Alfa Romeo Tonale

Nie wiem kiedy tą Teslą jechałeś, ale Tesla też nie używa GM do wyznaczania tras, tylko OpenStreetMap, który potem jest nakładany na grafiki z Google. Widać czasem, że zdarzają się rozbieżności między tłem a ścieżkami, po których "jeździ" wskaźnik na mapie.

Generalnie w Tonale wydaje się już być wszystko tak jak powinno w roku 2022. Jeśli przy okazji liftu Giulia/Stelvio dostaną ten sam zestaw to będzie to samochód bliski ideału.

A to nie wykluczam - było to parę lat temu, może mnie zmylił widok satelitarny, mea culpa.

Dla mnie Tonale jest już za bardzo gadżeciarskie, a już na pewno bym nie chciał, żeby za podstawowe funkcje samochodu odpowiadał Android - wolę go od iOS-a, ale do telefonów można mieć spore zastrzeżenia, a i implementacja Android TV w Sony nie powala. Dodatkowo, obstawiam, że aktualizacje będą sporadyczne i przez czas jakiś, a hakerzy będą robić z samochodami różne brzydkie rzeczy. Dodatkowo, czekam na aktualizację OTA, która na przykład wprowadzi limit prędkości na terenie danego kraju, bo się władze dogadają z Googlem albo producentem samochodów. I ciach, w Niemczech nie przekroczysz 160 km/h.
Wczoraj był reportaż w TV, jak do praktycznie każdego samochodu z dostępem bezkluczykowym można się włamać i nim odjechać w kilkanaście sekund. Ciekawe czasy nadchodzą.
Giulia w obecnym kształcie to dla mnie mnie optymalny samochód, skoro już kupiłem, to sobie teraz mogą modyfikować, co tylko chcą :).

Ostatnia edycja:
Średnio mnie interesuje, czy w aucie będzie taka czy inna nawigacja, większości skrótów, które wymieniliście - nawet nie mam pojęcia co oznaczają. Dla mnie jest istotne, żeby to się łatwo obsługiwało, a niestety w niektórych systemach pojęcie "intuicyjność" nie występuje. jakoś dziwnie jest korelacja - im mniej przycisków - tym bardziej po.ebany sposób obsługi. Ciekawe kiedy się za to wezmą ustawodawcy, bo w tej chwili nie można rozmawiać przez telefon, a w niektórych autach, żeby dać głośniej radio wypadałoby się zatrzymać, żeby to zrobić w sposób bezpieczny.

A mnie się w Giulii to podoba, bo nie wygląda jak wieża stereo z bazarów. Brakuje mi tylko przycisku Media przełączającego z radia na USB jednym ruchem tak jak to było w Giuliettcie. Jak zmienić prosto w drugą stronę, z USB na radio już doszedłem. Większości pozostałych funkcji i tak nie używam, a już zwłaszcza głosowych. Nawet jak mam do kogoś zadzwonić, to wolę wybrać ręcznie niż głosowo, bo dla mnie to bardziej intuicyjne.

ŚrCiekawe kiedy się za to wezmą ustawodawcy, bo w tej chwili nie można rozmawiać przez telefon, a w niektórych autach, żeby dać głośniej radio wypadałoby się zatrzymać, żeby to zrobić w sposób bezpieczny.

Już się takie głosy pojawiają. Uwaga kierowcy odciągana jest od drogi. Być może milczeli, bo uwiodła ich idea samochodów sensu stricte, czyli samojazdów:)
Ale na razie te próby to więcej grozy niż sensu.
Pomijam też fakt, że te wielkie ekrany dotykowe będą non stop zapaćkane od potu z palców. Estetyka z koziej d....
Przegięciem był panel klawiszowy w vectrze przedostatniej generacji:) Ale wszystko dotykowe, wraz z klimą, to odpał w drugą stronę.

Radek, masz rację, Tonale buzuje gadżetami ale jak jeździ? Prawie się o tym nie mówi:))

Tonale buzuje gadżetami ale jak jeździ? Prawie się o tym nie mówi:))

Poza kierowcami testowymi nikt Tonale nie jeździł, jak ruszy produkcja i sprzedaż to dopiero będzie można "mówić".
Zawieszenie wygląda na dużo prostsze niż w Stelvio, ciekawe jak wyszedł środek ciężkości, bo co najwyżej to będzie odróżniać Tonale od Compassa.
Silnik spalinowy z wbudowanym silnikiem elektrycznym też będzie bardzo ciążył z przodu. Może "zrównoważy" go trochę bateria hybrydy z tyłu.

Zapomnij o lepszej sprzedaży Tonale niż Kia. Realia są, jakie są. Szczególnie TERAZ, kiedy auta skokowo i masakrycznie drożeją: zawsze wtedy ludzie uciekają do pewnych, sprzedawalnych marek.

Koleś, jak czytam te twoje wypociny i przechwałki, to zbiera mi się na wymioty. Co za bzdury! Widać wiesz wszystko, w każdym wątku brylujesz, skąd masz czas całymi dniami siedzieć na forum i pouczać innych? WTF?!

