy. Chodzi mi tylko o rozebranie skrzynki i wymiana łożysk. Ale to na spokojnie, bo musze dojść czy problem w skrzyni czy w przednim moście. Moja alfa to 156 Q4.
Powiedz mi jeszcze czy dałbyś rade wymienić synchronizator 3 biegu w skrzyni od focusa 1.8 tdci 2000r

Wysłane z mojego GT-S7580 przy użyciu Tapatalka

Skrzynia rozebrana, łożyska wyjęte :)) Strasznie czarno w skrzyni i dużo opiłków na magnesie zastanawiam się od czego tak się stało. 1 łożysko 5-6 biegu miało bieżnie uszkodzone ale żeby tyle syfu...?

Skrzynia poskładana :) w końcu cisza wymienione 6 łożysk. Lewarek już nie chodzi przód tył. Jestem zadowolony ze swojej pracy. Pozdrawiam

Jakby ktoś jeszcze się zastanawiał to naprawiajcie skrzynie jak najwcześniej. I tak trzeba będzie to zrobić. Właśnie odebrałem 9 po naprawie od Pampika. I cisza na wszystkich biegach.
U mnie drążek nie latał, łożyska miały ledwo matowe wałki ale moje uszy nie mogły znieść tego wycia :)
Dzięki Pampik. Kawał dobrej roboty.

Amortyzatory
Powrót