Strona 1 z 2 12 OstatniOstatni
Pokaż wyniki od 1 do 10 z 17

Temat: Aktualizacja nawigacji

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 130 KM

Domyślnie Aktualizacja nawigacji

Witam

Czy ktoś byłby taki miły i udostępnił mi plika aktualizujący nawigację.

Jestem zarejestrowany na maps.mopar.eu z tej strony odsyła mnie do strony myAlfaRomeo, tak klikam na zaktualizuj swoje mapy już dziś, ale wyskakuje strona "page not found".

Nie wiem co jest nie tak. Z rejestracją na stronie też był problem, ale jakoś przebrnąłem.

W serwisie nie oferują takiej usługi.

Proszę o informację czy ktoś mógłby pomóc.

Alfa Romeo Tonale 2022 1.5 130 KM + 20 KM

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Plik ma 35GB, ciężko udostepnić - ja nie mam gdzie. sciągałem z portalu dla ASO.

genearalnie, jesli auto masz na gwarancji, a masz problemy z działaniem infotainmentu (najlepiej te wymienione na oficjalnej liście poprawek), to ASO ma Ci wgrać i kropka - mają argument i Stellantis im zapłaci za naprawę gwarancyjną. nowa navi (od wersji T27.39) ma się sama aktualizować (choć o ile rozumiem trzeba hotspota z telefonu założyć i podpiąć radio do sieci/komórki czy ewentualnie podpiąć auto do swojego WiFi w domu o ile łapie zasięg)

Pisałem niedawno na grupie na facebooku co i jak, przekleję tylko tekst bo nie chce mi się wszystkiego na nowo pisać:

Jeśli ktoś ma problemy z funkcjonowaniem infotainmentu w Tonale, a radio ze starszym firmwarem który jeszcze sam się nie aktualizuje przez sieć komórkową, to w maju 2024 wyszedł kolejny update firmwaru do wersji T27.52-PROD (można sprawdzić w menu radia wersję). Pewnie zbiorczo pisza od poczatku co zostało poprawione, tu lista:
    Incorrect speed limit recognition warning (UK market)Drop of wireless connection to Car Play / Android AutoThe radio does not display the Home Page when it is switched on after prolonged overnight stopThe wireless charging pop-up does not appearBluetooth disconnects after playing media filesIncorrect display of power flow in the different driving styles selectedDiscrepancy between the set time and the time displayed in the status barAbnormal interruption of the parking search phase with Magic Park and limited availability of the 13 km/h featureMalfunction in case of display button long presses
    Jeśli ktoś ma wgrany minimum T27.39 to infotainment już mu się sam będzie aktualizował, jeśli starszy, to trzeba wgrać w ASO update do tej wersji T27.52 po USB.
    Jakby co TSB dla tego updatu to 55.043.23 zaktualizowany w maju 2024. ASO musi sobie pociągnąć plik update/mapy 35GB wiec dobrze by było przed wizytą żeby to zrobili i wgrali na pendrive bo sama ta operacja to pewnie ze 2h.
    Proszę, nie wysyłajcie mi wiadomości prywatnych jeśli to nie jest absolutnie konieczne, i nie jest to bezpośrednia sprawa tylko pomiędzy nami - np. interes.

To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy a nie indywidualne który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Przy Giuliach/Stelvo od lat już nie robię retrofitów (wyjątek radia nowe jakie mam na stocku - tylko polift z nav ostatnie sztuki i koniec jak się sprzedadzą).

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Tonale PHEV

Domyślnie

Ja mam dla swojego Tonale na maps.mopar.eu taką informację:

Maps always updated with MOTA

With Map update Over The Air (MOTA) your maps are automatically updated by the navigation system, without the need for manual updates. To be able to use it, remember to activate Uconnect™ connected services!

Link na dole strony maps.mopar.eu do myalfaromeo prowadzi do strony:
    https://owners.mopar.eu/alfaromeo/al.../pl/home#/home
    U mnie to dziala.

Auto

Domyślnie

Tak, jest, dealer aktywuje Ci uconnect services przy zakupie auta, a przynajmniej zgodnie z procedurą PDI (pre-delivery inspection), ma to zrobić - tak jak i naładoać aku, pohamować trochę żeby tarcze się oczyściły (lub wymienić na nowe jeśli po wielu próbach sie wzglednie nie oczyszczą), zzerować przebieg, przestawić z trybu logistycznego, zamontować podkładkę pod rejestrację itp itd.
    Potem mapy same się mają aktualizować. Jeśli firmware jest conajmniej w wersji T27.39 to dodatkowo sam firmware radia się będzie aktualizował samodzielnie (obecna wersja ciągle T27.52).

