Lusterka zewnętrzne-grzanie

Jenks

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Tonale 130KM
Witam,zimą zauważyłem ,że nie grzeją lusterka.Podczas niedawnego przeglądu zgłosiłem problem,ale serwis twierdzi ,że wszystko jest ok.U mnie po włączeniu grzania lusterka są zimne i nic się nie dzieje.Powinny się chyba robić ciepłe, tak miałem w innych autach a jak jest u was?

Ciekawe czy to ten sam pomysł co w Giulii/Stelvio - nie grzejemy lusterek/tylnej szyby/dysz spryskiwaczy jak IBS ocenia aku na <50% i nie grzejemy foteli/kierownicy jak <35% (bez powiadomienia użytkowniaka do tego - kontrolka świeci, błędu nie ma itp) - oba stany naładowania jak najbardziej powszechne uwzględniając "super" algorytm inteligentnego ładowania w GIulii/Stelvio, postarzania aku, nigdy nieładowanie powyżej defacto 75% (ze SS 65%) itp itd, a stąd internet cały tematów "nie działa ogrzewanie tylnej szyby" itp.

Witam,zimą zauważyłem ,że nie grzeją lusterka.Podczas niedawnego przeglądu zgłosiłem problem,ale serwis twierdzi ,że wszystko jest ok.U mnie po włączeniu grzania lusterka są zimne i nic się nie dzieje.Powinny się chyba robić ciepłe, tak miałem w innych autach a jak jest u was?

Dzień dobry
Mam ten sam problem z grzaniem lusterek i tylnej szyby. Serwis twierdzi że jest OK.
Czy u Ciebie sprawa się rozwiązała?

Witam,u mnie tak samo widocznie TTTM.Jedyna metoda to naładować aku przed jazdą;)

To niedobrze bo mieszkam w "górach" i tu lusterka ciągle parują. Mam nadzieję, że ASO znajdzie na to jakieś rozwiązanie.

Nie, raczej wątpliwe - poprawka dla nich to pewnie jedna stała w kodzie BCMa i przekompilować, ale od 2016r w Giuliach tak było i nigdy z tym nic nie zrobili mimo że ludzie zawracali tyłek ASO, wymieniali im aku czy IBSy i to samo powtórzyli w Tonale.
Jedyna nadzieja aftermarketowe urządzenie - takie nad którym kiedyś zaczałem prace, ale ze względu na wieczne obłożenie/brak czasu utknęło na etapie wczesnego prototypu. Męczy mnie naście osób o nie, sam przecież mam Giulię cierpiącą na ten problem i Tonale które pewnie też będzie cierpieć (jeździ krótkie odcinki). Życzcie mi czasu to będzie rozwiązanie/produkt dostępny na moim sklepie STUFF4CAR

Wyłączenie SS jest przy tym pomocne. Polecam.

Wyłączanie SS poza irytującym działaniem w Giulii/Stelvio, faktycznie pomaga utrzymać wyższy stan SoC dłużej jeśli się podładuje aku/zrobi dłuższą trasę, natomiast jeśli jest już rozładowany poniżej progu SS a aku też już nie całkiem nowy(i może trochę zdegradowany przez algorytmy ładowania sknocone), to nic wtedy nie zmieni. Ale to piszemy o Giulii/Stelvio - w Tonale co najwyżej o wersji Diesel gdzie jest SS, reszta jako MHEV/PHEV inaczej działa i tam SS jest naturalny, ale ładowanie jest nawet jak wyłączy silnik (tylko z aku xHEV - przynajmniej w mojej MHEV trzyma się wysoko) - tu silnik spalinowy z definicji ma gasnąć.

o kurde, ale technologia :D
no to chyba najprostrzym rozwiązaniem jest podpinać samochód (tzn akumulator) na noc na podładowanie... jakby się miało elektryka... :P

trochę zrypana ta technologia i to właściwie kilkoma linijkami kodu BCMa. Natomiast co do podpinaia do ładowania - bez przesady - raz na czas - jeśli aku w miarę zdrowy i coś tam się trochę jeździ, to w zimie (i przed) raz na kilka tygodni, w lecie może i można olać. Dużo zależy jakie odcinki i jak często się robi na jednym rozruchu.

Witam,u mnie przy wymianie aku na gwarancji majster powiedział ,żeby raz w miesiącu go ładować to może pożyje dłużej niż dwa lata.

Raczej dotyczy to głównie stelvio/giulii ale tak tonale również zazwyczaj kończy się na sprawdzeniu IBS i akumulatora. Jeśli IBS przekłamuje stan naładowania to wymiana IBS polecam naładować akumulator i odłączyć kostkę od IBSA na włączonym zapłonie i raczej koniec z problemem.

a jakie ładowanie jest z odłączonym IBSem? kiedyś sprawdzałem w zależności od obciążenia odbiornikami od 13.2 do jakieś 13.9V - alternator pracuje w trybie powiedzmy awaryjnym systemu. to nie jest dobre rozwiązanie. Nie sprawdzałem w Tonale jak reaguje, tyle że auto na gwarancji i trochę trudniej też się kasuje błędy a po co się mają czepiać w ASO?

