Jakis fajny pomysl 156

kiniek93

Nowy
Auto
Alfa Romeo 159 JTDm
witajcie! w sumie to mam do was mega zapytanie, mam alfe 156 ta przed liftowa i pewnie sie powtarzam ale czy moglibyscie mi powiedziec czym sie ona zmienia po lifcie? jest tyle tematow ze ciezko ogarnac... chodzi mi o zmiany we wnetrzu i na zewnatrz bo chcialbym ja przerobic.. wgl to chcialbym zebyscie podali jakies fajny pomysly, bo mam nietypowy kolor i ciezko mi wpasc na pomysl co zmienic, jestem zoltodziobem pod wzgledem alfy;p
DSC00083.jpg

156 fl:
- inny zderzak (przód i tył),
- inne reflektory,
- inne błotniki przednie,
- inny grill
- inna maska.

Wnętrze:
- inna deska rozdzielcza
- wyświetlacz infocenter
- podłokietnik w standardzie (poza GTA)
- możliwość znalezienia egzemplarza z oryginalnymi ksenonami.
itp.

Przerobienie 156 na wersję po 2002 roku mija się z celem, bo to zabieg zbyt kosztowny.

Jeśli chcesz swojej poprawić wygląd, to reflektory z czarnym wkładem (jak GTA) + soczewki, listwy progowe z wersji sportpack, większe koła, obniżenie zawieszenia, przerobiony grill jak ten na zdjęciu w moim podpisie.
Więcej nie ma sensu, bo zamiast poprawić, to możesz spaprać...
Zobacz jaką metamorfozę przeszła moja 156 zanim ją sprzedałem (na samym końcu są zdjęcia najaktualniejsze):
http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/5875-156_wiosenna_odslona.html
Jeśli będziesz zainteresowany przeróbką grilla daj znać.
Pozdrawiam.
- Rafał

ej no Alfa mega, Ty jestes z Brzeska Okocim?
mi sie wlasnie podoba inny grill i te wklady, grill to idzie kupic... a wklady jak?
ogolnie chcialbym zrobic chociaz wnetrze po liftowe bo mi podoba, i dorzucic jakies czujniki cofania... a takie rzeczy jak obnizenie czy felgi to w przyszlym sezonie bo chce ja doprowadzic do szczytu perfekcji;p

Do listy trzeba jeszcze dodać inną klapę bagażnika - z przetłoczeniem.
Przeróbka wnętrza na przedlift trochę mija się z celem, musiałbyś wymienić też silnik i komputer sterujący aby to miało sens. Innaczej na Infocenter zobaczysz tylko gwiazdki :)

No i taniej wyjdzie sprzedać to i kupić polifta ;)

no to koniec z przerobka;p
jesli macie jakies pomysly to mowcie, z checia je zobacze, bo zalezy mi zrobic cos fajnego z tym autkiem zeby sie wyroznialo, bo jezdzi u nas jeden facet tez 156 ale zrobil z tego auta wiejski tuning, i chcialbym zeby na moja tak nie patrzono;)
co myslicie wgl o przodzie? jakas przerobka zderzaka czy cos

Jedyne co w 156 ma racje bytu to zderzak GTAlook z autodsa i czarne lampy...
A tak wogole, proponuje korekte lakieru plus dobry wosk i kazdy sie bedzie ogladal...

Zawsze możesz zrobić zabieg taki jak np. Marcin zrobił..

Załączniki

• alfa_156_1.jpg
    alfa_156_1.jpg
    513.3 KB · Wyświetleń: 601
Ostatnia edycja:
Jak chcesz AR po FL to po prostu odłóż kilka tysięcy i taką kup :) bo jeżeli twoje mody pójdą tak daleko jak w mojej Alfie czy alcesa to będzie Ci szkoda sprzedać dopieszczoną AR za psie pieniądze i zostaniesz z nią na całe życie :)

- - - Updated - - -

Obczaj, może coś z Tego podłapiesz:

http://www.forum.alfaholicy.org/nasze_belle/55121-panie_panowie_alfa_romeo_156_schnnazzi-52.html

Krusz zderzaki w sumie nie sa tak ciezkie do ogarniecia na allegro... ale co z tymi lampami? w sumie na allegro sa GTA look, ale zwykle, a jest np opcja przerobienia ich na xenona z soczewka zeby wszystko sprawnie dzialalo?
z checia bym ogarnal Alfke w inny kolor, ale w sumie SCHNNAZZI ma racje... chociaz trzeba przyznac ze fajne efekty;)

Ostatnia edycja:
Ogarnij podstawy, czyli:
- lakier, aby jego stan byl perfekcyjny
- wrzuć felgi 17 + drobne obniżenie
- doprowadź do perfekcji mechanikę.

I jak to zrobisz, to możesz mysleć co dalej, bo w tym przypadku jest dośc roboty. No chyba, że tylko wygląd wchodzi w grę..

