[HID- ALFA] czyli xenon na każdą kieszeń

• Autor wątku Autor wątku marshall
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
jak porównasz te ledy do std zarowki?
jak sie odniesiesz do zarowki H7 +90%? np. Bosch, Philips, Osram..
jak sie odniesiesz do XID? w sensie "jakosci" swiatla?

Mozesz dac konkretnego linka do modelu LED, ktory masz zalozony?

http://allegro.pl/show_item.php?item=5542754146 ja myslalem o tym konkretnie pod wzgledem zakupu

dokładnie taki właśnie mam tyle że w barwie 5000K (swoje ściągałem z Chin bo u nas jeszcze nie było ich na rynku a jak sie pojawiły to były 50% drozsze) , świeci troche słabiej od hida 35W (z żarowkami + ileś tam nie porownywałem) ale przy optymalnie dopasowanym ułożeniu rdzenia pokrycie światłem jest nawet niezłe .
W tym zestawie generalnie radiator powinien być na zewnątrz reflektora aby zapewnić jego chłodzenie (bo jest pasywne) , u mnie jednak się tak nie dało i całość zamknałem w reflektorze- po pewnym czasie przegrzewało się ( jest zebezpieczenie, nie spali się tylko jest spadek jasności) dlatego musiałem dorobić do niego chłodzenie aktywne i od tej pory jest ok. Moim zdaniem 5000K to max bez wzgledu czy to HID czy LED , potem już wchodzi w niebieską barwę za bardzo . Poniżej wrzucam z telefonu fotki tych LED 30W

186702-_hid_alfa_czyli_xenon_na_kazda_kieszen-dsc_0382.jpg
186703-_hid_alfa_czyli_xenon_na_kazda_kieszen-dsc_0381.jpg
186704-_hid_alfa_czyli_xenon_na_kazda_kieszen-dsc_0377.jpg

Ostatnia edycja:
dokładnie taki właśnie mam tyle że w barwie 5000K (swoje ściągałem z Chin bo u nas jeszcze nie było ich na rynku a jak sie pojawiły to były 50% drozsze) , świeci troche słabiej od hida 35W (z żarowkami + ileś tam nie porownywałem) ale przy optymalnie dopasowanym ułożeniu rdzenia pokrycie światłem jest nawet niezłe .
W tym zestawie generalnie radiator powinien być na zewnątrz reflektora aby zapewnić jego chłodzenie (bo jest pasywne) , u mnie jednak się tak nie dało i całość zamknałem w reflektorze- po pewnym czasie przegrzewało się ( jest zebezpieczenie, nie spali się tylko jest spadek jasności) dlatego musiałem dorobić do niego chłodzenie aktywne i od tej pory jest ok. Moim zdaniem 5000K to max bez wzgledu czy to HID czy LED , potem już wchodzi w niebieską barwę za bardzo . Poniżej wrzucam z telefonu fotki tych LED 30W

186702-_hid_alfa_czyli_xenon_na_kazda_kieszen-dsc_0382.jpg
186703-_hid_alfa_czyli_xenon_na_kazda_kieszen-dsc_0381.jpg
186704-_hid_alfa_czyli_xenon_na_kazda_kieszen-dsc_0377.jpg

na zdjeciach wyglada to imponujaco ! ladne odciecie swiatlo/cień.. wyglada na profeske pelna.. troche mnie martwisz radiatorem i chlodzeniem dodatkowym, ze cos trzeba bylo montowac..

