Strona 2 z 2 PierwszyPierwszy 12
Pokaż wyniki od 11 do 19 z 19

Temat: 130 vs 160

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 130KM

Domyślnie

Mnie zastanawia jedno;dali sprężarkę ze zmienną geometrią,podnieśli moc o 30KM a najważniejszy parametr ,czyli moment został taki sam.A może ta skrzynia nie przeniesie większego?

Użytkownik Quadrifoglio Verde Avatar epsonix
    Auto
    Giulia'18, Tonale'23, Spider V6'99

Domyślnie

albo 130 ma peak na dole a 160 trzyma go plasko stad lepsza charakterystyka w szerszym zakresie obrotow. Moment chyba nie jest powodem, za maly silnik i turbo. Sprobuje przy okazzji poszukac info o tym getragu jakie ma parametry.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Tonale

Domyślnie

mam wersję 130 koni i do normalnej jazdy spokojnie wystarcza, ale przy próbie dynamicznej jazdy skrzynia rzuca biegami w dół, a silnikowi brakuje w górnych obrotach, więc podejrzewam, że wersja 160 km ma poprawioną górę i lepiej się będzie sprawdzać w dynamicznej jeździe... tylko kto kupuje diesela to dynamicznej jazdy... ps - odnośnie skrzyni to sprzęgła chyba są suche i olej na całe życie - tak przynajmniej twierdzili w serwisie

Auto

Domyślnie

Ty piszesz o dieslu, a tu rozmowa raczej o benzynie MHEV 130 vs 160HP. Co do skrzynii, w dieslu jest na pewno całkiem inna, w końcu MHEV ma skrzynię z wbudowanym rozruszniko-alternatoro-silnikiem elektrycznym 20HP, skrzynia 7 bieg Getrag. PHEV ma jeszcze inną skrzynię, 6 biegowego Aisin dla PHEVów.
    To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.

Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.

Użytkownik Świeżak
    Auto
    Alfa Romeo 159 2.0 JTDm 2010

Domyślnie

Zrobiłem w różnych warunkach wersją 160 koni kila tys km i powiem szczerze nie wyobrażam sobie jak jeździ wersja 130. Te 160 koni to jak dla mnie tak na styk dla tej budy, o wciskaniu w fotel mowy nie ma.

Ale jak bym miał wybór 130 koni i matrixy czy 160 koni i brak matrxów to bym brał z matrixami - to jest bajka w tym aucie.

Użytkownik Świeżak
    Mieszka w
    Piaseczno
    Auto
    Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022

Domyślnie

Ja chwilę rozglądałem się za różnymi wersjami i padło na starszy (2022 zamiast 2024), ale 160 Veloce. No i jeśli chodzi o wyposażenie to jestem super zadowolony. Może warto jeszcze poszukać? Nie wierzę, że do wyboru jest tylko jedna 130 Veloce vs. druga 160 Sprint
    Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
    Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006

Auto

Domyślnie

pełna zgoda. do tego jest zapewne kupa demówek które mają nalatane zwykle mneij niż kilka tys km. a część z nich jako roczniki jeszcze 2023 bedzie miało 5 lat gwarancji (tzn w zależności od 1 rejestracji przez dealera powiezmy 0.5-1 roku podstawowej pełnej i kolejne 3 tego doubezpieczenia na usterki).

Tylko oferty na otomoto trzeba weryfikować w salonie - są niektórzy dealerzy, którzy nie tylko dublują dobre oferty na auta jako osobne ogłoszenia pomiędzy oddziałami, to jeszcze wystawiają po ileś ogłoszeń na auta których już dawno nie mają - ot takie wabiki. W zeszłym roku jak kupowałem, to gadali ze mną o tych autach, wysyłali spec a potem się okazało że żadnego z 5 aut nie ma od dawna tylko jakiś tam pan od ogłoszeń jest na urlopie (a zakup i wybór to było kilka dni kiedy już konkretnie dzwoniłem/pisałem i gadałem z handlowcami o autach/zadawałem pytania o leasing itp - marnowanie czasu).

Ważne żeby dopilnować przy odbiorze n starszego auta, żeby porobili wszystkie aktualizacje softów, radia, bo to robi dużą różnicę - wg tego co śledżę, dobry zestaw firmwarów to dopiero późna wiosna 2024.

Użytkownik Jestem NOWY - nie krzyczcie!
    Auto
    Alfa Romeo Tonale Veloce 1.5 160 KM

Domyślnie

Cytat Napisał sweeper Zobacz post
    mam wersję 130 koni i do normalnej jazdy spokojnie wystarcza, ale przy próbie dynamicznej jazdy skrzynia rzuca biegami w dół, a silnikowi brakuje w górnych obrotach, więc podejrzewam, że wersja 160 km ma poprawioną górę i lepiej się będzie sprawdzać w dynamicznej jeździe... tylko kto kupuje diesela to dynamicznej jazdy... ps - odnośnie skrzyni to sprzęgła chyba są suche i olej na całe życie - tak przynajmniej twierdzili w serwisie
    W skróconej instrukcji mojej Tonale 160 KM jest napisane, że interwał wymiany oleju w skrzyni biegów to 60 000 km lub 6 lat.

Auto

Domyślnie

Cytat Napisał Hissey Zobacz post
    Witam wszystkich!

Od razu na wstępie, wybaczcie jeśli temat był już poruszany w innym wątku - chciałem podpytać czy warto dopłacać do wersji 160 KM, czy te dodatkowe 30koni robi różnicę waszym zdaniem?
    Przymierzam się do zakupu i mam w planach odbyć jazdy testowe zarówno słabszą jak i mocniejszą wersją, ale mimo wszystko chciałem o Wasze doświadczenia. Oczywiście, więcej mocy nigdy nie zaszkodzi (a tylko pomoże elastyczności auta), ale mam do wyboru wersję Sprint 160, lub Veloce 130, no więc zagwozdka na początek : czy lepiej wybrać mocniejszy silnik w uboższej wersji, czy słabszy ale już w wersji Veloce?

Z góry dzięki!
    Jaki masz budzet? Teraz chocby w Bielsku jest na stocku ladna Veloce 160hp misano blue bez przebiegu/nowa 2024 z ceną 184tys (-36tys). Moze cos do urwania jeszcze? Maja tez demolkę ti czarna 2023 z 1800km przebiegu (jezdzilem nią w czerwcu) za 177tys (-41tys) tu prwnie tym bardziej fo urwania cos -to auto ma tez gwarancje rozszerzoną 5lat.

Co do modeli 24+ wkurwiacz powiadomienia o przekroczeniu predkosci do wylprogramowania - poradzilbym sobie, sposob podzucilem dwum retrofiterom na wiosnę 24 i wiem że przynajmniej w giuliach/stelvio dziala, w tonale pewnie też

Uprawnienia