[75] Pompa wody

Paproch

Nowy
Auto
Alfa Romeo 75 2.0 carb. (1986)
Witam,

Pod moją Bellą zauważyłem dziś niewielką plamę płynu chłodniczego. Po oględzinach okazało się, że to nie wina węża (tym razem!!), a pompy wody. Z tego co wymacałem, płyn powoli sączy się otworu znajdującego się od spodu pompy ok 10mm od koła pasowego. Wygląda to tak, jakby czegoś tam brakowało. Jak to wygląda u Was? Poniżej zdjęcie z epera z zaznaczonym przybliżonym miejscem wycieku.

cooling_eper.png
Nie mam póki co możliwości zaglądnięcia pod auto, dlatego trochę po omacku muszę działać.

Mieliście kiedyś takie problemy? Z góry dzięki za odzew.

Pozdrawiam!

Diagnoza jest prosta- pompa do wymiany. Nie trzyma uszczelniacz który znajduje sie po miedzy wirnikiem a łożyskiem. Dlatego płyn wydostaje sie tym otworem.

Ja miałem podobnie. Co prawda w innym aucie i na większą skalę, ale... Gdy silnik pracował wszystko było ok, gdy go gasiłem to 2 na 3 razy auto zarzucao z 1,5 litra wody. Wstyd było na mieście bo odgłos był taki, jakbym się zrzygał. Ból polegał na tym, że za pompę w sklepach krzyczeli 500-600zł... Kupiłem więc w tesco kilka butelek 5-cio litrowych wody i tak z miesiąc jeździłem. Później okazało się, że w necie można kupić pompę 3x taniej i to rozwiązało całkowicie mój problem :) Więc moim zdaniem diagnoza Wuja jest słuszna :)
Pozdrawiam!

Dzięki Panowie! Niestety tego się obawiałem.

Pozdrawiam!

Amortyzatory
Powrót