Temat: Widziany \ Widziana...

Użytkownik Romeo Avatar RogerIZ28
    Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto
    Była piękna 156 1.8TS 2000r LPI

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    nie zachecaj do lamania prawa...
    Łamanie w zamian za łamanie tak nie boli. To właśnie Ci którzy utrudniają jazdę przepisowo jadącym, tworzą bałagan

EDIT:
    Cytat Napisał Adam$72 Zobacz post
    Bamboszek,kodeks drogowy mówi tak :
    6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.
    no właśnie, ale niektórzy tego nie wiedzą
    Ostatnio edytowane przez RogerIZ28 ; 14-06-2010 o 20:12

diesel power http://je.pl/qeuy

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Cytat Napisał RogerIZ28 Zobacz post
    no właśnie, ale niektórzy tego nie wiedzą
    To niech sie dowiedzą:
    http://www.v10.pl/prawo/Kodeks,drogo...l#roz3oddzial6

Ale zeby nie było OT,to jak jechołech dziś fordem,to widziołech jakoś alfa chyba 145/146,nie wiem,koloru tyz nie pamietom,silnika tyz nie,tablic tyż nie(bez ramek),ale było to w Siemcach.W każdym razie pozdrawiom

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Cytat Napisał Adam$72 Zobacz post

Bamboszek,kodeks drogowy mówi tak :
    6. Kierującemu pojazdem wyprzedzanym zabrania się w czasie wyprzedzania i bezpośrednio po nim zwiększania prędkości. Kierujący pojazdem wolnobieżnym, ciągnikiem rolniczym lub pojazdem bez silnika jest obowiązany zjechać jak najbardziej na prawo i - w razie potrzeby - zatrzymać się w celu ułatwienia wyprzedzania.

Przyjacielu, innymi niech sie zajmie drogowka... kazdy kierowca wie ze tego nie mozna robic, ale pokazywac swoja bezmyslnosc nie jest rozwiazaniem...
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Hanys Romeo Avatar Adam$72
    Mieszka w
    SI
    Auto
    sztrucel 156 2.4TDI , FZS 600

Domyślnie

Przyjacielu:bezmyslnośc pokazuje ten,który łamie ten pkt KD który przytoczyłem.A drogówka,jak wiesz,zwykle jest tam ,gdzie nie powinna.Pzdr.

wojtekml
    Gość

Domyślnie

No to jak już "wyciągnęliście" ten kodeks, to pozwolę sobie przytoczyć art. 24 kodeksu drogowego, punkt 2 który mówi:
    2. Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.
    Tu nasuwa się myśl, że wg. kodeksu wyprzedzający który dojeżdża mi zderzaka na 5cm i "wariuje" za mną chcąc mnie wyprzedzić, choć ma do tego dobre warunki już złamał przepisy i to jemu drogówka powinna "uciąć" jaja bo nie zachował dobrej odległości. Takiego to ja wolę zostawić w tyle, niech się rozwali z dala od mojej belli.
    I kto wie czy takie "wykroczenia" nie zaczynają sie właśnie od takich błahostek...

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post
    No to jak już "wyciągnęliście" ten kodeks, to pozwolę sobie przytoczyć art. 24 kodeksu drogowego, punkt 2 który mówi:

Tu nasuwa się myśl, że wg. kodeksu wyprzedzający który dojeżdża mi zderzaka na 5cm i "wariuje" za mną chcąc mnie wyprzedzić, choć ma do tego dobre warunki już złamał przepisy i to jemu drogówka powinna "uciąć" jaja bo nie zachował dobrej odległości. Takiego to ja wolę zostawić w tyle, niech się rozwali z dala od mojej belli.
    I kto wie czy takie "wykroczenia" nie zaczynają sie właśnie od takich błahostek...
    Ja tam się nie daję w tego typu sytuacjach.
    Po co takiemu mam dać satysfakcję, że się go przestraszyłem? ze mnie niby 'pogonił'?? Ja tam wolę zdjąć nawet nogę z gazu, chce to niech się kula powoli za Mną, dodatkowo naciskam na hamulec - raczej lekko, żeby tylko zaświecić stopem - NIE MA BATA żeby się za chwilę nie odkleił ze zderzaka

Użytkownik Romeo Avatar -BamBosZek-
    Mieszka w
    Bielsko-Biała
    Auto
    156 3.0 24v

Domyślnie

Roger zycze Ci abys sie nigdy nie przejechal na tym... pozdrawiam
    Genetics makes the champions, want to compare?!

Mieszka w
    Siemianowice Śląskie
    Auto

Domyślnie

Cytat Napisał -BamBosZek- Zobacz post
    Roger zycze Ci abys sie nigdy nie przejechal na tym... pozdrawiam
    Ja zostane przy swoim i mimo wszystko bardziej życzył tego, tym którzy nie potrafią nie dać się sprowokować, i cisną na złamanie karku tylko dlatego że ktoś im siedzi na zderzaku
    ale to Twój (i innych) wybór jak postępujesz pod taką 'presją'

klekot ™ gorol Quadrifoglio Verde Avatar bocian
    Mieszka w
    SD ( Dąbrowa Górn. )
    Auto
    156 1.6 TS , GT 1.9 JTD ,159 SW Ti 2.0 jtdm , Volvo 4.4 V8 , Jeep GC WK2 5.7 Hemi

Domyślnie

pozdrawiam żonę kolegi z poprzedniej pracy - oliwkowa 147 SD :-)

p.s.
    nie przyspieszam jak jestem wyprzedzany
    -
    -
    -
    bo zawsze jadę 210 ( więcej nie mogę )
    ha ha ha

Użytkownik Romeo Avatar twardy
    Mieszka w
    Bielawa/Wroc
    Auto
    Była 156 20V, chwilowo jakieś Mitsu

Domyślnie

Cytat Napisał wojtekml Zobacz post

Co za bzdura!

Art. 24 K.C. Pkt. 2.

Kierujący pojazdem jest obowiązany przy wyprzedzaniu zachować szczególną ostrożność, a zwłaszcza bezpieczny odstęp od wyprzedzanego pojazdu lub uczestnika ruchu. W razie wyprzedzania pojazdu jednośladowego lub kolumny pieszych odstęp ten nie może być mniejszy niż 1 m.
    Niestety/stety jak pokazał kolega - każdy interpretuje kodeks na swój sposób, dlatego dochodzi do sporów.
    W tym przypadku, kierującego pojazdem, który "zbliżył się koledze na 5cm do zderzaka" w ogóle nie dotyczy Art.24, bo kierujący jeszcze nie rozpoczął manewru wyprzedzania.

A TERAZ POWRÓT DO TEMATU, bo pozdrowiłem "kolegę", a tu jak zwykle same "milicjanty" się znalazły i zaraz będzie temat "komu zabrać prawo jazdy, a komu zostawić"