Brzmisz jak pewien koleś z tego forum co miał ksywę KRS i kłócił się tutaj, jak to KIA Stinger połknie Alfę Giulię.

Dziś Stingera wycofali, Giulia ma się dobrze i zachwyca kolejnych kierowców.

ps. jest też życie poza forum, a wymądrzanie się wyszło dawno z mody.

Żeby nie było OFFTOPIC - Tonale jest ładne, dużo ładniejsze niż nowe BMW, a prawdopodobnie dostanie dużo dobrego stuffu od PSA, który robi dobrze sprzedające się SUV-y.
Nie podoba się, nie kupujcie, ale dajcie żyć innym.

Dżulia drajver ze wsi pod Rzeszowem,
L.

Koleś, jak czytam te twoje wypociny i przechwałki, to zbiera mi się na wymioty. Co za bzdury! Widać wiesz wszystko, w każdym wątku brylujesz, skąd masz czas całymi dniami siedzieć na forum i pouczać innych?
L.

Pomyliłeś chyba fora, kolego. Popisy chamstwa i prostactwa to nie tutaj. Twoje wymioty nikogo tu nie obchodzą. Wycofaj się z forum, zaniżasz poziom. Admina proszę o interwencję. Szanujmy się wzajemnie. Oborę rób na swojej wiosce.

Wiedzy natomiast nie masz. Stingera wycofali. No ciekawe?
https://www.kia.com/pl/modele/stinger/prezentacja/

No to wycofali, czy ...? Odpiowiedz na to pytanie. Jeśli nie wycofali, napisz "pomyliłem się".

- - - Updated - - -

Żeby nie było OFFTOPIC - Tonale jest ładne, dużo ładniejsze niż nowe BMW, a prawdopodobnie dostanie dużo dobrego stuffu od PSA, który robi dobrze sprzedające się SUV-y.
Nie podoba się, nie kupujcie, ale dajcie żyć innym..

Jest ładne, bo? Tak uważają mieszkańcy podrzeszowskich wsi?
A co do dawania żyć innym: od tego jest chyba forum, żeby wymieniać się opiniami i dyskutować? Rozumie kolega pojęcie "dyskusja i odmienne zdania oraz opinie"?

Chyba nie rozumie.

Ostatnia edycja:
Koleś, jak czytam te twoje wypociny i przechwałki, to zbiera mi się na wymioty. Co za bzdury! Widać wiesz wszystko, w każdym wątku brylujesz, skąd masz czas całymi dniami siedzieć na forum i pouczać innych? WTF?!

Brzmisz jak pewien koleś z tego forum co miał ksywę KRS i kłócił się tutaj, jak to KIA Stinger połknie Alfę Giulię.

Dziś Stingera wycofali, Giulia ma się dobrze i zachwyca kolejnych kierowców.

ps. jest też życie poza forum, a wymądrzanie się wyszło dawno z mody.

Nie podoba się, nie kupujcie, ale dajcie żyć innym.

Dżulia drajver ze wsi pod Rzeszowem,
L.

Przecież dobrze napisał, Tonale nie osiągnie sprzedaży Kia czy innych Hyundaii czy Fiata 500. I to nie jest kwestia samochodu czy jest on dobry czy zły etc.

Powracając do tematu zegarów, nie widziałem auta na żywo więc mogę sie mylić ale te zegary z tuby + wyświetlacz elektroniczny całkiem udana koncepcja połączenia tradycji i nowoczesności. Bardziej mi się nie podoba koncepcja takich przeszkleń ekranów jak w Mercedesie gdzie te liczniki są takimi dużymi w efekcie wyświetlaczami. Ciekawe jak na żywo.

- - - Updated - - -

Widzieliście produkcję jak wygląda w Pomigliano di Arco ? Bardzo mocno jest wyeliminowany czynnik ludzki. Myślę , że jest to jedna z najnowocześniejszych fabryk jak nie najnowocześniejsza fabryka w Automotive. Potężnie jest dofinansowana. Naprawdę robi niesamowite wrażenie można poszukać w internecie filmów z linii produkcyjnej Tonale.

Widzieliście produkcję jak wygląda w Pomigliano di Arco ? Bardzo mocno jest wyeliminowany czynnik ludzki. Myślę , że jest to jedna z najnowocześniejszych fabryk jak nie najnowocześniejsza fabryka w Automotive. Potężnie jest dofinansowana. Naprawdę robi niesamowite wrażenie można poszukać w internecie filmów z linii produkcyjnej Tonale.

To daje nadzieję na wysoką jakość wykonania. Bo czynnik ludzki pod Neapolem nie był ... hmm... silnym punktem fabryki:))

Hola hola, mnie się nie podoba :D

- - - Updated - - -

Powracając do tematu zegarów, nie widziałem auta na żywo więc mogę sie mylić ale te zegary z tuby + wyświetlacz elektroniczny całkiem udana koncepcja połączenia tradycji i nowoczesności. Bardziej mi się nie podoba koncepcja takich przeszkleń ekranów jak w Mercedesie gdzie te liczniki są takimi dużymi w efekcie wyświetlaczami. Ciekawe jak na żywo.
Jeśli już miałbym mieć wirtualny kokpit to właśnie w takiej formie (Podobnie chyba było w poprzedniej C-klasie). Ale jak dla mnie ideałem były by analogi + duży wyświetlacz (coś jak w Giulii/Stelvio) z funkcjonalnością wirtualnego kokpitu, czyli wyświetlaniem nawigacji itp.

