Alfa Romeo Tonale

Teddy Bear - auto nie jest wybitnie nieudane. Ono się Tobie nie podoba. A to dwie różne rzeczy

Teddy Bear - auto nie jest wybitnie nieudane. Ono się Tobie nie podoba. A to dwie różne rzeczy

A moim zdaniem jest to dobry produkt, który nie ma szans pokazania swojego potencjału przez dziwną politykę AR. Trochę za drogi, za mało do wyboru w opcjach (w tym w silnikach) i jest jak jest. A mogło być nie dobrze, ale świetnie. Natomiast AR jako marka już tak szorowała volumenami sprzedaży po dnie, że cokolwiek by nie dołożyć do oferty (do ssangyonga korando przekleić znaczek AR), to i tak podbiło o 100% słupki sprzedaży.
Oferta AR wstrzeliła się w twoje potrzeby i jesteś zadowolony i bardzo fajnie. Ale sprzedaż Tonale to jakieś 2% rynku SUV-ów segmentu C. Tak Alfa nie zarobi na prawdziwie sportowe modele jak Porsche Cayen-em na 911-ki.

Ostatnia edycja:
A kogo to obchodzi (oprócz hejterów), ile tego sprzedali, jeśli budżet im się spina? GTAm wypuścili 500 sztuk i też na tym nie stracili. Jeśli oczekujesz masówki w Alfa Romeo, to jeszcze długo będziesz bił pianę na tym forum, a kto będzie chciał kupić, to i tak kupi. Na to, że u Ciebie w garażu stanie kiedyś jakaś nowa Alfa nawet nie liczę i sam wiesz dlaczego :P

Przestań bredzić, bo się niedobrze robi. Od lat szefowie Alfy, kolejni, jak mantrę powtarzają, że znacząco zwiększą sprzedaż, jeszcze niedawno mówiło się o pół milionie aut rocznie i o niezliczonych nowych modelach alf.

Poza tym, skąd wiesz, że budżet się spina? znasz wyniki finansowe marki i powiązanie z wynikami Stellantisa? Nie znasz? a szkoda.
Bo Stellantis finansowo robi bokami i jest coraz gorzęj.

- - - Updated - - -

Komu podoba się wystający z deski tablet, pasujący tam, jak pięść do nosa?
No i oferta silnikowa. Masakra. Zobacz, co oferuje konkurencja i masz odpowiedź, czemu alfa ma 2 procent rynku suvów.

Przestań bredzić, bo się niedobrze robi. Od lat szefowie Alfy, kolejni, jak mantrę powtarzają, że znacząco zwiększą sprzedaż, jeszcze niedawno mówiło się o pół milionie aut rocznie i o niezliczonych nowych modelach alf.

Poza tym, skąd wiesz, że budżet się spina? znasz wyniki finansowe marki i powiązanie z wynikami Stellantisa? Nie znasz? a szkoda.
Bo Stellantis finansowo robi bokami i jest coraz gorzęj.

- - - Updated - - -

Komu podoba się wystający z deski tablet, pasujący tam, jak pięść do nosa?
No i oferta silnikowa. Masakra. Zobacz, co oferuje konkurencja i masz odpowiedź, czemu alfa ma 2 procent rynku suvów.
Generalnie jest tak w sporej ilości aut. Nie przeszkadza mi to. Osobiście wolę tak niż np 50 % pustego plastiku w konsoli środkowej 159.

Nadal uważam że to auto się tobie nie podoba a nie jest nieudane.

Wysłane z mojego SM-N986B przy użyciu Tapatalka

co tam w temacie Tonale? jakieś dane o sprzedaży?

Dużo masz akcji Stellantisa, że tak się o tą sprzedaż martwisz?

Osobiście mam nadzieję na jak najniższą sprzedaż, bo dzięki temu będę jeździł samochodem, który się wyróżnia z tłumu, a nie kolejną Octavią czy KIĄ Sportage.

Dużo masz akcji Stellantisa, że tak się o tą sprzedaż martwisz?

