Pokaż wyniki od 1 do 9 z 9

Temat: electric mode

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Tonale 2023

Domyślnie electric mode

Dzień dobry,
    dziś moja Alfa zrobiła mi niespodziankę, a mianowicie pojawił się komunikat "electric mode chwilowo nie działa, trwa odświeżanie paliwa i oleju".
    Tonale 130 KM, mhev, ratunku! Będę wdzięczny za pomysły....

Użytkownik Maniak resoraków
    Mieszka w
    mazowieckie
    Auto
    Giulietta 1.4 MA

Domyślnie

Cytat Napisał jotg Zobacz post
    Dzień dobry,
    dziś moja Alfa zrobiła mi niespodziankę, a mianowicie pojawił się komunikat "electric mode chwilowo nie działa, trwa odświeżanie paliwa i oleju".
    Tonale 130 KM, mhev, ratunku! Będę wdzięczny za pomysły....
    Może wprowadzili tryb podgrzania oleju w celu odparowania wilgoci. W końcu silnik spalinowy ma raczej ciężkie warunki pracy i jest ciągle niedogrzany.
    Dużo masz przejechane? Interwał zmiany oleju w hybrydach lepiej żeby był w miarę krótki.

Auto
    Tonale 2023

Domyślnie

Niecałe 29 tysięcy, olej wymieniam co 15 tysięcy, czyli do tej pory raz....

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

A stoi na dworze czy w garażu w zimie?
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

w instrukcji jest coś na ten temat? po komunikacie nie wygląda na coś czym się trzeba przejmować - przecież nie było "nie jedź" czy "udaj się do serwisu", i tu zgodzę się z tym co napisał @marksz159. Ja tam w mojej MHEV wymieniłem olej po 1800km pierwszy raz, druga zmiana planowana przy przeglądzie, auto pewnie będzie miało 8tys km (kupiliśmy zarejestrowanego stocka 5km który u dealera stał 5 mcy stąd tak mały przebieg będzie na pierwszy przegląd). Przy okazji - moje ASO policzyło za każdy litr oleju prawie 100zł, niezła marża, na drugą wymianę/przegląd 1rok już przyjadę ze swoim olejem - kupiłem od kolegi po koszcie jego zakupu od Stellantisa (ma max rabaty) - za połowę tego...
    Ostatnio edytowane przez epsonix ; 13-12-2024 o 08:21
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Auto
    Tonale 2023

Domyślnie

Stoi w garażu...i latem, i zimą...

Auto
    Tonale 2023

Domyślnie

Cytat Napisał jotg Zobacz post
    Stoi w garażu...i latem, i zimą...

Pomoc znalazłem tutaj: https://www.tonaletalk.com/threads/e...d-working.568/

Wklejam, bo może komuś się przydać

Auto
    Tonale na wtyczkę, 159 2.4 Q4

Domyślnie

Wycinek z manuala:

The vehicle will automatically enter into the Fuel and Oil Refresh Mode to minimize potential for stale fuel, and to ensure lubrication of internal engine components.
    When operating in this mode, the gas engine will run to provide vehicle propulsion (electric only operation is inhibited). A message will be displayed in the instrument cluster whenever Fuel and Oil Refresh Mode is active.
    The vehicle will automatically exit the Fuel and Oil Refresh Mode when fuel and lubrication conditions have been satisfied. If the vehicle enters Fuel and Oil Refresh Mode, due to fuel which has been in the fuel tank for a long period of time (becoming stale fuel), the engine will run whenever the vehicle is operational (no electric only operation) until the low fuel level warning is activated. It is also possible to exit the Fuel and Oil Refresh Mode sooner by adding a minimum of four gallons of new fuel to the vehicle’s fuel tank.
    If the vehicle enters Fuel and Oil Refresh Mode to maintain engine lubrication properties, the engine may run for a period of up to 2.5 hours when fully warm whenever the vehicle is operational (no electric only operation). If the vehicle is shut down before conditions to exit the refresh mode have been satisfied, the engine may run for additional time on subsequent trips. Oil refresh may take significantlylonger in freezing temperatures.
    NOTE:
    • Frequent short trips at low ambient temperature conditions where the engine does not reach normal operating temperatures are more likely to trigger the Fuel and Oil Refresh Mode.
    • Electric drive mode will be temporarily unavailable while the Fuel and Oil Refresh Mode is active. Do not attempt to return to Electric mode until the Fuel and Oil Refresh Mode cycle is complete.

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

...ale jak to na forach, kto by najpierw zaglądał do instrukcji, tym bardziej że w nowszych autach już nie dają i można sobie tylko ściągnąć PDF haha

FYI, wczoraj przejechałem się żony Tonalką (MHEV) i właśnie nie przełączał się na EV, tylko jak włączyłem wskaźnik to korzystał jako wspomagacz napędu z silnika elektrycznego. Przełączyłem ekrany i był własnie komunikat o odświeżaniu paliwa/oleju. żona chorowała ostatnio, 1.5 tyg auto stało, a też teraz nie było jakiś dłuższych przejażdżek - ot takie 1-3-5-8km max za jednym razem no to jest i efekt (+temperatura). Całe szczęście te auta tak się zachowują, i mają mechanizm dbania o olej (wygrzania go/odparowania tego co tam nie powinno być), bo inaczej byśmy tu płakali po kilku latach że silnik zajechany...
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.