Dla mnie problem - daj konkretny link do dobrych H7 - gdzie zarnik bedzie siedzial rowno w oprawie, swiatlo bedzie poprawna geometrie, nie bedzie zmienialo natezenia i bedzie swiecilo OK (barwa 4300)
OD razu koncze swoje problemy :) i polecam dalej :)
No przecież piszę że proxim ma sprawdzone. Ile razy trzeba powtarzać? :)

na zdjeciach wyglada to imponujaco ! ladne odciecie swiatlo/cień.. wyglada na profeske pelna.. troche mnie martwisz radiatorem i chlodzeniem dodatkowym, ze cos trzeba bylo montowac..
Jeśli ma to dobrze świecić to musi się też grzać przy takich mocach i to ciepło trzeba gdzieś odprowadzić. Nie wiem jak w przypadku innych aut, być może montaż zgodnie z instrukcją (tzn radiator na zewnątrz) zdał by egzamin i nie było by problemu z nadmiarem ciepła. Mnie zależało aby wszystko schować w środku więc zrobiłem to po swojemu. Plus jest taki że tu nie ma żadnych dodatkowych boxów,przetwornic itp które trzeba gdzieś upychać. Wszystko jest zintegrowane- wystarczy podpiąć kostkę

Ostatnia edycja:
To jest + z tym że nie ma dodatkowych urządzeń.
czekamy tylko na serię w przystępnej cenie do której nie będzie zastrzeżeń.

Co do LEDów nie mam dobrych wspomnień.
Kupiłem takowy zestaw i nie byłem zadowolony. Co prawda świecił mocno i ładnie, ale przez brak soczewki świeciłem wszędzie tylko nie na drogę.

tx555, to masz w seryjnej soczewce, czy coś robiłeś przy lampach?

Soczewka seryjna. Cały szkopuł w tym aby dobrać optymalną pozycje tej "żarówki" w soczewce. W julce jest o tyle gorzej że żarówka jest mocowana w reflektorze w najglupszy możliwy sposob,tzn ani równolegle ani prostopadle tylko tak pośrodku - a tego żaden led w swoim mocowaniu nie uwzględnia, te 45 stopni różnicy diametralnie wpływa na jasność jeśli źródło światła nie jest dookólne.Jeśli led można zamontować tylko w jednej pozycji to nie mamy możliwości manewru i jakiejkolwiek korekcji . W zwykłym reflektorze bez soczewki to już w ogóle będzie problem z rozkładem światła tak jak piszesz . W jakim aucie robiłeś próby?

TX- też robiłem test w Julce i niestety klapa - żarówka LED nie daje światła 360 stopni i to jest jej główny problem - punktowe oświetlenie i plamy na drodze nieoświetlonej przestrzenie. Niestety manewrowanie w cokole żarówki w Julce wbrew pozorom nie jest proste - nawet jak ustawisz w odpowiedni - jak Tobie się wydaje - sposób - tak, aby nie było punktów nieoświetlonych to i tak stabilność tego mocowania w cokole jest delikatnie mówiąc żadna.tak wiec zostaje albo H7 albo HID.
W tygodniu zamierzam zmodyfikować przesłony aby linia światło-cień odpowiadała tej z ori xenon.

To jedni piszą że LED całkiem dobry a inni że do bani i nie ma co porównywać. Zglupieć można od tych opinii :)

Niestety tak jest - podobnie jak z HID czy H7. Masę kompletów od wschodniego dostawcy, podobnie z żarówkami. Ale jako ciekawostkę- mam lampę po przebiegu około 4 tkm z ori żarówką i co- w górnej części widzę w lampie nadtopienie odbłyśnika o średnicy ok 1,5 cm. Teraz jak to będzie wyglądało po np 100 tkm.

mam lampę po przebiegu około 4 tkm z ori żarówką i co- w górnej części widzę w lampie nadtopienie odbłyśnika o średnicy ok 1,5 cm
To nie masz już połowy światła na drodze.