Czekam, aż ktoś mi w końcu napisze, czego brakuje infotainmentowi w Giulii/Stelvio.

Podłączam się pod to pytanie.
Moim zdaniem jest wszystko czego potrzeba (MY2020) a nawet jak dla mnie więcej niż potrzeba.
Jedyna wada to taka że czasem laguje ale do przeżycia.
Ogromna zaleta jest taka że można to obsłużyć bez dotyku.

Wysłane z mojego SM-G991B przy użyciu Tapatalka

Podłączam się pod to pytanie.
Moim zdaniem jest wszystko czego potrzeba (MY2020) a nawet jak dla mnie więcej niż potrzeba.
Jedyna wada to taka że czasem laguje ale do przeżycia.
Ogromna zaleta jest taka że można to obsłużyć bez dotyku.

Ok, można było się przyczepić do przedliftowego, ale poliftowy? Też moim zdaniem jest zupełnie ok. Dostępne opcje, wyświetlacz, jest wszystko co potrzebuję. Dodatkowo, według mnie najlepsze z możliwych rozwiązanie. Jak chcesz masz dotyk, ale nie jesteś na niego skazany.

Szanujmy się wzajemnie. Oborę rób na swojej wiosce.

To Ty robisz oborę, bo przypieprzasz się do każdej odmiennej opinii od swojej. Wszystkich przekonujesz do swoich racji, zamiast TYLKO wyrazić swoją opinię.

Nakazujesz, prowokujesz, cwaniakujesz, wymądrzasz się. Z ciekawych wątków robisz gówno-wątki, rozwalasz dyskusje!

Tonale jest ładne. To moja opinia. Masz z tym problem?

L.

Też uważam, ze Tonale jest ładne. Zwłaszcza na tle pokracznego Sportage'a czy Tucsona. Poza tym zwróćcie uwagę, że nie spełniły się pesymistyczne wizje wsadzenia do Tonale PureZdechów. Wręcz przeciwnie, doszedł nowy silnik od FCA, a nie PSA. Tę półtoralitrowa jednostkę mają też lada dzień wsadzić do Fiata Tipo, co również jest powodem do optymizmu (Stellantis nie będzie więc stał tylko technologią PSA).

Dla mnie jedynym mankamentem będzie pewnie cena, no ale to dotyczy pewnie większości takich ludzi jak ja, czyli nieprowadzących żadnej działalności gospodarczej (a więc nie biorę aut w leasing). Patrząc na cennik Jeepa Compassa, to bez 130-140 tys. zł na początek, nie będzie w ogóle co podchodzić. Biorąc pod uwagę, że Tonale jest niejako zastępstwem Giulietty, to przeskok cenowy jest potężny.

Miałem cichą nadzieję, że do tonale wsadzą 1,6 od PSA, ale niestety nie wsadzili. zobaczymy, co to 1,5 będzie sobą prezentować. co do pokracznego Sportage nowy '22 jest faktycznie mocno przerysowany, ale "stary" jest całkiem zgrabnym i rozsądnym autem.

Miałem cichą nadzieję, że do tonale wsadzą 1,6 od PSA, ale niestety nie wsadzili. zobaczymy, co to 1,5 będzie sobą prezentować.

Jeśli to ten sam silnik, którego przekrój widać na prezentacji, to chyba strach się bać serwisu. Rozrząd niby na łańcuchu, ale łańcuchy teraz mają trwałość pasków.
Żeby się dostać do rozrządu, to ASO chyba będzie wyciągać silnik.
Chociaż ten 1.3 też wygląda na strasznie zabudowany

- - - Updated - - -

Fajne omówienie jak wersja produkcyjna ma się do prototypu
https://www.youtube.com/watch?v=aAUJpxuIgqU

Załączniki

• Screenshot 2022-02-11 at 13.25.37.jpg
    Screenshot 2022-02-11 at 13.25.37.jpg
    79.9 KB · Wyświetleń: 21
Ostatnia edycja:
Nie ma szans. Chyba że w PHEV. Compass ma 59/41. Zresztą w filmie mówią, że "close to", "as much as possible" czy coś w tym stylu.

Miałem cichą nadzieję, że do tonale wsadzą 1,6 od PSA, ale niestety nie wsadzili. zobaczymy, co to 1,5 będzie sobą prezentować. co do pokracznego Sportage nowy '22 jest faktycznie mocno przerysowany, ale "stary" jest całkiem zgrabnym i rozsądnym autem.

Dla nas, wielbicieli włoszczyzny to dobra wiadomość, że jest włoski silnik. Co do wyboru samochodu to powinieneś rozważyć Cuprę albo Tonale, Stelvio to za wysoka liga a Skoda to inny segment... Oczywiście Cupra będzie szybsza i tańsza a Alfa ładniejsza i Premium.

Amortyzatory
Powrót