Strona 5 z 5 PierwszyPierwszy 12345
Pokaż wyniki od 41 do 50 z 50

Temat: Koła i opony

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Zmieniłem dzisiaj koła na zimowe. Dzięki wielkie jeszcze raz za podzielenie się w tym wątku, bo bez tego byłoby ciężko

1. Wulkanizator nie mógł znaleźć tych zaślepek i gdyby nie to, że się upierałem to by podstawił podnośnik bez zdjęcia zaślepek. Potem jeszcze klął jak zdejmował, bo męczył się z tym dobre 10 minut. Ale udało się, nic nie połamał.

2. Jak powiedziałem mu o osłonie tarczy hamulcowej, która może ocierać to też nie chciał wierzyć i założył, pobieżnie rzucił okiem i stwierdził, że nic nie ociera. A jednak, w obydwu przednich kołach osłona ma taki trójkątny wystający rant. Tym właśnie ocierała o te nowe felgi 17-tki z Pabianic. Udało się to odgiąć po prostu śrubokrętem (popychając delikatnie). Jest tam może 1mm przerwy, ale wystarcza.

No więc namęczyli się, ale misja zakończona sukcesem - koła zmienione
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Niezły spec skoro chce podnosić z plastikami a potem sobie nie radzi z wyjęciem 12 kołków tapicerek z wkładem rozporowym... Owszem, rozpory się blokują trochę, ale zwykłą metalową łyżką do tapicerek/kołków pierwszy raz zajęło mi to może 5 minut. Śrubokrętem i płaskimi szczypcami które na pewno mają pod ręką nie powinno dłużej zająć.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Jak byłem na łataniu opony u innego to w ogóle tych zaślepek nie znalazł. Wasi wulkanizatorzy bez problemu sobie z tym radzą i nic nie narzekają? Czy sami koła zmieniacie, że nie ma okazji posłuchać tego narzekania?

Nie wiem też na ile takie zaślepki są popularne. Pierwszy raz się z tym spotykam.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Tonale

Domyślnie

Cytat Napisał lukech Zobacz post
    Jak byłem na łataniu opony u innego to w ogóle tych zaślepek nie znalazł. Wasi wulkanizatorzy bez problemu sobie z tym radzą i nic nie narzekają? Czy sami koła zmieniacie, że nie ma okazji posłuchać tego narzekania?

Nie wiem też na ile takie zaślepki są popularne. Pierwszy raz się z tym spotykam.

Z tego właśnie powodu sam ściągam te nakładki w domu przed wyjazdem do wulkanizatora, mamy takich "fachowców" jakich mamy więc nie ma się co dziwić, że narzekają na proste rzeczy:/

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Mam ciekawe przygody z tymi kołami.

Zmieniłem i równo po tygodniu moja żona złapała flaka w jednej oponie. Żeby było śmieszniej, nie zauważyła kompletnie i jeździła pomimo kontrolki. Efekt? Do wymiany.

No dobra, wymieniona na identyczną, minęło kilka dni i znowu kontrolka się zaświeciła. Przyjrzałem się - nie widać kolejnego flaka.
    Skasowałem i pojechałem dalej.
    Znowu pojeździłem trochę po autostradzie i pojawiła się kontrolka.

Pojechałem do wulkanizatora, spadło ciśnienie w oponach do ok. 2 barów. TPMS nie kłamał.

Dobił powietrza i mam podjechać jak jeszcze raz spadnie. Nie wiadomo o co chodzi.

Teorie?
    1. Koła leżały ok. 2 lat z założonymi oponami. Mogą wymagać przekładki.
    2. Ten wystający kawałek tarczy hamulcowej może jednak przeszkadza.
    3. Zaciski za duże, niedostosowane do kół 17-tek. Niby się mieszczą, ale czy to w ogóle ma cokolwiek do rzeczy?
    4. Wadliwe felgi
    5. Pech?

Auto
    Tonale

Domyślnie

jeżeli mowa o czarnych felgach z oponami pirelli - to w zeszłym sezonie przeleciały u mnie około 15 tyś km, teraz już około 5 tyś i żadnych problemów ( odpukać) nie było... poza tym, że jak ciepło to głośne
    może u ciebie problem wynika z tego, że jedna opona już była trochę zużyta i kupowanie drugiej nowej do pary ( na tą samą oś) powoduje szaleństwa elektroniki... albo opcja typu - skoro żona nie widziała żarówy na desce, to może tym bardziej nie widzi dziur i krawężników - więc je powybijała ??

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Tak, to te felgi i opony. Ogólnie brałbym te opcje pod uwagę, ale żona teraz nie jeździ, opony na osi są identyczne z tą samą grubością bieżnika (one były nowe, świeżo założone, choć leżakowały 2 lata u sprzedawcy), a elektronika nie wariuje, bo ciśnienie w oponach autentycznie spadło.
    Dam znać co to było za parę dni

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Magia - nic nie zrobiliśmy poza dopompowaniem i ciśnienie już nie spada, a system nie zwraca żadnych błędów po przejechaniu kolejnych 500km.
    Nie potrafię tego wytłumaczyć
    Ostatnio edytowane przez lukech ; 18-12-2024 o 22:35

Auto
    Być może Tonale 160KM

Domyślnie

Cytat Napisał lukech Zobacz post
    Magia - nic nie zrobiliśmy poza dopompowaniem i ciśnienie już nie spada, a system nie zwraca żadnych błędów po przejechaniu kolejnych 500km.
    Nie potrafię tego wytłumaczyć
    Ja w swoim aucie mam podobnie, przez większość roku schodziło mi powietrze systematycznie. W okresie zimowym nic. Fizyka

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

hmmm, dziwne rzeczy piszecie. a może to było tak, że spadała temperatura od lata, zauważyliście zmneijszenie się ciśnienia, do tego wiadomo zawsze coś lekko schodzi, teraz jesteśmy już od paru tygodni po fali lekkich mrozów i przyszły cieplejsze dni to trzyma się ciśnienie (albo i lekko wzrosło)? Na trackdayach to trzeba upuszczać po rozgrzaniu opon bo w Giulii skakało mi i kumplom z ok 2.4 na 2.8 lub więcej (w Giulii jest TPMS więc są odczyty real)
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.