Belfer27 dobrze mówi/pisze
co to za bzdety te atesty na przyciemnianie piecowe??
w tylne szyby boczne oraz tylną szybę (o ile posiadasz dwa lusterka wsteczne/boczne) możesz sobie nawet wspawać arkusz blachy albo zamalować emalią... I ja Ci dam na to "atest" że policja Cię za to nie ukarze a samochód przejdzie badanie techniczne nawet w najbardziej rygorystycznej stacji kontroli i uwierzcie technika ciemnienia szyb nie ma nic do tego czy policja nam odbierze dowód albo czy samochód przejdzie badania techniczne.
Rozchodzi się tutaj tylko o % przepustowości światła i tylko w przypadku szyby przedniej oraz przednich bocznych czyli tych od słupka B do przodu samochodu.
Tak jak napisał Belfer27 oryginalne szyby już są lekko ściemnione i posiadają ok 75% przepustowości światła, nie ma folii, która by mogła przyciemnić tylko te 4%-5% jak również przyciemnianie piecowe też nie jest możliwe tylko o te 4%-5%. Tak że "atest" to producenci dają tak na folię jak i na przyciemnianie piecowe ale tylko zgodnie z przepisami.
Bo atest nie obejmuje tego że ktoś nakleja folie na przednią szybę przez co jej przepustowość światła spada np. do 40% zamiast WYMAGANYCH 70%.
a co do łatwości takiej operacji to powiem szczerze, oddajcie to w ręce kogoś kto się na tym zna tak jak np. kolega Belfer27.
Cena przyciemnienia nie jest zaporowa bo zakładam, że jeśli ktoś przyciemnia szyby to ma na to fundusze, bo bez ciemnych szyb też AR jeździ...
A dlaczego proponuję oddać komuś kto się zna? Bo o ile boczne szyby mogą się udać "jako-tako" o tyle tylna szyba (przynajmniej w AR156) ma taki łuk że życzę powodzenia laikowi...
koleżanki i koledzy nie oszczędzajcie na folii bo szkoda Waszych pieniędzy na ciemnienie, tanie folie blakną, rysują się itd... lepiej zapłacić raz nieco więcej i mieć spokój na wiele dłużej.
I jak ktoś mi powie że kupił jakąś mega profesjonalną folię dzięki, której nie musi wyjmować szyb (mowa o szybach np. bocznych lub tych co są osadzane w uszczelce) to go śmiechem mogę zabić mimo tego iż w tym temacie orientuję się średnio...