Jeśli ktoś położy folię ze sztuką, to nie odklei się przez conajmniej 5 lat (tyle gwarantują producenci), to jak ona będzie wyglądać po roku czy dwóch to już tylko kwestia tego jak dbasz o auto.Od pewnego czasu interesuje mnie oklejanie auta w całości. Mój czarny lakier już nie jest taki jak powinien nawet po odpowiednim polerowaniu. Z tego względu zainteresowałem się oklejeniem samochodu też na czarno folią połyskową z elementami matowymi lub carbonowymi. Ale niechciałbym zeby ta folia po jakimś czasie odkleiła się z samochodu bo i tak może się stać kiedyś czytałem i wiem że gdy elementy poddawane są hydrografice jako prace wykończeniową stosuje się polakierowanie elementu lakierem bezbarwnym. a więc pytania:
nie, ponieważ nie przygotujesz wystarczająco podłoża aby lakier się trzymał- czy na całościowo oklejony samochód na tą folię można psiknąć lakier bezbarwny??
nie, patrz wyżej (jak jeździsz na myjnie automatyczne to z tym blaskiem też słabo to widzę)- czy lakier ten stworzy warstwe którą będzie mozna polerować? (chociaż aut foliowanych nie trzeba bo to folia i tak się świeci cały czas)
daruję sobie odpowiedź na te pytania- czy nie zmieni to koloru foli ??
- czy foli psiknieta lakierem nie będzie matowiała??
powierzchnia na którą folia ma być nakładana, powinna być idealna. Podczas nakładania folia ukaże wszelkie niedoskonałości- czy wszelkie wgniotki na lakierze szpachlować delikatnie, wyciągać lub odbijać z drugiej strony i potem bezpośrednio folie na to naklejać czy jeszcze to psikać lakierem ?? bo nie których nie jestem wstanie wyciągnąć niestety.
nie wiem co masz na myśli mówiąc drogo, metr markowej folii matowej to koszt ok 70pln/m2 na sam dach potrzebujesz ok 2,5m2 = 180pln.to są takie nurtujące mnie póki co moja 145 nie jest dużym gabarytowo autem dlatego też oklejenie auta nie wychodzi zbyt drogo w dodatku mnie kosztuje sama folia bo już oklejałem parę małych elementów i jestem z tego zadowolony
- - - Updated - - -
Zabieg hydrografiki konczy się lakierowaniem (psikasz to się dezodorantem), wykonuje się je głównie w celu zabezpieczenia przed promieniami UV, a następnie wyglądem estetycznym (połysk półmat lub mat).biorąc pod uwagę że zabieg hydrografiki kończy się psiknięciem lakierem bezbarwnym tzn że na taką folię również można psiknąć a wtedy kolor już zostanie bo jak niby miałby zmatowieć?? a kolor nie chce wymyślać tam nic w kolorowanki tylko czarny jak mam tak czarną chciałbym obkleić
Co do folii one same w sobie posiadają już zabezpieczenie przed promieniami UV (to przez nie blakną kolory), ale jeśli komuś mało może oddać folię do dodatkowego laminowania laminatem zabezpieczającym przed UV, niestety nie wiem czy zabieg ten nie pogorszy właściwości folii