Pokaż wyniki od 1 do 6 z 6

Temat: Wymiana oleju

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie Wymiana oleju

Zapaliła mi się dzisiaj kontrolka wymiany oleju. Ginie po ok. 10 sekundach. Wg instrukcji nie chodzi o spadek ilości oleju, tylko o jego zużycie. Przegląd z wymianą oleju był 5000 km temu więc do następnego przeglądu 10000.
    Dlaczego ta kontrolka mogła się zapalić i co powinienem zrobić? Faktycznie jest sens jechać do ASO na wymianę oleju tak szybko? A może da się skasować kontrolkę?
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Lublin
    Auto
    Inny (na razie)

Domyślnie

A ile czasu minęło od ostatniej wymiany oleju? Bo kilometry to nie wszystko.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Może przy poprzedniej wymianie zapomnieli skasować? Na 99% da się to sprawdzić w kompie silnika diagnoskopem, tyle że te tanie typu MES/AlfaOBD nie mają jeszcze wsparcia Tonale (choć pewnie dałoby się sprawdzić podłączając się jako jakiś Jeep bo pewnie sa z tym samym sterownikiem). Co do kasowania samemu, jest jeszcze jeden problem - Tonale ma wbudowane SGW więc musi być autoryzacja dostępu z serwera Stellantis aby robić aktywną diagnostykę (kasowanie błędów/serwisów, programowanie, wykonywanie aktywnych testów, proxi itp) - takie subskrybcje mają ASO i nieliczne warsztaty które mają inne narzędzia typu Texa/Autel ale z dodatkową subskrybcją opłacaną na SGW co rok. Ja akurat mam ( 5tys na start i 2.5 co rok trzeba wydać) bo planuję grzebać na developmencie w Tonale (nowe produkty), więc czasem będzie potrzeba przykasować jakiś błąd np po odłączaniu czy jakiś innych testach, no ale daleko trochę dla Ciebie.
    Proszę, nie wysyłajcie mi wiadomości prywatnych jeśli to nie jest absolutnie konieczne, i nie jest to bezpośrednia sprawa tylko pomiędzy nami - np. interes.

To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy a nie indywidualne który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Przy Giuliach/Stelvo od lat już nie robię retrofitów (wyjątek radia nowe jakie mam na stocku - tylko polift z nav ostatnie sztuki i koniec jak się sprzedadzą).

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Dzięki za odpowiedzi. Przegląd był w maju, więc zarówno kilometry jak i miesiące nie wskazują na konieczność wymiany. Nie jest to też ubytek oleju. Myślałem, że może jest jakaś kombinacja klawiszy lub ruchów kierownicą żeby to skasować (w innych Alfach są, chociaż nie wiem czy dokładnie na ten przypadek).
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Tonale

Domyślnie

czesc,

wychodzi na to, ze to jest jakiś błąd softwarowy, koledzy z USA mają podobne problemy:

https://www.tonaletalk.com/threads/s...ification.557/

Zapytałem, może odpowiedzą co było przyczyną,

Pozdrawiam

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

Szczerze, obstawiam że w ASO zapominają wykonać w kompie procedury wymiany oleju. Bywało tak w Giuliach/Stelvio, bywało w Giuliettach, bywało w 159tkach itp. Podobnie z przeglądem (2 osobne rzeczy do wykonania). Przeciez tam tylko ludzie pracują. W tym wątku zagranicznym tylko scrollnąłem, nie widzę tam żadnych nawet słabych dowodów na to że to jakiś błąd firmwaru, a to że jacyś amatorzy tak myślą i piszą to cóż, różne sa teorie, jedne prawdziwe, inne nie.
    Proszę, nie wysyłajcie mi wiadomości prywatnych jeśli to nie jest absolutnie konieczne, i nie jest to bezpośrednia sprawa tylko pomiędzy nami - np. interes.

To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy a nie indywidualne który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Przy Giuliach/Stelvo od lat już nie robię retrofitów (wyjątek radia nowe jakie mam na stocku - tylko polift z nav ostatnie sztuki i koniec jak się sprzedadzą).