Hej, ile płacicie za przeglądy serwisowe Tonale? Czy to zależy od ASO czy też są wszędzie standardowe?
Hej, ile płacicie za przeglądy serwisowe Tonale? Czy to zależy od ASO czy też są wszędzie standardowe?
Aktualnie: Alfa Romeo Tonale 1.5 MHEV 160KM Veloce 2022
Były: Alfa Romeo 159 2.0 JTDm Distinctive 2011, Alfa Romeo 147 1.6 TS Eco 2006
Nigdy nie było cen standardowych/odgórnych. Każde ASO liczy jak chce zarówno za godzinę stawkę, czas różny podaje i na części różne marże. Przy Giulii było tak, że ludzie w Wwie płacili ok 1800-2200, jak pojechałby do Łodzi to 1400, a miał klient do mnie też biznes, umówił sie w przyfabrycznym w Bielsku (już go nie ma, fabryka zamknięta, grunty sprzedane), to zapłacił coś 800. Sam nie raz GIulię (lata 2019-2022 bo miałem rozszerzoną gwarancję), przeglądy robiłem za 650-800zł (jeśli nie było np klocków), czasem w tym odgrzbyienie klimy itp. Tyle że nie kroili na niczym do tego klientowi swojemu jeszcze dawali 20% rabatu na olej/filtr.
Jeszcze nie byłem na przeglądzie pierwszym z Tonalką (a z Giulią już nie jeżdżę bo ma 6.5 roku), natomiast już zdążyłem się przekonać że nowy serwis w BB niestety zdziera jakby był niewiadomo czym- podjechałem (nie pytając o cenę) na wymianę oleju po 2 mcach jeżdżenia - chciałem profilaktycznie ten pierwszy olej szybko wymienić. Za wymianę, 4.3L oleju 0W20, korek i filtr oleju skasowali mnie 800zł!!! Dlaczego tyle? Olej liczyli po 100zł/litr. Niezła marża - już na przegląd jadę ze swoim olejem - ten sam dokładnie olej, kupiony od dobrego kolegi który go wziął od Stellantisa bezpośrednio (ma duży przerób z nimi), zapłaciłem po 45zł/L (bez marży bo kolega dobry). Na olej trzeba trzymać fakturę, bo się czepiają przy ewentualnej usterce, z resztą nawet podobno nie chcą robić przeglądu na czyimś oleju. Zobaczymy, nie tam, to pojadę do innego. No więc widać po marży na oleju że drą ile wlezie. I żeby to było cudo ASO, lux - wcześniej Opel/Peugeot/Subaru i w takim standardzie też wizualnie serwis.
PS> Jak skrytykowałem w biurze tam że niezłe ceny za olej liczą, to Pan zaoferował mi 2% rabatu...
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
Wymiana oleju w Cuprze Formentor 2.0 1310zł (600zł robocizna). 6litrów 0W30 + filtr i korek. Cenę sprawdzałem w 3 ASO w promieniu 150km ode mnie, +/-100zł. Nie marudź![]()
Przyfabryczny aso mnie rozpieścił widocznie bo tam liczyli z umiarem i dawali do tego rabaty. Natomiast to co teraz serwis (de facto Opel) robi waląc na oleju ponad 100% marży nie podoba mi się - to tylko podanie oleju z półki, a zarabiają też na usłudze.
Żeby jeszcze człowieka z marszu brali, ceregiele, umawiania się, a terminu nie ma w najbliższym tyogdniu, prawie audiencjaJuż raz było tak, że nie chciałem jechac w długą trasę za granicę Giulią ze starym olejem to w końcu sam w weekend wymieniłem (pierwszy raz, więc skończyło się myciem kostki brukowej (miałem karton duży, ale jak wypadł korek to chlupnęło) i ciut oparzoną ręką haha ale teraz już umiem
)
To jest forum. Na pytania ogólne zwykle może odpowiedzieć wiele innych osób na forum, a odpowiedź może być przydatna innym. Pożytek potencjalny dla całej grupy który nie służy społeczności. Nie będę odpowiadał na takie priv, a tylko skrzynka wiecznie się zapycha.
Tematów na nurtujący Was problem szukajcie z googlami a nie wyszukiwarką formuową która jest beznadziejna: w googlach wpisujcie (site:forum.alfaholicy.org/giulia_stelvio <TEMAT>). Wiele rzeczy na forum było wielokrtonie, najwyżej w tamtych wątkach dopytujcie żeby śmietnika nie robić na forum.
W zeszłym roku 1750zł z wymianą płynu hamulcowego.
Ostatnio edytowane przez Jenks ; 12-02-2025 o 20:10
W lubelskim ASO wymiana oleju ok 800 zł w julce![]()
mogło być gorzej - dziś mieliśmy gości, jakoś temat zszedł na auta na chwilkę. tiguan 2022, serwisowany w serwisie porsche-vw w Katowicach. Więc liczą tam sobie 560zł za godzinę. za drugi przegląd z dodatkowymi robotami policzyli 6tys zł, auto nalatane 60tys km nadprogramowo była wymiana klocków przód+tył, płynu hamulcowego, odgrzybianie i o ile pamietam tyle...
ja tam nie lubię być posuwany, więc jesli moje ASO zacznie walić stawkami, to oleję gwarancję i auto sobie będę serwisował w normalnym miejscu. póki co za parę tyg pierwszy przegląd, jadę ze swoim olejem - kupiony po max rabatach za 45% cenu którą liczą w ASO
Najbardziej mnie śmieszy cennik roboczogodzin w lubelskim ASO (Fiat/AR/Jeep)
Rok temu było (netto):
Fiat: 150
AR: 200
Jeep: 250
Teraz dodali do każdej chyba z 30-50 zł.
W każdym razie, ten sam mechanik, wymienia te same części, wlewa ten sam olej, ale zależnie od naklejki na samochodzie cena inna![]()