Ogólnie to chodziło mi o odpięcie IBSa na podpiętym prostowniku bo wtedy załapuje 100% i masz na jakiś czas spokój z problemem, ale ogólnie tak żeby cały czas to działało to wymiana IBS na gwarancji, no i najlepiej wymiana aku na inny niż oryginał bo oryginał to jest jakaś masakra.

- - - Updated - - -

I jeśli chodzi o to to odpięty IBS na stałe daje tylko niewidoczny błąd ze start/stopa i odpięty cały czas podczas pracy silnika ładuje akumulator oraz działają wszystkie funkcje tzn. ogrzewanie tylnej szyby i ogrzewanie lusterek.

- - - Updated - - -

Jeśli chodzi o sprawdzenie działania tylnej szyby/lusterek to jedyną opcją jest wejście w monitorowanie OBDII w WiTech i tam jest jedna dana która wskazuje na to że ogrzewanie tych funkcji działa.

Ogólnie to chodziło mi o odpięcie IBSa na podpiętym prostowniku bo wtedy załapuje 100% i masz na jakiś czas spokój z problemem

Czegoś nie rozumiem. Co ma IBS do ładowania akumulatora z prostownika. IBS reguluje ładowanie z alternatora. Prostownik jest zewnętrznym źródłem.

Przepraszam cię kolego ale faktycznie trochę niezrozumiale to opisałem, chodziło mi o to że na przykład podpinasz prostownik który ładuje mocą 25Amper czyli już taki pierwszy lepszy prostownik i chodziło mi o to że jak masz go podpiętego i odłączysz kostkę od IBS na właśnie ładowaniu 25amper to ibs od razu załapuje że akumulator w bcm jest naładowany w 100% i pisałem koledze że nie jest to może jakiś bardzo dobry sposób ale jak zrobisz tak raz to masz spokój na 2/3 tygodnie od IBSA bo wszystko grzanie szyb lusterek itd. działa.

- - - Updated - - -

Bo wtedy z takim natężeniem prądu bardzo mocno wzrasta napięcie na akumulatorze i po odpięciu IBS zawsze ujrzysz 100% naładowania czyli no tak powiedzmy 2/3 tygodnie spokoju jak masz już załóżmy taki słabszy akumulator a samochód jest załóżmy po gwarancji, bo na gwarancji to wiadomo od razu wymiana.

rzepraszam cię kolego ale faktycznie trochę niezrozumiale to opisałem, chodziło mi o to że na przykład podpinasz prostownik który ładuje mocą 25Amper czyli już taki pierwszy lepszy prostownik

Raczej prostowniki o mocy 25A do ładowania aku. samochodowych nie są potrzebne, wystarczą takie 5 - 10A, ładujemy 1/10 pojemności aku. Jeżeli chodzi o ładowanie aku w Tonale, to mój automatyczny cetek (do różnych typów aku) po podłączeniu do zacisków aku. z podpiętym IBS nie chciał podjąć ładowania. Odłaczyłem klemę "_" z IBS (żeby nie było póżniej problemów z błędami, dałem podtrzymanie napięcia z innego sprawnego aku) i ładowanie poszło normalnie. Ten IBS jednak ma wpływ na podładowywanie aku. przynajmniej w mojej Tonale 1,5 MHEV. W Stelvio też jest chyba identyczny IBS, ale tam
podładowuję aku. prostownikiem bez odpinania klemy.

Ja w Stelvio mam na stałe przykręcony do klem przewód od Ceteka z szybkozłączką, tak aby można było szybko podłączyć prostownik. Czyli jak rozumiem w Tonale taki myk nie przejdzie?

Jeżeli chodzi o ładowanie aku w Tonale, to mój automatyczny cetek (do różnych typów aku) po podłączeniu do zacisków aku. z podpiętym IBS nie chciał podjąć ładowania.
Jeśli podłączysz prostownik do zacisków "klem" akumulatora to IBS nic nie ma do powiedzenia. No chyba że zacisk ujemny podłączysz do nadwozia to może w tedcy być problem, bo prąd ładowania przechodzi przez IBS.

Jeśli podłączysz prostownik do zacisków "klem" akumulatora to IBS nic nie ma do powiedzenia
i

Stwierdziłem empirycznie, że ma. Pierwszy raz zauważyłem to w 2019r podłączając mocny prostownik do zacisków aku. w mojej pierwszej Giulii. Aku. miał 12,2V, chciałem zrobić proxi i żeby mieć pewność, że prądu nie braknie podłączyłem ładowarkę, okazało się, że napięcie na aku. nie wzrosło nawet 0,1V. Nie umiem tego wytłumaczyć, bo jak piszesz jak podłączam prostownik bezpośrednio do klem to musi on ładować, a mojej Tonale tak nie jest. Może Epsonix wytłumaczy o co chodzi?

Amortyzatory
Powrót