Auto zamieniło się w cegłe

Auto odebralem z nowym akumulatorem Varty, koszt aku+usluga 861 brutto.
Jakbym wiedzial, ze akumulatora nie obejmuje przedluzona gwarancja to bym sam zmienil.
jak ma padac co 2-3 lata to warto sie nauczyc. Strach gdzies pojechac tym autem.

W serwisie typowa opowiadanie, ze robie krotkie trasy to akumulator dostaje wycisk.
Chcialem zglosic kilka bledow jakie zauwazylem to mi powiedzieli, ze pewnie przyczyna byl zepsuty akumulator.
To juz sobie odpuscilem.

Teraz tak jest w wielu autach. W Stelvio miałem tak samo z aku i kilkoma błędami. Po trzech latach musiałem wymienić na nowy. Błędy zniknęły. Doladowuję co kilka miesięcy profilaktycznie.
Gadanie o krótkich trasach może ma sens, ale ja robiłem też dużo tras i nie pomogło.
Duży wątek o akumulatorze jest w dziale Gulia

A jaki akumulator Ci zamontowali na wymianę? AGM? Varta A8 60ah 640 czy coś innego?
Jeśli ktoś samodzielnie wymieniał - jest to prosta sprawa czy trzeba się namęczyć ze śrubami od boku/dołu?

Polecam wymienić akumulator efb dobrej firmy

Ostatnia edycja:
Jeśli chodzi o aku tonale/renegade/compass to polecam panom exide efb,agm itd montujemy je w autach po gwarancji tak samo giulia/stelvio i na prawdę dają sobie radę nie ma z nimi żadnych większych problemów
Exide to jest to samo co centra.

Osobiście posiadam w jednym samochodzie już ładnych kilka lat i działa OK. W drugim też kilka lat mam Bannera i też jest OK.
Co do cen to.... Banner (EFB 560 11) wychodzi taniej niż ta centra/exide (EFB CL600) do Tonale phev....

Wysłane z mojego Pixel 8 Pro przy użyciu Tapatalka

Firma to jedno, ale bardziej chodzi mi o typ akumulatora. EFB vs. AGM - przy systemie Start / Stop powinien lepiej wypadać AGM.

Firma to jedno, ale bardziej chodzi mi o typ akumulatora. EFB vs. AGM - przy systemie Start / Stop powinien lepiej wypadać AGM.

Wyłącz za każdym razem ten system i będziesz zadowolony, lub wy programuj jak się da.

U mnie na razie spokój, ale widzę, że narzekają na akumulator więc jestem ciekawy na jaki jest zmiana w ASO :)

U mnie ostatnio wymienili aku, wlozyli identyczny jaki był na pierwszy montaż i sprowadzali go z Włoch bo w magazynie centralnym brak aku
Też okolice 3 lat eksploatacji? Chociaż jak sprowadzali z Włoch to pewnie jeszcze na podstawowej gwarancji padł.

Też okolice 3 lat eksploatacji? Chociaż jak sprowadzali z Włoch to pewnie jeszcze na podstawowej gwarancji padł.

Auto stało rok na placu a ja kupilem je w październiku i po miesiącu od odebrania zaczęło wyrzucać błąd przy każdym odpalaniu i po 3 tyg serwis zdecydował że trzeba wymienić aku. Na szczęście na gwarancji poszło

A jaki akumulator Ci zamontowali na wymianę? AGM? Varta A8 60ah 640 czy coś innego?
Jeśli ktoś samodzielnie wymieniał - jest to prosta sprawa czy trzeba się namęczyć ze śrubami od boku/dołu?

Zalozyli mi Varte N60 60AH symbol 560 500 064. Na oryginal musialbym czekac dwa tygodnie i zaplacic 1200 netto.

Pytanie czy przy samodzielnej wymiane powinno sie zaprogramowac, ze akumulator jest nowy?
Moze jest jakas elektronika, ktora uwzglednia w procesie ladowania wiek akumulatora.

Zalozyli mi Varte N60 60AH symbol 560 500 064. Na oryginal musialbym czekac dwa tygodnie i zaplacic 1200 netto.

Pytanie czy przy samodzielnej wymiane powinno sie zaprogramowac, ze akumulator jest nowy?
Moze jest jakas elektronika, ktora uwzglednia w procesie ladowania wiek akumulatora.

Nie trzeba programować. BMS sam wykryje po kilku dniach że ma nowy akumulator i dostosuję program pod niego.

Nie mam pojęcia :) Pewnie standardowy.

Amortyzatory
Powrót