Jak nie jesteś pewien czy masz aktywne uconnect services, to daj VIN tu na forum, sprawdzę czy tak jest (mam dostęp, teoretycznie nawet mógłbym aktywować gdyby nie był aktywny, ale nie chcę tego robić (nawet teraz dla siebie - mi dealer jeszcze nie aktywował o czym mu 2h temu przypomniałęm) bo korzystam z elinka grzecznościowo i nie chcę nabijać historii/logów/robić czegokolwiek na konto życzliwego człowieka który udostępnia mi wejście do systemu który jest mi bardzo przydatny (dokumentacje, części, service newsy itp))
    Proszę, nie wysyłajcie mi wiadomości prywatnych jeśli to nie jest absolutnie konieczne, i nie jest to bezpośrednia sprawa tylko pomiędzy nami - np. interes.

To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy a nie indywidualne który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Przy Giuliach/Stelvo od lat już nie robię retrofitów (wyjątek radia nowe jakie mam na stocku - tylko polift z nav ostatnie sztuki i koniec jak się sprzedadzą).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Cześć, od niedawna też mam Tonale i zorientowałem się, że ma stary soft i chyba wyłączone uConnect, bo nie jestem tego w stanie nijak samodzielnie aktywować.

Przegląd serwisowy był robiony tuż przed sprzedażą, więc trochę nie mam okazji wybrać się do ASO. Myślisz, że jeśli zgłoszę coś z tej listy dot. infotainmentu to bez problemu umówią mnie tylko po to i wgrają najnowszy soft i aktywują uConnect?
    Ostatnio edytowane przez lukech ; 27-07-2024 o 19:35
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Sprzedam: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011
    Była: Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Auto

Domyślnie

Dealer miał obowiązek aktywować Ci te connected services przed odbiorem auta, ty powinieneś był dostać w ciągu 24h emaila /smsa i sobie dokończyć rejestrację. WIęc uderzaj do dealera - on w eLinku może sprawdzić czy jesteś już zaaktywowany z ich strony/na jaki email itp.

Co do samego firmwaru radia. Jeśli masz problemy jakieś z funkcjonowaniem infotainmentu, a soft jest starszy niż ten T27.52 czy choćby T27.39 który już sam ma się przez OTA aktualizować (ale może też potrzebna rejestracja pełna connected services), to też uderzaj do dealera i powołuj się na problem oraz service news który wymieniłem w poście powyżej.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Byłem w ASO.

1. Connected Services okazało się już aktywowane więc ich o to nie męczyłem, aplikacja już działa, mam podgląd GPS, zdalne zamykanie, otwieranie, miganie światłami itp.

2. Za to aktualizację oprogramowania uznali w ramach gwarancji, ale nie udało im się jej zainstalować. Nie wiem czy pierwszy raz to robili, ale pobierali plik przez 1,5 godziny (wg nich ok. 40GB) a potem przez 4 godziny wgrywali go z pendrive'a do samochodu i na koniec... nadal widzę dokładnie ten sam numer oprogramowania co wcześniej. Konkretnie: Ustawienia -> Informacje systemowe -> Informacje o wersji -> Numer kompilacji: FCA-MY22.S24.21-PROD - rozumiem, że ten numerek, który podajesz, czyli T27.52 powinienem podmienić w miejscu S24.21.

3. Update: poczytałem włoskie forum o Tonale (jest tam dużo użytkowników: https://forum.clubalfa.it/sezione/in...aromeo_tonale/ ) i wychodzi na to, że wersja release'u oprogramowania dostępnego dla MY23 (fca-my23.t27.52-prod) może być inna niż dla MY22. Czyli niekoniecznie MY22 dostanie update firmware'u do tej wersji, którą podałeś. Można natomiast pobrać same mapy stąd https://stellantis.navshop.com/#/dow...lp?id=download i jest na forum włoskim opisana procedura jak to zrobić. Mój wniosek do tej pory: dla MY22 działać będzie OTA dla map, ale niekoniecznie OTA dla firmware'u (może są różnice w hardwarze infotainmentu dla MY22 i MY23).
    Update2: Mapy Polski rzeczywiście zaktualizowały mi się dzisiaj samoczynnie (OTA - Over The Air) bez żadnej ingerencji. TTNAV pozostał w wersji TTNAV.S23.1.1 a oprogramowanie infotainmentu jak wyżej, ale same mapy mam wreszcie nowe.

