Alfa Romeo Tonale

Wiele kobiet.
Będzie wyższa, więc będzie wydawała się większa.
Ponadto do miasta napęd będzie wystarczający.

Oczywiście że tak. Jakaś modna kobieta, która na Giulię nawet nie spojrzy a Stelvio będzie dla niej za duże i za drogie. I do tego może brać pod uwagę, że ta hybryda spali w mieście 7 litrów a nie 14 litrów jak Stelvio.
9.1 sekundy ma do setki mniejszy Fiat 500X 1.3 150KM a Jeep 1.5 130KM osiąga tą prędkość w 10 s. Jak Tonale urwie z tego pół sekundy to będzie wszystko. Po tej odmianie nie spodziewałbym się dobrych osiągów, może wersja 160KM projektowana specjalnie pod Alfę będzie coś więcej prezentować.
Cena oczywiście kosmos ale jednak hybryda i to w bogatej wersji wyposażenia. Dodatkowo obecnie bardziej liczy się chyba dostępność niż cena, także jak ten model będzie można sprawnie kupić to i tak zejdzie na pniu.

Za 174 tyś są dostępne u dealerów Stelvio. Jakby nie było 200KM z potencjałem na 300KM i z napędem 4x4.
Cena za Tonale 180 tyś jest szacunkowa po przeliczeniu z euro.

Stelvio za te pieniądze to golce w wersji tylko dla biznesu, ze starego rocznika. Do tego smoki wawelskie na paliwo, ze starym środkiem, bez ledów itp. Upartej kobiety nie przekonasz :)

Może i lubią ale na Merca, BMW i Audi muszą czekać rok a Alfę przełkną, bo za trzy miesiące będą już jeździć nowym wozem....

Może i lubią ale na Merca, BMW i Audi muszą czekać rok a Alfę przełkną, bo za trzy miesiące będą już jeździć nowym wozem....

Opieranie strategii sprzedaży na chwilowym załamaniu łańcucha dostaw u konkurencji jest dość chwiejne ;). Poza tym, jak się sprzedaż rozkręci, to pewnie i części zabraknie. Ja nie mogę kupić felg do Giulii, bo wg FCA PL są "bez terminu dostawy w statusie krytycznym", to o czym my mówimy...

Dokładnie, Alfa zdaje sobie sprawę że może wyprodukować tylko ograniczoną liczbę Tonale w tym roku ze względu na dostępność części. Muszą więc zadbać o wystarczający poziom marży na sztuce, żeby zarobić swoje. Francuzi skrupulatnie patrzą na wyniki finansowe a że sytuacja rynkowa pozwala na windowanie cen w górę, to dlaczego z tego nie skorzystać :)

Tonale powinno wyglądać jak Maserati Grecale i wtedy może konkurować z Niemiecką czwórką.
A i kosztować mógłby pod 300tys, a tak to samochód jak wiele niczym się nie wyróżnia .

A czym Grecale się tak wyróżnia? Co tam robi efekt wow?
Przód jak puma?
puma.jpg

Tył jak Tipo?
Fiat-Tipo-hatchback-rear-rendering.jpg

Czy wnętrze jak audi?
audi interior.jpg

- - - Updated - - -

Ale za 130KM i przewidywane 9s do 100 (bo pewnie tak będzie) oraz totalny zamuł powyżej 100km/h (bo tak też pewnie będzie) cena 180tys to jakiś obłęd.

Miejmy nadzieję, że będzie niżej, bo za 130 koni 180 tys. to słabo to widzę

A czym Grecale się tak wyróżnia? Co tam robi efekt wow?
Przód jak puma?
Pokaż załącznik 283164

Tył jak Tipo?
Pokaż załącznik 283165

Czy wnętrze jak audi?
Pokaż załącznik 283166

- - - Updated - - -

Miejmy nadzieję, że będzie niżej, bo za 130 koni 180 tys. to słabo to widzę

Pytasz czym się wyróżnia , najważniejsze napęd mięka hybryda 300KM i 3 litry i 500 KM.
Tonale powinno mięć minimum 200KM w miękiej hybrydzie a lepiej 250 KM oraz benzyne 2 litrową 300KM .
Wtedy cena do 200tys byłaby do zakceptowania.
Nie wymagam wykończenia jak w Maserati ,ale alkantara byłaby mile widziana .
A tak Tonale jest zaprzeczeniem histori marki.
Czy klijent ma płacić za znaczek nie dostając nic ciekawego ,to już wole Leksusa UX i będzie mocniej i taniej .

Tonale nie jest zaprzeczeniem marki, to kolejny mądry krok do przodu w kategorii suvów. Widać, że Alfa bacznie obserwuje rynek i lekcje odrobiła na co najmniej piątke. Jak chcesz 200, 300 i 500 kunia to kupujesz Stelvio, chyba proste. Po Tonale mają przyjść nowi klienci, którzy mają dosyć nudnych i pospolitych suvików z silnikami 1.0 i zbierajacymi się do setki pół dnia.