Osobiście mam nadzieję na jak najniższą sprzedaż, bo dzięki temu będę jeździł samochodem, który się wyróżnia z tłumu, a nie kolejną Octavią czy KIĄ Sportage.

A za 10 lat będzie problem z kupnem poduszki silnika czy innej bzdury. Tak jak teraz z częściami do 159-ki (pompy oleju do 2,4 w końcu dostępne?). Produkcja zakończona 12 lat temu, a wiele części niedostępnych (nawet w ASO), o tańszych zamiennikach nie wspominając.
O jazdach z nietypowymi częściami do Brery czy Spider-a nawet nie wspomnę.
I przypomnę, że 159-ki sprzedano klikaset tysięcy sztuk, czego Tonale raczej nie da rady, więc będzie gorzej niż ze 159-ką.

Ostatnia edycja:
Za 10 lat? Kurczę, Wy to macie optymistyczne podejście :)
Znając AR to za 4-5 lat już będzie problem z jakimiś częściami do Tonale.

A za 10 lat będzie problem z kupnem poduszki silnika czy innej bzdury.
I przypomnę, że 159-ki sprzedano klikaset tysięcy sztuk, czego Tonale raczej nie da rady, więc będzie gorzej niż ze 159-ką.

W Tonale z częściami powinno być nieźle gdyż ten model jest na prostej platformie, spokrewnionej mocno z Jeepem a i z Fiata części pewnie będzie sporo. Z częściami do Stelvio/Giulii będzie za to trudniej i drożej.

Największy skok rok do roku wykonała Tesla - od stycznia do czerwca 2023 r. sprzedała ona 137 241 aut, co jest wzrostem o 165,7 proc. Swoją sprzedaż podwoiła również Alfa Romeo. Sprzedając 25 755 egzemplarzy, Włosi wykręcili względem I półrocza 2022 r. wynik lepszy o 117,5 proc.

Przy małej sprzedaży możesz nie doczekać kolejnych modeli w ogóle.

- - - Updated - - -

Swoją sprzedaż podwoiła również Alfa Romeo. Sprzedając 25 755 egzemplarzy, Włosi wykręcili względem I półrocza 2022 r. wynik lepszy o 117,5 proc.

Hurra, otwieramy szampany.
Przypomnę tylko, że w planach była roczna sprzedaż 400 tysięcy aut rocznie i to już, zdaje sie, jakiś czas temu. No mamy 26 tysięcy, półrocznie.
Dopiszmy jeszcze, że całkiem niedawno było to 100 tysięcy, potem 60 tysięcy itd..
John z Nasa zapewne klepie się po udach. Ma samochód, który nie jest popularny jak Octavia.

Przy małej sprzedaży możesz nie doczekać kolejnych modeli w ogóle.

No i w czym problem, skoro to co proponują to dziadostwo z żałosnym silnikiem, a za moment pozostaną same elektryki?
Oczywiście ironizuję, ale dostrzegam pewną niespójność: narzekanie na to jakie beznadziejne te auta robią, z roku na rok coraz gorsze, bo Unia każe zmniejszać emisje i zmusza do elektryków, a jednocześnie pilnowanie wyników sprzedaży byle było jak najlepiej i móc się doczekać nowych modeli.

Może z tą niespójnością to przesadziłem. Przekaz tak naprawdę jest spójny: wszystko jest do dupy.
Rozpogódźmy się, jest ładna pogoda, słońce świeci. Jest dobrze.

Spędziłem blisko trzy tygodnie w Danii i w pólnocnych Niemczech. Przejechałem 3 i pół tysiaca kilometrów. Widziałem JEDNO Tonale. Słownie: jedno.
Czy są dane na temat sprzedazy, bo Carsalebase nie dodaje już nowych danych od blisko 10 miesięcy?

W Poznaniu widziałem bodajże 3. Rzadki widok, tylko czasami się trafia. Szczerze mówiąc Lamborghini Urus widuję częściej :D

W Polsce widziałem dopiero kilkanaście sztuk, natomiast w poludniowo-zachodnich Niemczech i Luksemburgu w ciągu kilku dni naliczyłem kilkanaście sztuk.

Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka

Amortyzatory
Powrót