Zagubiony drugi kluczyk w centrali Stellantisa

lukech

Użytkownik
Auto
Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
Cześć, mam jeszcze jeden ciekawy temat.
Przy zakupie niespełna 2-letniego Tonale od dealera Stellantisa (choć nie dealera Alfy), dealer stwierdził, że dostał tylko jeden kluczyk i że z reguły drugi jest dosyłany później z centrali Stellantisa z Warszawy. Minęły już prawie trzy miesiące i kluczyka nie ma, choć w protokole odbioru samochodu mamy wyraźnie wpisane, że drugiego kluczyka brakuje.

Dealer opowiedział mi historię jak to podobno wygląda w centrali Stellantisa. Otóż był sobie jakiś praktykant, który pracował 4 dni w tygodniu zdalnie i 1 dzień na miejscu. Tenże praktykant miało jedno zadanie: wydawać dealerom drugie egzemplarze kluczyków do sprzedanych samochodów. Dealer nie wie skąd ta procedura żeby drugi kluczyk oczekiwał w centrali. W każdym razie, praktykant działał powoli, bo raz w tygodniu, ale ogarniał i wysyłał te kluczyki z opóźnieniem.
Stała się tragedia i praktykant się w czerwcu zwolnił. W jego miejsce przesunięto wieloletniego pracownika pod emeryturę, który wcześniej zajmował się kartami pojazdów. Teraz już tego nie ma więc dostał kluczyki.
Całe wakacje go nie było w pracy, niedawno w końcu wrócił i podobno są wielkie zaległości w wydawaniu drugich kluczyków, nie tylko dla Alfy, ale też np. Peugeot.

Cała historia jest oczywiście zabawna, ale zastanawiam się jak wymusić odzyskanie lub sfinansowanie drugiego kluczyka. Postraszyć ich negatywną opinią i opisaniem tej śmiesznej historii w necie?

A może ktoś dorabiał drugi kluczyk do Alfy? Chyba Stelvio/Giulia mają podobne kluczyki do Tonale.

W ASO powiedzieli, że drugi kluczyk to koszt ok. 2000-2500 zł.

Jak chcesz możemy spróbować zrobić ze zdalnym odpalaniem :)

@lukech w Tonale dostajesz tylko 1 kluczyk typu FOBiK, a drugie to takie mikro pudełeczko czarne i osobno wkładka zamka awaryjna. Z resztą wiele taniości Stellantis wprowadził - na dokumenty dostaje się de facto koszulkę plastikową ciut grubszą zamiast skórzanych czy materiałowych etui (do Giulii miałem 2, jeden czerwona skóra, drugi taki przyjemny materiałek sztywna oprawa - oba ładne/estetyczne/przyzwoite), instrukcji papierowej już nie ma itp itd.

@maly_777 zastanawiałem się nad kluczykiem z RS do Tonale, tyle że MHEV odpala najczęściej bez silnika włączonego, raz na czas go włączy, pytanie czy to miałoby sens jako wstępne podgrzanie wnętrza, pytanie czy w EU nie zablokowali i nie odpali mimo dopisania w proxi (np tak jak niektóre ustawienia w Giulii/Stelvio MY20+ nie działają jeśli region zmieni się na inny niż NAFTA - choćby dipped headlights with wipers). No chyba że na RS to działa z innym algorytmem, albo przynajmniej w zimie przy niskich temperaturach różnica wymusi praktycznie ciągłą pracę silnika spalinowego.
Jestem ciekaw, obserwuję wątek zatem, może sam dodam. Co do kluczyka, to orientowałeś się czy Giulia/Stelvio pasują (nawet mam 1 czysty, ot tak został z czasów retrofitów), czy musi być jakiś inny?
No i ostatnia wątpliwość - żeby nie było tak jak w nowszych Giuliach/Stelvio że RFHUB się wywalał - wiem, niby teraz niektóre toole ogarniają (nowa metoda przechwytywania PIN dodana), ale podobno też nie do końca i zdaża się że wywali RFHUB przy programowaniu - Grzesiek Wiekiera twierdzi że mają do bani popisane procedury i nie zawsze kończy się to poprawnie.

Ostatnia edycja:
@epsonix zrobiłbyś mi zdjęcie jak wygląda ten drugi kluczyk?

@maly_777 a dorobienie zwykłego kluczyka (bez zdalnego uruchamiania) lub taki właśnie okrojony kluczyk jako drugi do Tonale to też coś co możecie zrobić?

@epsonix zrobiłbyś mi zdjęcie jak wygląda ten drugi kluczyk?

@maly_777 a dorobienie zwykłego kluczyka (bez zdalnego uruchamiania) lub taki właśnie okrojony kluczyk jako drugi do Tonale to też coś co możecie zrobić?
IMG_2806.jpg

Dzięki! A co jest w takim razie w tym małym drugim pudełku? Ono ma przyciski? :)

nie ma przycisku, tylko transponder. czyli kluczykiem wkładką otwierasz drzwi jeśli nie masz keylessa, lub z pudełkiem z keylessa, a odpalasz mając pudełko przy sobie tak jakbyś miał ori FOBiKa. Czyli brzydka wersja kluczyka bez przycisków awaryjnie.

Dziwne,bo ja dostałem dwa kluczyki.

moze kwestia daty produkcji? Moja z połowy grudnia 2023. A folderki dostałeś jakieś sensowne czy byle foliową właściwie koszulkę na książkę gwarancyjną? Instrukcję drukowaną masz czy tylko online w apce/na koncie?

Ja dostałem koszulkę do swojej Giulii kupionej we wrześniu 2023 (produkcja chyba koło czerwca) i z zazdrością patrzyłem na to skórzane czerwone etui :/

moze kwestia daty produkcji? Moja z połowy grudnia 2023. A folderki dostałeś jakieś sensowne czy byle foliową właściwie koszulkę na książkę gwarancyjną? Instrukcję drukowaną masz czy tylko online w apce/na koncie?
Produkcja 2022,żadnych folderków ,gwarancja w tekturowej teczce a instrukcja online.

No to masz jeszcze 2 ladne kluczykia potem dawali juz tylko jeden i pudeleczko/wkladke jako zapas

A u mnie nastąpił nagły przełom :)
Podobno znaleźli kluczyk w Bielsku-Białej (dawna siedziba FCA?). Mają go dosłać.

Niezle. Tam na Katowickiej podejzewam że kurz i pająki -od roku nie działa.jak oni, ze ktos tam jeszcze ogarnia gdzie co moze byc. Fuks!

Miesiąc później nadal dosyłają. W międzyczasie podobno odszedł na emeryturę pracownik, który miał to zrobić. Dealer załamuje ręce, ale dostał nowy nr telefonu, dodzwonił się tam i dosyłać mają teraz definitywnie. No zobaczymy czy w ogóle znaleźli kluczyk do mojego auta czy może do jakiegoś innego :)

Produkcja 2022,żadnych folderków ,gwarancja w tekturowej teczce a instrukcja online.

Moja produkcja 2024 i odebrana we wrześniu. Dostałem skróconą instrukcję obsługi, książkę serwisową i materiałowe etui.

Ostatnia edycja:
Dokładnie taki zestaw.

Ostatnia edycja:
Kluczyk dotarł! :)
Przeszedł długą drogę, ale jest.

Co ciekawe, to dla mojej MY22 to normalny kluczyk taki jak pierwszy.

Amortyzatory
Powrót