Jeśli masz dostęp do portalu dla ASO to może da się to sprawdzić jaka jest najnowsza wersja firmware infotainmentu dla MY22?
    Ostatnio edytowane przez lukech ; 14-08-2024 o 10:48

Auto

Domyślnie

tak, plik aktu ma 35GB i ściąga się mega dłuuugo a potem i na pena to samo. Pytanie czy oni nie ściągnęli jakiegoś starszego ze starszej aktualizacji/service newsa? albo źle go wgrali. czy format pena był odpowiedni czy inny? do tego teraz się wczytałem - najpierw przy starych radiach trzeba zaktualizować trochę Witechem - pewnie tego nie zrobili?
    poczytaj i najwyżej ich doedukuj.

robili z tego TSB który wymieniłem?
    Nagłówek do niego brzmi tak (choć nie do końca kumam czy się nie pomylili coś w wesjach z/bez nawigacji - jakto HK był ever bez navi? niemożliwe). Twoja ma navi? wydaje mi sie ze to też dotyczy dość blisko spokrewnionego Dodge Horneta w USA (są 2 kody aut 622/638) który jest inaczej opakowanym Tonale, z innymi napędami (kusząca wersja real Q4 z 2.0 GME w wersji jak w Jeepach bez modułu multiair).

KOD ODNIESIENIA:
    TSB: 55.043.23GRUPA 55 – Instalacja elektryczna
    Data:
    08/05/2024
    WERSJA:
    2
    POJAZDY, KTÓRYCH TO DOTYCZY:
    622/638 - TONALEWszystkie wersje z radioodtwarzaczem Harman R1H w opcji 1GL (wersje bez nawigacji) lub 1GK (wersje z nawigacją) i ekranem dotykowym 10,25".
    MOŻLIWOŚCI ZASTOSOWANIA W PRZYPADKU DANEGO RYNKU
    NA

MEA

SA

IAP

EE

CH

OBJAWY ZGŁASZANE PRZEZ KLIENTA:
    Ostrzeżenie o nieprawidłowym rozpoznaniu ograniczenia prędkości (rynek brytyjski)Awaria połączenia bezprzewodowego z Car Play / Android AutoPo uruchomieniu po dłuższym nocnym postoju na wyświetlaczu radia nie pojawia się strona głównaWyskakujące okienko ładowania bezprzewodowego nie pojawia sięRozłączenie Bluetooth po odtwarzaniu plików multimedialnychNieprawidłowe wyświetlanie przepływu mocy w wybranych stylach jazdyRozbieżność między ustawioną godziną a godziną wyświetlaną na pasku stanuNieprawidłowe przerwanie fazy wyszukiwania parkowania z Magic Park i ograniczona dostępność funkcji przy prędkości 13 km/hNieprawidłowe działanie długotrwałego naciskania przycisków wyświetlacza
    PRZYCZYNA:
    Wadliwe działanie oprogramowania radia

INTERWENCJA
    Sprawdzenie wersji oprogramowania radia R1HNa wyświetlaczu radia sprawdzić w menu wersję zainstalowanego oprogramowania:• Na wyświetlaczu radia, w menu wybrać „Pojazd”, a następnie „Informacje o systemie”.

• Następnie wybrać „Informacje o wersji”.

- Jeśli wersja oprogramowania radia to T27.52 lub wersja wyższa, niniejszy Technical Service Bulletin (TSB) nie ma zastosowania.

