• Hej Alfaholicy!

Na forum pojawił się świeżutki motyw kolorystyczny Alfa Red Luna, zaprojektowany przez marqo specjalnie z myślą o naszych Alfowych klimatach i czytelności na różnych urządzeniach.

Zachęcamy do:

• włączenia nowego stylu w ustawieniach profilu i potestowania go na co dzień
    • zgłaszania uwag dotyczących kolorów, kontrastów, czytelności i wygody przeglądania dłuższych wątkich
    • dzielenia się propozycjami drobnych poprawek, które mogą jeszcze lepiej dopasować motyw do charakteru naszej społeczności Alfaholików

Każda opinia pomoże dopieścić wygląd forum tak, aby „Alfa Red Luna” była tak przyjemna w odbiorze, jak dobrze utrzymana Alfa na ulubionej trasie.

Wbijaj do tematu i napisz, co myślisz!

Tonale 1.6 JTD- raport użytkownika

weszło na licznik 80 000 - od serwisu do serwisu, bez dodatkowych przygód.
Przy serwisie zrobiona płukanka+ uszlachetniacz oleju - jakby palił nieco mniej...
Spalanie : ciut poniżej 6 ltr/100 z trumną minimalnie powyżej 6/100 ( autostrady)
szum kół nieco zmalał po zmianie kół przód/tył - okazało się, że przednie koła wycierają się szybciej od zewnątrz, a tylne od wewnątrz ( albo odwrotnie- nie pamiętam) - więc trzeba przód z tyłem co sezon zamieniać i robi się ciszej. Ogólnie zaczynam powoli ogarniać jak się tym jeździ- jeszcze z 80 000 i się może polubimy :)

weszło na licznik 80 000 - od serwisu do serwisu, bez dodatkowych przygód.
Przy serwisie zrobiona płukanka+ uszlachetniacz oleju - jakby palił nieco mniej...
Spalanie : ciut poniżej 6 ltr/100 z trumną minimalnie powyżej 6/100 ( autostrady)
szum kół nieco zmalał po zmianie kół przód/tył - okazało się, że przednie koła wycierają się szybciej od zewnątrz, a tylne od wewnątrz ( albo odwrotnie- nie pamiętam) - więc trzeba przód z tyłem co sezon zamieniać i robi się ciszej. Ogólnie zaczynam powoli ogarniać jak się tym jeździ- jeszcze z 80 000 i się może polubimy :)
Zakupiliśmy z żoną, wersja VELOCE, zanim przeczytałem Twój post, okleiliśmy cały przód, wszystkie plastiki "piano black", klamki, lusterka i górę dachu. Żona będzie często jeździć ekspresówka + autostrada, więc coś tam zabezpieczy :)
Generalnie od razu jak się wsiada i ruszy, to wiadomo, że to nie Stelvio...no ale jednak to inna klasa samochodu, chociaż mogłaby być "ciut" bardziej premium w tej cenie...

PS. Mam pytanie o te dolne zaślepki, które trzeba zdjąć do podniesienia auta na podnośniku...czy rzeczywiście są 3 fabrycznie i nie montowali czwartej (lewy tył)??? Bo mnie to mocno zastanawia, a jeszcze nie pytałem w ASO...

Załączniki

• Stelvio & Tonale.jpg
    Stelvio & Tonale.jpg
    403.4 KB · Wyświetleń: 13
  • Zaslepka_1.jpg
    Zaslepka_1.jpg
    373.2 KB · Wyświetleń: 13
Ostatnia edycja:
Pykło 100 000.
Nie wiem, co pisać, bo nic się nie zmieniło - serwis ( niestety coraz droższy) - w serwisie zrobiłem ( a przynajmniej dopłaciłem, bo nie wiem czy rzeczywiście zrobili) płukankę oleju i jakiś uszlachetniacz do oleju.
Cała reszta ( klocki, tarcze, zawieszenie itp) od fabryki nie dotykane
Opony tylne ( zimowe pirelli) hałasują strasznie - (nierówne pożeranie opon już opisywałem)- nie chce już mi się tego dotykać - do wiosny wytrzymam ( najwyżej ogłuchnę) i pójdą w kibel.
Cały czas zdarza ( nie za każdym razem) się jakoś dziwnie szarpnąć przy zmianie biegu 3-4 przy średnim przyspieszaniu w trybie N ( jak lekko przyspieszam, albo mocno przyspieszam to zmienia płynnie, w trybie D też zmienia płynnie, ręczne przełączenia też płynnie) - w serwisie za każdym razem "przyuczą sprzęgło" - na chwilkę pomoże- albo po prostu, się wtedy nie zdarzy chgw - przelatał tak 100 000 km, jakby to było coś złego to już by się rozpadł :)
Wczoraj zauważyłem, że lustra nie grzeją - ale to podobno standard jak spadnie naładowanie aku ( moim zdaniem durnota) - polecę dłuższą trasę i sprawdzę, czy się poprawi- zdam raport
Co do pytań wyżej:
- tak z tyłu po lewej nie dają zaślepki - następna durnota
-wykonanie premium w tej cenie? ja za swojego dałem 150 koła, w tym czasie w tej cenie ( może 4-5 tysi taniej) można było kupić kuge, C5 aircośtam, mazde 6 kombi czy reno austral - żadnym z nich nie jeździłem, siedziałem we wszystkich - tonale było zdecydowanie najlepiej wykonane i chyba najlepiej wyposażone- mimo podstawowego pakietu.
Oczywiście czasy i cenniki do dzisiaj się zmieniły - więc pewnie teraz wygląda to inaczej.

Amortyzatory
Powrót