[145/146] ciekawe modyfikacje

• Autor wątku Autor wątku Vito74m
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
V

Vito74m

Guest
Witam wszystkich :)

Opisujcie tutaj Wasze modyfikacje (nadwozia, silnika, jakie dodatki macie pomontowane i jakie przerobki w swoich bellach) serdecznie zapraszam. To moze byc temat ktory nam wiele podpowie i pomoze:)

Oczywiscie mile widziane zdjecia :)
Serdecznie pozdrawiam.
VITO74M

oki, zaczne pierwszy :)

Ja sobie np. dorobilem otwieranie bagaznika z pilota od centralnego zamka i domykanie szyb po zamknieciu auta.

w planie mam wysoki spoiler na dwie podpory i filtr stozkowy, ale co do filtra to nie wiem czy cos on daje poza glosniejszym dzwiekiem silnika :)

pozdrawiam :)

BartekL- no widzialem raz taka ze spoilerem na dwie podpory wysokość jakies 15 cm, i wygladalo to naprawde odlotowo, i wtedy zachorowalem, puki co rozgladam sie bo ceny uniwersalnych są w granicach od 300 do 500 a nawet i ponad tysiąc widzialem :/

Strzala_1, vitam sluchaj mam pytanko do Ciebie, w mojej 146 ce jest silnik 1.6 boxer, czy mozna go wymienic na 1.7 16V i tyle czy tak jak mysle trzeba zmienic oprogramowanie albo calego kompa zeby to dzialalo i jak mozesz to napisz ile ten silnik spala ??

pozdrawiam.

szamacz napisał:
Vito74m napisał:
domykanie szyb po zamknieciu auta
a możesz coś więcej o tym napisać?? Bo brakuje mi czegoś takiego w mojej belli i chętnie bym się pobawił :)

vitam Cie. szamacz

ja mam znajomego elektronika z firmy delphi (zajmuja sie mi. projektowaniem wiązek samochodowych do wiekszosci aut europejskich) wiec gosc sie zna na zeczy i co dziwne jest tani!!!

sterowniki do szyb pamietam ze placilem po 60 zeta za sztuke i powiem ze warto bo jeszcze mi to przerobil tak ze moge zamykac szyby bez wkladania kluczyka do stacyjki, a samo domykanie jest zbawienne ( nie jeden raz zdazylo mi sie wracac do auta wlasnie po to zeby wlozyc kluczyk i zamknac szybe :) )

Twoja maszyna jest nowsza wiec zupelnie na miejscu bylo by zamontowanie sobie czegos takiego i naprawde polecam (przydatne usprawnienie).

Natomiast jesli chodzi o otwieranie bagaznika z pilota to w 145 i 146 jest przycisk do elektrycznego otwierania bagaznika na konsoli w aucie fabrycznie (otwiera on bagaznik na zgaszonym silniku), wiec trzeba bylo jeszcze cos tam podorabiac i dziala.

gosc sie mordowal prawie caly dzien bo w 146 (nie wiem jak u Ciebie) jest sterowanie szyb z zamienionymi biegunami, np. lewa szyba sterowana + a prawa - i z tym musielismy sie pobawic z przekaznikiem. (ale sie udalo)

gość policzyl sobie 100 !!!! zloty za robocizne a naprawde sie nameczyl.

dla wszystkich zainteresowanych ew moge ulatwic kontakt z nim (na privie) chlopaczek daje gwarancje na to co robi. Jest z okolic krakowa polnocna czesc.

Np na zamontowanie tego i podpiecie radia dostalem gwarancje rok.

pozdrawiam :)

Właściwie pytanie- czy wychodziły oryginalnie 145, 146 z takimi konsolami jak na poniższych fotkach czy to może jakieś akcesoria tuningowe? Chciałbym sobie coś takiego sprezentować aby ożywic nieco wnętrze.

O ile się nie mylę, to tak - były wersje z drewnopodobną konsolą centralną. Jednak, mnie osobiście jakoś nie bardzo to tam pasuje, jeśli chcesz ożywić wnętrze, to zamień klamki na te z wersji po lifcie (były polerowane) podobnie jak ramki nawiewów, czy ramki wokół zegarów. Ponadto można sobie zafundować ładną aluminiową ramkę wokół lewarka skrzyni biegów, do tego utrzymana w jasnej tonacji gałka lewarka i np. srebrna konsola centralna jak tutaj: http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C5757225
efekt będzie moim zdaniem wyśmienity. Chociaż już nawet bez tej konsoli by uszło ;)
Pozdrawiam.
- Rafał

Srebrna (a'la aluminium) też fajna. Lepiej poszukać gdzieś takiej z demontażu czy potraktować jakąś farbą? (chociaż takie malowania mnie nie przekonują i kojarzą się z "upiększaniem" Kadettów...)

simeone napisał:
Srebrna (a'la aluminium) też fajna. Lepiej poszukać gdzieś takiej z demontażu czy potraktować jakąś farbą?
myślę, że poszukać. Od razu masz na niej napis "alfa romeo", a przede wszystkim nadal jest to oryginał. Co więcej, myślę, że nie będzie trudności ze znalezieniem takiej konsoli, bo sporo Alf miało ją w tym właśnie kolorze. tak więc pytaj na allegro.

simeone napisał:
(chociaż takie malowania mnie nie przekonują i kojarzą się z "upiększaniem" Kadettów...)
mnie też tak się kojarzą :)
Pozdrawiam.
- Rafał

ej no, nie upokarzajcie mi kadetta, mam dwa w domu i jeden jest tylko upiekszony rdza :D a w srodku ma bardzo ladny welur w kolorze hmmm cos jakby niebieski. sory za offtop.

a tak w temacie to ja u siebie dodalem podsietlenie manetek ale w manetce od swiatel nie wytrzymal rezystor albo dioda i juz nie swieci tak ladnie :/ a nie chce mi sie tego poprawiac bo czasu nie ma.

Panowie ja też mam pytanie- chodzi mi po głowie jedna modyfikacja a mianowicie zastąpienie "patyka" podtrzymującego maskę siłownikami (teleskopami).
Tutaj taka modyfikacja na przykładzie Mazdy: KLIK
Czy ktoś z Was coś takiego sobie zafundował lub ma w planach?

williamdrake,

Ciekawa opcja, ale nie mam pojecia jakie by to byly koszty.
wlasciwie ja pod maske zagladam tylko zeby posprawdzac plyny, wiec nie mam takiej potrzeby zeby akurat w to inwestowac.

Być moze koszt nie byłby taki duży. W poszukiwaniu informacji dotarłem również do opisu takich modyfikacji do klubu Fiata Uno:
http://www.fiatuno.pl/fiatuno,1,153.html
W tym przypadku koszt to około 15-50 zł. Trzeba tylko dobrać odpowiednią długość siłownika.

ps. zainteresowałem sie tym tematem ponieważ podpórka maski (która jest oryginalnie) u mnie jest uszkodzona. Także mam wybór- wstawiać siłowniki lub nową podpórkę.

mi sie nie do konca widzi. Ja mam obszytą zieloną skórą i też szału nie robi.
Musze poszukać jakiejś innej.

Amortyzatory
Powrót