Absolutnie nie, ale weź pod uwagę, że wiele aut w wymiarach ok 450 cm tez ma ok 500 l, czyli bardzo zbliżone do Stelvio.
Stelvio tak na prawdę, ma ok 470 cm, bo ma uszykowaną przednią cześc pod silnik 510 KM, więc tam jest ok 15 cm dłuższy niż inne auta compaktowych SUVów.
Śmiało można Stelvio skrócić do 455 cm gdyby szykować pod mniejsze silniki a wtedy środek i bagażnik może zostać prawie bez zmian.
Liczyłem, że realnie Tonale będzie miało z 50 l mniej bagaznika w głównej przestrzeni.
Czyli jak Stelvjio ma 9,5x10x 5 = ok 475 l
tak liczyłem, że Tonale będzie miało finalnie ok 430 l.
Tymczasem jego 9 x 8 x 4 = daje jedynie 288 l!
Sorry, ale to jakas porażka. Co prawda, mam wrażenie, że na długośc jest tam wiećej niż 80 cm, bo jeszcze z 5 cm wejdzie nd progiem, ale nawet przeliczając 9 x 8,5 x 4 = to nadal 306 l.
To, że pojemności są liczone ze wszystkimi komorami, to nie nowina.
Ale jak się patrzy na testy bagazników, gdzie licza wszystko, to jedne firmy oszukują o 10%, a inne nawet o ponad 40%. Czasem dają niby 40% w tych zakamarkach, co dla mnie jest absurdem, bo przeważnie sa tam zestawy naprawcze, akumulatory itp. Cięzko to wywalići ciężko z takich zakamarków rozsądnie korzystać.
Mam wrażenie, że w Tonale to właśnie taka ściema, bo pojemnośc głównej przestrzeni w okolicach 300 l to kpina.
A jeszcze taka ciekawostka, Civic UFO (425 cm dł.), ma główną przestrzen bagaznika na poziomie ok 450 l, gdzie jest szerszy niż w Stelvio i Tonale, dłuższy niż w Tonale, dodatkowo, ma wiecej miejsca z tyłu dla nóg niż nawet Stelvio
Liczyłem, że tonale go zastapi jako drugie auto, ale nabieram mega wątpliwości i bardziej zmierzam się ku Cuprze Formentor.