- Jeśli wersja oprogramowania radia to T27.39, to niniejszy Technical Service Bulletin (TSB) nie ma zastosowania, ponieważ aktualizacja radia odbędzie się w trybie FOTA (Firmware Over The Air) i nie jest wymagane żadne działanie ze strony sieci serwisowej, ponieważ radio zostanie zaktualizowane automatycznie, gdy klient korzysta z pojazdu.- Jeśli pojazd jest wyposażony w moduł Telematic Box Module (TBM), niniejszy Technical Service Bulletin (TSB) nie ma zastosowania, ponieważ aktualizacja radia odbędzie się w trybie FOTA (Firmware Over The Air) i nie jest wymagane żadne działanie ze strony sieci serwisowej, ponieważ radio zostanie zaktualizowane automatycznie, gdy klient korzysta z pojazdu.- Jeśli wersja oprogramowania radia jest niższa niż T27.39, należy najpierw zaktualizować moduł ekranu dotykowego (DCSD / DSM) za pośrednictwem wiTECH, a następnie radio, postępując zgodnie z instrukcjami podanymi w poniższych punktach.Aktualizacja modułu ekranu dotykowego (DCSD / DSM)Za pomocą wiTECH zaktualizować oprogramowanie ekranu dotykowego, postępując zgodnie z poniższym opisem.
    Podczas wszystkich interwencji serwisowych, które przewidują operacje przeprogramowania centralek elektronicznych, aby zapewnić prawidłowy poziom zasilania elektrycznego podczas interwencji, należy podłączyć prostownik/dodatkowy akumulator, aby zagwarantować nominalne napięcie równe 12,5 V 10 Ah przez cały okres trwania aktualizacji.
    Przy użyciu przyrządu diagnostycznego wejść do widoku samochodu:• Wykonać Scan Report samochodu i zachować jego kopię do ewentualnego, późniejszego wglądu.• Wybrać moduł ekranu dotykowego (DCSD / DSM) i otworzyć kartę Przeprogramuj (Flash).• Sprawdzić prawidłową wersję w zamieszczonej poniżej tabeli kodów sprzętu i oprogramowania, a następnie rozpocząć przeprogramowanie.Tabele kodów sprzętu i oprogramowania ekranu dotykowego (DCSD / DSM)
    Przed przeprogramowaniem centralka powinna mieć następujące dane lub kolejne aktualizacje
    Numer HW Wersja HW Numer SW Wersja SW
    00000000300 03 FCA DCSD 2204
    00000000300 03 FCA DCSD 2214
    Po przeprogramowaniu centralka będzie miała następujące dane lub kolejne aktualizacje
    Numer HW Wersja HW Numer SW Wersja SW
    00000000300 03 FCA DCSD 2330
    Należy przeczytać i skrupulatnie wykonać wszystkie wyświetlane podczas procedury wskazówki; nie przechodzić do kolejnych etapów bez wykonania poprzednich.
    W razie przerwania/niepowodzenia procesu przeprogramowywania należy uruchomić go ponownie.
    • Po zakończeniu operacji przeprogramowania wykasować wszystkie usterki (DTC), które mogły pojawić się w innych modułach na skutek przeprogramowania, wyświetlone w zakładce Wszystkie DTC (All DTCs).
    Po zaktualizowaniu oprogramowania należy wykonać Scan Report samochodu i zachować jego kopię do ewentualnego, późniejszego wglądu.
    Aktualizacja oprogramowania radia R1H• Zaopatrzyć się w pamięć USB typu USB3.0 o pojemności co najmniej 64 GB sformatowaną w trybie NTFS.
    Pamięć USB musi być pusta.
    • Wejść na poniższy link i pobrać plik .zip z aktualizacją oprogramowania radia samochodowego:Region EMEA
    link
    • W katalogu głównym pamięci USB skopiować plik „fca-my23-prod-signed-usb_update-T27.52.MASTER.EU-fullupdate.zip” bez jego rozpakowywania.
    Na urządzeniu nie mogą znajdować się żadne inne pliki ani zagnieżdżone foldery.
    • Sprawdzić, czy tryb logistyczny jest wyłączony.• Włączyć silnik grzewczy pojazdu.• Włożyć pamięć USB do koncentratora.• Poczekać na wyskakujące okienko aktualizacji i nacisnąć „Aktualizuj teraz”.

• Nacisnąć „Dalej”.

• Zaczekać, aż aktualizacja osiągnie 100%.

• Podczas fazy aktualizacji odbiornik radiowy uruchomi się ponownie kilka razy, co jest normalne i stanowi część procesu.

• Zaczekać na zakończenie procesu i wyświetlenie komunikatu "Twój system Uconnect został zaktualizowany do najnowszego oprogramowania".• Nacisnąć „OK”, aby potwierdzić.
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 14-08-2024 o 15:25

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto

Domyślnie

Dzięki za szczegóły, jestem umówiony za 2,5 tygodnia jeszcze raz więc zobaczymy czy tym razem im się uda. Dam im chyba kartkę ze skróconą instrukcją o co chodzi, bo poprzednio nie chcieli za bardzo słuchać szczegółów, a jedynie ogólnikami operując stwierdzili, że zaktualizowali

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 130 KM

Domyślnie

Dzięki Waszym postom udało mi się:

1. Ściągnąć plik z aktualizacją map z portalu dla dealerów (nie bez problemów)

2. Nie bez problemów rozpakować plik

3. Wgrać na dysk (ExFat) i podłączyć do portu w momencie kiedy gra radio i...

...i nic

Jak uruchomić proces aktualizacji?

Co należy zrobić. Na stronie jest napisane, żeby wybrać SYSTEM w głównym menu radia i kliknąć Upadet Map

Nie mam czegość takiego.