• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Konserwacja podwozia Alfa 159 - gdzie , za ile?

Nazar

Nowy
Auto
Była 156 SW 2,4JTD by Cinsoft ---Jest 159 1,9JTDm 150KM Q-tronic'08 + Mito 1,6Jtdm Distinctive'08
Chce przed zimą zakonserwować podwozie i progi w mojej Alinie bo ma fabryke jeno ,która przez te 7 lat została troszkę wypiaskowana . Byłem dziś w autoklinice w Katowicach i mi zaśpiewali 750pln - mycie ,czyszczenie nalotu (przy "uszach na lewarek/podnosnik i skorodowanych sanek ) , zabezpieczenie odrdzewiaczami i konserwacja nadkoli, podłogi , progów od środka i nałożenie wosku . Myślę ,że nie ma tragedii z ceną ale może macie też sprawdzone "na sobie" warsztaty .

Widzę, że brak odpowiedzi a też poszukuje kogoś kto oczyści i zakonserwuje podwozie. Wiadomo, że musi być to ktoś uczciwy... Czy udało Ci się Nazar kogoś znaleźć albo poleca ktoś kogoś w okolicach Śląska/Małopolski?

Widzę, że brak odpowiedzi a też poszukuje kogoś kto oczyści i zakonserwuje podwozie. Wiadomo, że musi być to ktoś uczciwy... Czy udało Ci się Nazar kogoś znaleźć albo poleca ktoś kogoś w okolicach Śląska/Małopolski?

Ręki se uciąć za nikogo nie dam a jestem ustawiony na wtorek w Autoklinice w Katowicach. Czy uczciwi? Wyjdzie w praniu. Wolałbym to robić sam ale nie mam czasu . Podwozie myją na myjni dla cystern za 40pln . Sam bym powyciągał amory całe żeby wyczyscic i zakonserwować kielichy bo tego ci nie zrobią . Buda niby jest w ocynku ale ocynk to tylko warstwa ,która naruszona już nic nie daje. Jak wymieniałem sprężyny i wytargałem amory z poduchami to nalot rdzy na kielichu gdzie przychodzi poducha był . Tylko żeby tak auto dokładnie zrobic samemu to ze schnieciem po myjni bys musiał z tydzien albo dwa siedziec przy tym.

Daj znać jak będziesz juz po wszystkim. Pewnie też będę myślał nad tym zabiegiem. Ale najpierw muszę rozgryzc zagadkę znikajacego oleju :(

Daj znać jak będziesz juz po wszystkim. Pewnie też będę myślał nad tym zabiegiem. Ale najpierw muszę rozgryzc zagadkę znikajacego oleju :(

Ściągnij dolot przy turbinie dla pewności czy nie poleci olej.

Ściągnij dolot przy turbinie dla pewności czy nie poleci olej.
Zaraz jestem umówiony z kumplem i będsirmy oglądać. Przed kupnem silnik był "uszczelniany" bo był zapocony tu i ówdzie. Zobaczymy...

Dla mnie cały ten zabieg konserwacji wraz z myciem podwozia to totalna bzdura. Bo niby umyją ze syfu i wszystko OK, pytanie ile to trwa ? Jak robią to w jeden dzień to jak ta woda po myciu ma wyschnąć ? Bo w godzinę, dwie nie ma szans to wyschnąć i co będą nakładać tą konserwacje na mokrą/wilgotną blachę ? Jak to potem ma dobrze zabezpieczyć przed rdzą? Tym bardziej w takie dni jak teraz są, takie rzeczy się robi jak są temp. +20-25* i jest sucho. Bez sensu, szkoda kasy i ładowania niepotrzebnych kg na auto.

Ja osobiście po uzupełniałem konserwacje tylko tam gdzie były jakieś ubytki itp. Nie ma sensu mazać całego podwozia jeśli org konserwacja jest cała.

a kto powiedział ,że to trwa jeden dzień? Ja zawożę auto we wtorek a odbieram w sobotę. Ściągają wszystkie plastiki,nadkola, osłony itp. Konserwują profile zamknięte. Proponuje zobaczyć filmik na Youtubie. Dlatego właśnie to zlecam ,że w warunkach domowych robiłbym to z 2tygodnie. Pozatym malowanie na syf mija się z celem.

a kto powiedział ,że to trwa jeden dzień? Ja zawożę auto we wtorek a odbieram w sobotę. Ściągają wszystkie plastiki,nadkola, osłony itp. Konserwują profile zamknięte. Proponuje zobaczyć filmik na Youtubie. Dlatego właśnie to zlecam ,że w warunkach domowych robiłbym to z 2tygodnie. Pozatym malowanie na syf mija się z celem.

No chyba że tak to wtedy ma jakiś sens, to potem się pochwal jak wygląda ta konserwacja.

Po co robisz konserwacje w 159?

Luke -tak wiem ,że ocynk ale jak obadasz "uszy" do podkładania lewarka czy inne elementy ,które się obija,zacharata to zobaczysz nalot rdzy . Przednie błotniki przy progu też w ocynku a z czasem wypiaskowane przez syf z kół pokrywają się nalotem rdzy. Jak wyciągniesz przednie amory z poduchami to zobaczysz ten ocynk jak wygląda. Ja robie to profilaktycznie bo auto z 5 lat u mnie pojezdzi ( jak nie dłużej ) a jestem z tych co dbają za wczasu a nie płaczą później :-)

156 też było w ocynku... :D I za wiele to z niej nie zostaje jak się nie zrobi :D :D

Ja robiłem konserwacje w Jaworznie mojej mazdy6 zapłaciłem około 1000zł ale całe podwozie było piaskowane oraz użyte do tego najlepsze materiały na rynku sprowadzane chyba ze szwecji. Gość ma bardzo dobre opinie. Podaje numer do tej firmy jak by ktoś chciał się coś dowiedzieć 602-738-065

Auto dziś odstawione do Autokliniki w Katowicach do odbioru w sobotę. Prosiłem gościa żeby kliknął kilka zdjęć z przebiegu pracy do forum. Obadamy co z tego wyjdzie.

Jak będziesz juz miał Belle w swoich rękach zdaj relacje. Tez się będę zastanawiać nad takim zabiegiem

Auto dziś odstawione do Autokliniki w Katowicach do odbioru w sobotę. Prosiłem gościa żeby kliknął kilka zdjęć z przebiegu pracy do forum. Obadamy co z tego wyjdzie.

Jak ty wytrzymiesz bez auta tyle czasu? :)

Co do Autokliniki ... ktoś na forum oddawał 147 i moim zdaniem średnio było zrobione.

Wysłane z mojego SM-A500FU przy użyciu Tapatalka

też czekam na jakieś szczegóły bo też planowałem do nich auto odstawić...

No ciężko. Dobrze,że jest drugie pod ręką. Co do autokliniki to kierowałem się ogólnymi opiniami a te były dobre. Najlepiej zrobic samemu ale na to by mi zlazło pół urlopu :)

Amortyzatory
Powrót