• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

dobry warsztat Katowice i okolice-poszukiwany

Po Waszych opiniach dzisiaj udałem się do Italauto. Koszt wymiany wachaczy górnego i dolnego 600-700 zł (części + robocizna).

Co do rozrządu, ja wymieniałem za 100, ale to po znajomości :)

Jeżeli chodzi o wymianę jednej strony? to chyba zależy z jakiej firmy te wachacze będą, cena sugeruje że mogą być w miarę dobre (coś w okolicach TRW albo FAST) + robocizna, no ale to by czeba się upewniić

Tak, mowa była o TRW, co ważne szef warsztatu powiedział, że przy okazji przejrzą gumy stabilizatorów (co często majstrzy z racji trudności omijają) i w razie potrzeby wymienią.
Dla mnie ważne, bo ok 3 tyg. wymieniałem u "znajomych" mechaników górny wachacz i w tym momencie do wymiany mam 2.... na razie szukam przyczyny, ale póki co postanowiłem w przyszłości belle odstawiać do osób, które je kiedykolwiek naprawiali...

Jak są minimalne luzy to lepiej te gumy wymień , za jednym zamachem i problem mniej, wiiadomo coś tam się dopłaci za robocizne (za wymiane samych gum płaciłem 200 zł) u mnie właśnie to wymienili i w środku mam tak cichutko :) .
Piszesz że masz dwa do wymiany i w tym jeszcze raz ten wymieniony?

Dokładnie tak. Więc albo mechanicy coś spartaczyli albo nowy wachacz był uszkodzony i pociągnął za sobą drugi w trakcie eksploatacji. Przynajmniej tak na swojski rozum główkuje..

Wątpie żeby wachacz nowy był uszkodzony czy miał jakąs wade (chyba że ogromnego pecha miałeś i trafiłeś na takowy), raczej to ich błąd podczas montażu, zapewne dokręcali wachacz na podniesionym aucie i puzniej go opuścili i gotowe, a robi się odwrotnie:opuszcza się auto na koła i wtedy dokręca wachacz. Jakby tak zrobili napewno miałbyś spokój z zawieszniem. No chyba że dali swój wachacz może jakiś przejechany i na wykończeniu, no ale nie chcem tu nikogo oskarżać :/ .

Też szukałem dobrego serwisu, po przeszukaniu forum udałem się do Ital Auto, koszt wymiany gum stabilizatora przedniego (AR 147) to 170zł (gumy + robocizna). Czas: ok. 1,5h. Tylko terminy długie... Jadę 23 listopada i już nie powinno nic stukać :-)

Zgadza się :) Szefo robi na prawdę dobre wrażenie, ale terminy... masakra --> 25.11

terminy no niestety odległe - to troche boli nasze alfy jak coś nie gra, ale warto poczekać i puzniej się cieszyć

jesli o mnie chodzi to tylko Italauto, jakis czas temu wymienilem amorki, tarcze , klocki, przeplywomierz, sprezynki przednie i duperele typu nakretki, zarowki, podpiecie pod kompa likwidacja bledow, geometria ble ble ble itd...zaplacilem ok. 1500 zl ale amorki byly moje ( kayaby) reszta od nich czesci, sami ocencie czy dobrze czy nie..dla mnie to fachowcy i naprawde fajni goscie;) POLECAM !!

proste naprawy

Cześć wam. Wymieniałem osłonę gumową przegubu w wash master w katowicach przy pukowca 25 obok makro.
1. czas - 1 h
2. koszt - 150 zł (grr)
3. jakość - przyznam, że szybko sprawnie i bez strat

witam panowie w mojej belli padł 'wariat' stad pytanie ile może kosztować wymiana wariatora+rozrząd+olej

Ja polecam szczerze TUR Bytom mój tata naprawia tam auto mają tam dobrego fachowca Pana Marka H jak zostawiam tam samochód to porostu mówię prosto z mostu żeby naprawiał go Pan Marek 100%sprawdzony fachman

witam

a ja nie polecem autoportu na chromika...

może mam pecha, ale trafiłem tam własnie z tego forum, robiłem rozrząd - ciekła pompa, robili problemy z reklamacją.... no ale pompa nie była kupiona u nich ;) mieli sprawdzić i wymienić rolki paska wielorowkowego - cały czas się telepały i nie wymienili.. (teraz się własnie wysypało do reszty..) do tego nie zdarzyło się jeszcze, żeby samochód był gotowy na umówiony dzień czy godzinę...

pojechałem następny raz w nadziei, że to tylko jednorazowa akcja - i znowu to samo, potrzebowałem samochodu na weekend pilnie, o czym uprzedziłem szefa przed robotą - "zdążymy napewno" /oddawałem w czwartek../... a on z rozbrajajacą szczerością mi mówi, że ma problemy z pracowanikami, i nie może od nich żądać, żeby kończyli robotę po godzinach, więc musiałem się bujać 200 km pociagiem

ostatnio - hamulce tył się zapiekały - skasowali 80 zł, pół dnia bez samochodu, "przesmarowali linki ręcznego" bo się zapiekały - taaaak.. półroczne oryginalne linki, okazało się oczywiście, że trzeba było wymienić przewody elastyczne hamulca z tyłu.. no ale to by było przecież za trudne...

do tego do dzisiaj mam wątpliwości, czy koło dwumasowe, które im powierzyłem do montażu faktycznie jeździ teraz w moim samochodzie.... 4 dni trzymania auta, kilkaset złotych w plecy, zero śladów demontażu w komorze silnika, i te same objawy co wcześniej - ale.. to tylko moje podejrzenia..
tym razem wybieram się do italauto, może tym razem się nie zawiodę..

ja POLECAM ItalAuto
wymieniałem na próbę tam płyn hamulcowy i jestem zadowolony z obserwacji roboty
za tydzień wymieniam u nich całe przednie zawieszenie
już nie mogę się doczekać aż w mojej Belli będzie cicho na dziurach :-)

pozdrawiam

Ja mam umowioną wizytę w ITALAUTO na następny czwartek.
Za namową kolegów stwierdziłem, że tam się udam z kilkoma pierdółkami.
Zdam relację po całej akcji ;)

Ja polecam szczerze TUR Bytom mój tata naprawia tam auto mają tam dobrego fachowca Pana Marka H jak zostawiam tam samochód to porostu mówię prosto z mostu żeby naprawiał go Pan Marek 100%sprawdzony fachman

Ja Tur nie polecam. Nie wiem, kto tam pracuje etc., ale moja Bella miała tam robiony remont dołu silnika na ponad 4kzł i zapomnieli sprawdzić pompę oleju etc. i po pól roku 'spora' awaria... Nie wspomnę o tym, że robili z silnikiem, a nie sprawdzili nawet czy świece i kable są ok. Więc ogólnie robią tylko to, o co ich prosisz, nic poza tym. A to mechanik powinien wiedzieć, co może zaszkodzić i jak grzebie to zaglądnąć tu i tam nie problem.. Ale jak widać TUR ma z tym problem.

A polecam ITALAUTO bo tam zreanimowali moją 146 skutecznie. Co prawda mięli kilka niedociągnięć (nie poważnych) ale ogólnie wszystko ok. Tylko zapisy do nich jak po pączki przed tłustym czwartkiem..

Pozdrawiam,
GrzesiuŻar

Amortyzatory
Powrót