W przypadku Twojej bryły i koloru auta proponuję zminayu:

obniżenie zawieszenia o ok 3 cm
większa felga np 17''
inny kolor felg 9polecam tytanowy- grafit z delikatną odcienią "brokatu") mam taki i prezentuje się godnie
do tego obszycie skórką jeżeli nie masz też w kolorze zbliżonym do felg.
lusterka i wnętrze lamp oczywiście nie wliczajac w to odbłyśników) także w kolorze grafitu.
kilka drobiazgów: nieseryjne kierunkowskazy, pomalowane zaciski hamulcowe w kolorze różniącym sie od koloru felg i lakieru (polecam czerwony, niebieski). Fajnie wyglądałby napis "Alfa Romeo" albo "Alfaholicy.org" widziałem już taki projekt i fajnie wygląda, białe zegary (jeżeli nie masz) ala Indiglo fajnie wyglądają, swap gałki zmiany biegów, itp

mam nadzieję, że jakoś pomogłem, ale oczywiście to tylko moje pomysły

Miałem napisać - załóż NOS. Najlepiej wydana kasa będzie.
Ale diesel... No to chyba nic się nie wymyśli - chyba, że ostry tuning na 2xxKM? Plus hamulce z Ferrari/Porsche ew. ze 166 Brembo? Lepszy zawias? Ja bym w to poszedł....

Abidibi1509 Twoj pomysl mi sie podoba, i juz oszczedzam kase powoli;p
a tak wgl pytanie odnosnie lewarka zmiany biegow, jest mega wysoki, niektorzy go porownuja do Żuka i to troche jednak denerwuje, co myslicie o skroceniu go??(uciecie i zespawanie odpowiednio)

a tak wgl pytanie odnosnie lewarka zmiany biegow, jest mega wysoki, niektorzy go porownuja do Żuka i to troche jednak denerwuje, co myslicie o skroceniu go??(uciecie i zespawanie odpowiednio)

Gdzie Ty masz w 156 wysoki lewarek ?
dsc6945.jpg

Ogarnij każda pierdółkę usterke w tym Aucie , nie wiem jak tutaj inni myślą , ale Alfa ma w sobie to coś że nie trzeba mega progów , z body kitami , starczy mniejszy prześwit między kołem a nadkolem , dobry wosk na aucie , felga , najlepiej od Alfy i auto jest piękne

Ja też jestem tego zdania ,że dobra felga i zjescie zawiasem może zdziałać cuda....Do tego zapodałbym przyciemki szyb....Jak już szykujesz dodatkowe wydatki to jak ktoś wspomniał lampy GTAlook ( nawet te bez soczewki bo z ciemnym wkładem mimo braku ksenonów dobrze wyglądają a nie są kosmicznie drogie ) i ewentualnie progi Sportpack/ Gta look....Co do obniżenia auta to kwestia gdzie i po czym jezdzisz ale dla mnie minimum -30mm bo to i tak niewiele ale już niweluje wrażenie przeswitu auta terenowego:D

- - - Updated - - -

hehehe co do lewarka to gosc ma troche racji- prawie jak w żuku:D ....Wez no RYCHUSLU89 porównaj se do innych aut.....

Ogarnij każda pierdółkę usterke w tym Aucie , nie wiem jak tutaj inni myślą , ale Alfa ma w sobie to coś że nie trzeba mega progów , z body kitami , starczy mniejszy prześwit między kołem a nadkolem , dobry wosk na aucie , felga , najlepiej od Alfy i auto jest piękne

własnie Alfa to na style specyficznie piękna maszyna, że brzydki body może zepsuć jej wspaniały design. A 156 jest moim zdaniem już w ogóle podatna na takie zabiegi.

Jeżeli chcesz zacząć od obniżenia auta i to tanim kosztem, to zakup jakieś przyzwoite sprężyny obniżające. Myślę, że koszt za komplet w granicach 600- 700 zł w górę i efekt osiągniesz. Obejrzyj sobie ten odcinek najnowszy OPt. Tam masz praktycznie wszystko o zawieszeniach przez cały odcinek :) http://tvnplayer.pl/programy-online/operacja-tuning-odcinki,119/odcinek-4,S10E04,15737.html

Ja w zeszłym tygodniu skróciłem lewarek o 1 cm. Poprawa w zmienianiu biegów lekko na +. Zamierzam skrócić go jeszcze co najmniej o następny centymetr.

Ja w zeszłym tygodniu skróciłem lewarek o 1 cm. Poprawa w zmienianiu biegów lekko na +. Zamierzam skrócić go jeszcze co najmniej o następny centymetr.

zdradzisz przebieg tej czynności? W sensie jak go dokładnie skróciłeś? To, że poprawiło się zmienianie biegów to ja nie wątpię. Im dłuższy tym ciężej się zmienia bieg, moim zdaniem. W 3 odcinku OPT 10 serii, był koleś, który miał 28letnią Mazdę tuningowaną w stylu Rat i zamiast drążka zmiany biegów wsadził... kij baseballowy :D moim zdaniem trochę już wiocha, nawet w przypadku stylu Rat, który mimo wszystko polega na tym, żeby wsadzić do auta i na auto jak najwięcej badziewia :P

Ostatnia edycja:
Amortyzatory
Powrót