A ja to zweryfikowałem jeżdżąc i wiem ile to pali. Nie V8 nie spali mniej, ale amerykańskie V8 czy V6 w większości są proste jak konstrukcja cepa, nie posiadają wtrysku bezpośredniego i innych udziwnień, nie są przesadnie wysilone, przez co idealnie współpracują z paliwami alternatywnymi jak LPG. I wtedy koszt jazdy wychodzi mniejszy niż kosiarkami po downsizingu w benzynie czy hybrydami. A skoro za te same lub niższe koszty jazdy można mieć więcej przyjemności z jazdy to po co się męczyć dychawiczną turbopierdziawką lub ciężka hybrydą?![]()
Przy takich stawkach to masz ładowanie porównywalnie drogie do ładowania na komercyjnych słupkach AC. I przy takich cenach to jazda mieszczuchem z instalacją LPG wychodzi podobnie![]()
Tak, będą blokować wjazd do dużych miast. Na przykładzie Krakowa i Warszawy widać jak będą blokowaćSwoim Dieslem nawet nie zauważę tego zakazu jeszcze przez długi czas.
O widzisz i dotarliśmy do clue problemu - rządzący muszą obrzydzić ludziom wysokimi kosztami samochody spalinowe, mimo, że elektryki na preferencyjnych warunkach już teraz nie wypadają tak super.
To skoro jest to taka świetna i dopracowana technologia, to dlaczego się nie potrafi obronić sama w każdych warunkach? Dlaczego się broni tylko w określonych warunkach i trzeba ludzie do niej przymuszać?
Ceny EV będą spadać? I Ty w to wierzysz?Oczywiście nikt nigdy nie wprowadzi akcyzy jaka jest nakładana na ICE? I do 2035 roku na polskim rynku wtórnym będzie tyle EV, żeby zaspokoić potrzeby ludzi przesiadających się z ICE na EV? Nie? To jak przy popycie większym od podaży ma malec cena?
![]()
Wysłane z mojego M2007J3SY przy użyciu Tapatalka