Alfa Romeo Tonale

Koncept niestety.... Powinien już być w sprzedaży. Gama zalosna, Julki i stelvio juz nie nowości , Niemcy ja z rękawa sypią kolejne modele. Stelvio Q ma już kilku konkurentów z podobną mocą . Słabo niestety to wygląda

Chyba napęd na przód? Jeśli tak to chyba rozmija się trochę z "DNA" marki?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

Chyba napęd na przód? Jeśli tak to chyba rozmija się trochę z "DNA" marki?

Sent from my SM-G960F using Tapatalk

to DNA marki jest mocno zmutowane już od jakiegoś czasu (chyba że powierzchowność i pozory to było to właściwe DNA Alfy, no chyba że tak) ) , więc nic się nie rozmija, skoro SUV sam w sobie czy crossover się nie rozmija ? to co tam napęd. Może i na jedno koło zapasowe być, to bez znaczenia przy tym.
Ale w zasadzie to jest całkiem fajny SUV, taki najlepszy z SUV'ów - którego nie ma.

Cudowna! Szkoda że koncept,miejmy nadzieję że dużo z niego pozostanie,dla mnie przednie reflektory i tylne światła mocno nawiązują do 159,Brera, poprostu bajka. Ale tak jak już ktoś wyżej napisał, gdyby to była premiera było by cudownie,pozostaje czekać a za dwa,trzy lata może być różnie.

Cudowna! Szkoda że koncept,miejmy nadzieję że dużo z niego pozostanie,dla mnie przednie reflektory i tylne światła mocno nawiązują do 159,Brera, poprostu bajka. Ale tak jak już ktoś wyżej napisał, gdyby to była premiera było by cudownie,pozostaje czekać a za dwa,trzy lata może być różnie.

Było powiedziane: "next summer" czyli w następne lato, pytanie od kiedy liczyć ;)

A ja mam calkiem odmienne zdanie odnosnie Tonale. ROzczarowala mnie Alfa mocno. Desing Stelvio bije na glowe Tonale. To taki future monster..., wg mnie wnetrze auta nie pasuje do Alfy, virtual cocpit zamiast dotychczasowy wskazowkowych zegarow, ogolnie bardzo futurystycznie poszla Alfa z tym modelem. Ciekawia mnie jeszcze jednostki napedowe oraz przeniesienie napedu w tym aucie.

Moim zdaniem projekt udany w połowie: przód genialny, fenomenalny, przepiękny, a tył zrobiony komputerowym algorytmem uśredniającym wygląd innych suvów z rynku - nuda do kwadratu. No i te "biodra" na tylnym błotniku tragiczne.

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Moim zdaniem projekt udany w połowie: przód genialny, fenomenalny, przepiękny, a tył zrobiony komputerowym algorytmem uśredniającym wygląd innych suvów z rynku - nuda do kwadratu. No i te "biodra" na tylnym błotniku tragiczne.

a ja jestem wprost przeciwnego zdania, chociaż przód mi się coraz bardziej podoba. Jeśli chodzi o tył, to gdzie Ty coś podobnego widziałeś na rynku w SUVie/crossoverze? :D nie wiem jak się dokładnie to nazywa, ale chodzi o to, że najbardziej wysunięty punkt z tyłu nie jest na dole, na zderzaku, tylko przy górnej krawędzi klapy. Oczywiście na tyle, na ile to możliwe w użytkowym samochodzie, i to jeszcze suvie. Na nieszczęście pewnie to akurat rozwiązanie nie przejdzie do produkcji, bo zderzak jest od tego, żeby nim walić po słupkach, a nie karoseria. To nie disco volante :D

Styliści Alfy kolejny raz pokazali swoja klasę, to auto ma styl Alfy, jest rozpoznawalne z daleka, nikt nie starał się go na siłę upodobnić do lepiej sprzedawalnych konkurentów. I to nawet segmencie aut-SUV, gdzie Alfa, moim zdaniem , w ogóle nie powinna się znaleźć, podobnie jak wśród samochodów ciężarowych i aut terenowych, trolejbusów (tam już na szczęście jej nie ma).

Ostatnia edycja:
ja nie wiem gdzie wy macie oczy :D w innym wątku ktoś powiedział, że wygląda jak mazda :D
Linia dachu, zwisy i linia okien identyczna praktycznie - mowa tylko o boku.
Przód i tył to juz inna bajka i typowa Alfa :D
To, że różni się innymi szczegółami, to wiadomo.
Z Mazdy tez ma trochę, nowe Mazdy nie mają prawie przetłoczeń na boku, tak samo Tonale. Stelvio i Giulia już ma wiecej kreski.
Nie traktuje tego jako narzekanie (bo i Jag i Mazdy mi się podobają), bo projekt mi się podoba i za 2 lata zagości w garażu coś czuję :D

https://i.imgur.com/XA1tZrK.jpg - duża fota.

Załączniki

• XA1tZrK.jpg
    XA1tZrK.jpg
    85.4 KB · Wyświetleń: 56
Ostatnia edycja:
Ja rozpoznałbym tą Alfę z daleka z całej tej trójki na zdjęciu, niby profil podobny ale jest ten specyficzny styl, podobnie jak Alfa 164 - z boku profil typowy, ale jest rozpoznawalna. Ale z Giulią już dwa razy się pomyliłem chcąc ją obejrzeć w parkingu podziemnym, podchodzę a to BMW :)

Dla mnie trochę za bardzo futurystyczny wygląd ale może jestem zbyt konserwatywny. Nie jest brzydka, jest oryginalna - tego odmówić nie można.. Niestety poruszając aspekt ilości oferowanych modeli przez Alfę, jestem rozczarowany.. Gdzie nowa Julka? Gulia SW? Może Gulia Coupe? Niby marka z aspiracjami sportowymi a tak na prawdę od dłuższego czasu nie mają w ofercie żadnego rasowego coupe z napędem na tył i konkretnym silnikiem. Owszem jest zajefajna Gulia Q no ale to nie coupe :D

Wygląd mnie nie urzeka, po prostu nie podobają mi się budy samochodów typu CUV: wysokie i krótkie. Z g. bata nie ukręcisz!

Jestem ciekaw co się wiąże z tym stwierdzeniem:
We will not launch just another CUV. We will launch a CUV as only Alfa Romeo can.

Czy będzie to coś więcej niż w Jeepie: silnik elektryczny z tyłu, oraz z jakimi osiągami to się będzie wiązać.

Amortyzatory
Powrót