Teraz jak to będzie wyglądało po np 100 tkm.
Nie będzie wyglądało :sarcastic: dostaję czasami takie do regeneracji. Ale pocieszę Cię. Tak ma większość aut :)

Niestety tak jest - podobnie jak z HID czy H7
Tak, tylko że zarówno H7 jak i HID są sprawdzone zestawy. A LED nie ma sprawdzonych.

attachment.php

dzięki za pocieszenie :-)

Załączniki

• lampa.jpg
    lampa.jpg
    46.9 KB · Wyświetleń: 342
łłłooo panie jak masz od zewnątrz tyle wypalone to od środka nie masz pół odbłyśnika :lol:

- - - Updated - - -

Ale odbłyśnik mi wygląda na podobny do 159

zwykle żarówki i duża emisja cieplna ... i po zawodach ;] dobrze ze HID nie wydziela aż tyle ciepła co jest lepsze dla odbłyśnika

TX, próby w mojej GT robiłem, gdzieś w moim temacie powinieneś znaleźć kilka zdjęć ;P

tx555 masz może fotki ze zwykłą żarówką dla porównania z tymi ledami?
Wysłał byś mi fotki jak zrobiłeś to chłodzenie?

Wszędzie masz prawo zwrotu.
Nie wszędzie, tylko jeśli kupujesz jako konsument i to w dodatku od firmy . Jeśli kupujesz od osoby prywatnej (tzn bez faktury) lub na firmę to nie masz.
. Pytanie czy nie udowodnią Ci używania zestawu a używanych oddać nie możesz.
zestawy nie są w blistrach, samo włożenie do lampy i prowizoryczne podłączenie śladów nie narobi jeśli ktoś się potrafi delikatnie obchodzić z takimi rzeczami

TX- też robiłem test w Julce i niestety klapa - żarówka LED nie daje światła 360 stopni .
nie potrzeba 360st tym bardziej w soczewce bez "bi", przecież połowa światła i tak się marnuje za przesłoną. Teoretycznie wystarczyło by dobre 180 stopni żeby nie było plam. Ja pierw kupiłem zestaw taki sam jak w podanym linku z allegro gdzie ledy są po przeciwnych stronach, dzięki temu że jest osłona ze specjalnego szkła kwarcowego które dodatkowo rozprasza światło na boki niwelując ciemniejsze pola teoretycznie pokrycie światła jest 360 st. Później kupiłem jeszcze drugi zestaw który miał ledy po wszystkich 4 stronach rdzenia- czyli idealnie pokrywa całe 360 stopni, wydawało by się że musi być lepiej- mimo tego efekt mizerny i nie świeciło to jaśniej niż żarówka dlatego wróciłem do tego pierwszego zestawu z którego jestem zadowolony.
Niestety manewrowanie w cokole żarówki w Julce wbrew pozorom nie jest proste - nawet jak ustawisz w odpowiedni - jak Tobie się wydaje - sposób - tak, aby nie było punktów nieoświetlonych to i tak stabilność tego mocowania w cokole jest delikatnie mówiąc żadna.tak wiec zostaje albo H7 albo HID.
Nie wiem co to za zestaw tam miałeś, u mnie nie ma problemu ze stabilością mocowania- jest ładnie wycentrowane i trzyma się na miejscu a używam prawie rok czasu. Nie wrzucał bym wszystkich zestawów do jednego wora , są lepsze i gorsze- tak samo jak z hidami - nie wszystkie są super

zwykle żarówki i duża emisja cieplna ... i po zawodach ;] dobrze ze HID nie wydziela aż tyle ciepła co jest lepsze dla odbłyśnika
Zależy który HID :)

no właśnie zależy który , zwykły 35W też się grzeje a pewnie jeszcze bardziej te 55W jeśli palniki mają większą moc. Widziałem już nie jedną soczewkę wypaloną od fabrycznego ksenona 35W . Plus jest taki że przy LED nie ma możliwości wypalenia odbłyśnika dlatego że led grzeje się z tyłu poza odbłyśnikiem a i tak są to temperatury dużo niższe niż zwykłej zarówki czy ksenona . Wiadomo nie ma ideału- każde rozwiązanie ma swoje plusy i minusy

Ostatnia edycja:
Witam Panowie. Potrzebuję HID do 159. Pytanie: czy muszę kupić "cyfrowy, canbus" żeby nie wyświetlało błędu spalonej żarówki, czy zwykły analogowy za 120zł też nie będzie błedu pokazywał?
z góry dzięki, pozdrowionka

Amortyzatory
Powrót