Błoto i piasek na progach

NekoX

Nowy
Auto
Stelvio 2.0 280KM, Tonale 1.5 MHEV 160KM
Czy to normalne, że pomimo kompletu uszczelek i tych przylg gumowych na progach gromadzi się błoto piach na krawędziach wewnętrznych drzwi i progach?
Którędy do środka dostaje się woda błoto i piach, czy te gumowe przylgi odchylają się pod wpływem wiatru, czy też poprzez szpary na początku każdych drzwi?
Widzę nadchodzący problem z korozją bo to błoto za chwilę będzie słone.
Ktoś badał ten problem i znalazł rozwiązanie?

Widziałem wątek o tym na fb oraz komentarze, że wiele nowych modeli (Z innych marek) tak ma. Jak na to natrafię to podeślę link.

Ostatnia edycja:
Zauważyłem ten sam problem. W moim przypadku winny jest brak wykończenia nadkola które łączyło by się z nadwoziem. W wyniku tego jest szczelina za nadkolem plastikowym przez która dostaje się wszystko :). Spróbuje to jakoś ogarnąć. Dam znać jak to pomoże.

Zauważyłem ten sam problem. W moim przypadku winny jest brak wykończenia nadkola które łączyło by się z nadwoziem. W wyniku tego jest szczelina za nadkolem plastikowym przez która dostaje się wszystko :). Spróbuje to jakoś ogarnąć. Dam znać jak to pomoże.

Według mnie tutaj pomoże albo przedłużenie przednich nadkoli (coś w rodzaju chlapacza/fartucha) albo dołożenie dokładek Maxton, które zasłaniają tę szczelinę, o której wspominasz :)
https://maxtondesign.pl/product-pol-20254-Dokladki-Progow-Alfa-Romeo-Tonale-Mk1.html

Bolączka znana od początku produkcji. Na 100% po lifcie tez tego nie poprawili. „Bo po co“…
Widzialem gdzies na jakiejs grupie, ze pomaga pionowo przyklejony kawalek uszczelki w przeniej czesci progu.

kiedyś u żony w firmie szef kazał pomontować chlapacze ( to były fiesty) - nawet byście nie uwierzyli o ile czystsze te samochody jeździły ( porównując z czasem przed montażem) - tylko do tej cholery nie widziałem oryginalnych chlapaczy - w serwisie też patrzyli jak na kosmitę...

Amortyzatory
Powrót