Po Tonale mają przyjść nowi klienci, którzy mają dosyć nudnych i pospolitych suvików z silnikami 1.0 i zbierajacymi się do setki pół dnia.

Aha, no to faktycznie dostaną petardę 130kunia, normalnie asfalt zwija i duch sportowy marki straszy spod pedału gazu.

Alfa bacznie obserwuje rynek i lekcje odrobiła na co najmniej piątke

Serio?
Chyba w kwestii wyceny modeli w segmencie premium, tylko zapomnieli troszkę o innych aspektach...

Czy klijent ma płacić za znaczek nie dostając nic ciekawego ,to już wole Leksusa UX i będzie mocniej i taniej .

Przy zakupie Lexusa musisz uważać, żeby nie zasnąć za kierownicą, tak emocjonujące jest prowadzenie tego wozu. Do tego pewnie samochód odbierałbyś w przyszłym roku ;)
Ja też uważam, że 130KM do takiej Alfy to za mało ale to widocznie znak czasów (walka z emisją). Cena wysoka ale pamiętajmy, że to prawie Full opcja jest w tych pieniądzach i do tego hybryda, która jest duża bardziej zaawansowana technicznie niż zwykła miękka hybryda. Może być fajną alternatywą dla wyjących i bezpłciowych japońskich hybryd.
Podstawowa wersja powinna kosztować 140-150 tys. Też sporo ale inni producenci też nie próżnują z podwyżkami.
Wersja 160 KM wyjdzie już niedługo, ciekawe ile będzie droższa od 130KM.

Aha, no to faktycznie dostaną petardę 130kunia, normalnie asfalt zwija i duch sportowy marki straszy spod pedału gazu.
Ale to jest najsłabsza wersja silnikowa, są też mocniejsze. Przy dzisiejszych cenach mandatów, cenach paliw, warunkach drogowych, te 130 koni to wystarcza spokojnie. W ostatni piątek pojeździłem trochę po Warszawie w godzinach szczytu - 120 koni, że co? 77 to nawet za dużo :D

Panowie, to jest Alfa Romeo... Ja się przesiadłem z Giulietty 150 KM i wolałbym już nie wracać :). Mam 130 KM w Peżocie i da się tym jeździć, ale poszaleć już średnio.

Wysłane z mojego Pixel 4a przy użyciu Tapatalka

Ja nie widzę żadnego, ale to ty chcesz kampanii reklamowej produktu, którego jeszcze nie ma w salonach :P

Zaraz mi napiszesz, że dzień po oficjalnej prezentacji nowego modelu powinni wystawić w każdym salonie na świecie kilka różnych wersji tego auta, żeby z powodu braku ulubionego koloru klient nie poszedł do konkurencji ;) Tak to można reklamować pluszowe misie w Biedronce :P

Już Ci koledzy odpowiedzieli we wpisach 822 i 823. Przeczytaj te wpisy uważnie. I nie kompromituj się dalej.

Pytasz czym się wyróżnia , najważniejsze napęd mięka hybryda 300KM i 3 litry i 500 KM.

No ale to chyba nieco inny level, poza tym, chyba Tonale musi się różnić osiągami od Stelvio, czy nie?

Może zanim zdecydujesz, że Tonale nie oferuje niczego fajnego, to może chociaż zobacz je z bliska nie mówiąc o jeździe.

Ale to jest najsłabsza wersja silnikowa, są też mocniejsze. Przy dzisiejszych cenach mandatów, cenach paliw, warunkach drogowych, te 130 koni to wystarcza spokojnie. W ostatni piątek pojeździłem trochę po Warszawie w godzinach szczytu - 120 koni, że co? 77 to nawet za dużo :D
Pójdźmy dalej, skoro są korki to po co 6 biegów, wystarczą 3. Cylindrów też za dużo a za to dodajmy duży schowek na kapelusze...

Sent from my SM-G991B using Tapatalk

No ale to chyba nieco inny level, poza tym, chyba Tonale musi się różnić osiągami od Stelvio, czy nie?

To jest akurat mocno dyskusyjne. Spójrz na Porsche Cayenne i Macan. Albo bliżej ziemi na BMW X5 i X3. Masz szeroką gamę silników, coś słabszego i coś mocniejszego. Dlaczego wybierając mniejsze auto masz rezygnować z osiągów? Idąc tym tropem Abarth 595 nie powinien istnieć.
To jest premium, tutaj masz mieć wybór. Wybierasz auto pod siebie, a nie na zasadzie: albo duże, szybkie i sportowe albo mniejsze, słabe i "tylko do miasta". Wg mnie taki podział jest bez sensu.

Amortyzatory
Powrót