Szukam pomocy dla mojej GTV6

• Autor wątku Autor wątku Wucio
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
znajomy, który robił wydech w 147 GTA chwalił sobie pewną firmę. może do nich zadzwonisz i spytasz?
Inochi Motorsport
ul. Augustów 4a
92-411 Łódź
e-mail: kontakt@inochi.pl
telefon: 513 815 594
gadu-gadu: 342227

Gdzie ? Za ile ? Całość ?

www.tlumiki.eu - mają w sprzedaży IMASAFa, który robi tłumiki na pierwszy montaż do Alfy - trzeba czekać 2 albo 3 tygodnie, bo robią na zamówienie, ale jest fachowo. Być może znajdziesz na eBay-u ze 30 zł taniej, ale u mnie Włoch źle pospawał przedni i musiałem wymienić - bez żadnego problemu, a stary tłumik wysłałem dopiero po odebraniu nowego. Koszt całości (przedni, środkowy, tylny - bez katalizatora) to ok. 1000 zł.

Koszt całości (przedni, środkowy, tylny - bez katalizatora) to ok. 1000 zł.

To w sumie tanio wyszło.

Wucio posłuchaj sobie jak u mnie wyszło - to co prawda 24V, ale jakiś pogląd będziesz mieć. Mam zrobiony układ przelotowy od katów do końca 2,5" ale zamiast dwóch tłumików (środkowy + tylny) mam 3: okrągły 60cm, trójkątny mały i końcowy duży (ale i tak 2x mniejszy niż ori).
Najpierw na 2 tłumikach:
http://www.forum.alfaholicy.org/nas...166_3_0v6_sportronic_tomaz-6.html#post1357032
Potem na 3:
http://www.forum.alfaholicy.org/nas...66_3_0v6_sportronic_tomaz-14.html#post1459508

Inochi Motosport moze dorobic w 2 dni w cenie ok. 2200zl. Nie widzieli auta ale zakladam ze z cena niewiele sie zmienia.

Tlumiki.eu czekam na odpowiedz. Po drodze od tapicera mam jeszcze 2 punkty z tlumikami ( dlugo na rynku Auto Mark i cos obok na Kolumny ) to chyba cos wybiore.

Tomaz dzieki za info

Busso nigdy nie zabrzmi jak v8, jedynie co można zrobić to założyć zbyt rozprężony wydech i wtedy brzmi beznadziejnie. 2,5 ma piękny tenorowy skowyt, który w seryjnym wydechu jest ładnie słyszalny. Jak chcesz coś dedykowanego to Ansa albo CSC. Supersprint ma żałosny stosunek jakości do ceny.

Mam odpowiedź z tlumiki.eu ( swoją drogą świetny kontakt ):

Witam ponownie,
Oto ceny poszczególnych elementów:
- tłumik przedni prawy - 450 zł
- tłumik przedni lewy - 450 zł
- tłumik środkowy - 600 zł
- tłumik końcowy - 560 zł

Tłumiki jestem w stanie zamówić u producenta zagranicznego - włoska
firma IMASAF.
Czas realizacji to około 10-14 dni.

Kurcze to nadal kupa forsy - 2060 PLN

Przypuszczam, że za 3k miałbyś wydech z nierdzewki z dożywotnią gwarancją tam gdzie ja robiłem. Przelot + fajniejszy dźwięk, no i trwalszy - a rozumiem, że "robiąc" GTV6 raczej celujesz w długi okres czasu :)
Z resztą - jak im dasz oryginały na wzór to i pewnie można się na replikę dogadać w razie czego.

Aha, no i w przypadku nierdzewki ceny masz z montażem.

Mam odpowiedź z tlumiki.eu ( swoją drogą świetny kontakt ):

Witam ponownie,
Oto ceny poszczególnych elementów:
- tłumik przedni prawy - 450 zł
- tłumik przedni lewy - 450 zł
- tłumik środkowy - 600 zł
- tłumik końcowy - 560 zł

Tłumiki jestem w stanie zamówić u producenta zagranicznego - włoska
firma IMASAF.
Czas realizacji to około 10-14 dni.

Kurcze to nadal kupa forsy - 2060 PLN

No tak, V6 wychodzi trochę drożej niż 4-cylindrówka :).

tomaz dzięki ale el-tech jest w Piastowie logistycznie ciężka sprawa - z Łodzi do Piastowa - zostawić auto na 2 dni. Wracać, a może zostać i pozwiedzać jak jest co...

Myślę ze w Łodzi też coś znajdę

omron8 - może i tak, ale wrzuciłem w to auto już tyyyyle kasy, że jak zaczynam liczyć to się mocno zastanawiam - czemu nie trzymałem się planu A i nie kupiłem Corvetty C3

Dam znać co jeszcze inni powiedzieli jak odbiorę auto od tapicera w przyszłym tygodniu

omron8 - może i tak, ale wrzuciłem w to auto już tyyyyle kasy, że jak zaczynam liczyć to się mocno zastanawiam - czemu nie trzymałem się planu A i nie kupiłem Corvetty C3
Czaję, ale bądź poważny i przestań liczyć kasę, bo na zdrowie Ci to nie wyjdzie ;)
C3 będzie następna :) W przypadku tego auta pewnie nie ma problemów z częściami i z ich ceną...

No to nareszcie się udało. Po dwóch wizytach u Marcina w Poznaniu auto już na 99% gotowe ( 1% - nie działający prędkościomierz, ale czekam już tylko na dostawę interfejsu z USA ).

No i udało mi się ( no dobra Marcinowi się udało - wielki szacun ) stworzyć potwora. Auto dostało 3 litrowy silnik V6 w połączeniu ze skrzynią z 75 z krótkimi przełożeniami.... kat B to na bank za mało na tą zabawkę:)

Z ciekawszych rzeczy - udało się też założyć wspomaganie kierownicy i auto dzięki temu zyskało naprawdę sporo ( kręcenie 1 ręką na parkingu bez kropli potu na czole - bezcenne ).

Tak na chwilę obecną udało mi się ją pokręcić - dalsza zabawa pewnie w przyszłym sezonie.

GTV6.jpg

Pozdrawiam wszystkich ciesząc się jak dziecko z bananem od ucha do ucha :)))))))

Super .....
Ja jestem świeżo po zakupie i też myśle nad wydechem zrobiłeś coś w swojej?
Silnik rozumie masz 12V
Swietny pomysł ze wspomaganiem faktycznie brakuje

Super .....
Ja jestem świeżo po zakupie i też myśle nad wydechem zrobiłeś coś w swojej?
Silnik rozumie masz 12V
Swietny pomysł ze wspomaganiem faktycznie brakuje

Jeśli o wydech chodzi, to może będę miał na sprzedaż kolektory z nierdzewki z tej alfy (jeśli zdecyduję się na to, o czym myślę...):

Trochę mi je mechanik zmodyfikował żeby ułatwić sobie montaż, ale nie wpływa to na ich funkcjonalność. Na filmie cały układ z nierdzewki, 2,5 cala i dwa tłumiki komorowe (bardzo cicho).

Auto dostało 3 litrowy silnik V6 w połączeniu ze skrzynią z 75 z krótkimi przełożeniami.... kat B to na bank za mało na tą zabawkę

To jest najciekawsza część opowieści :)
Do Wa-wy daleko Ci było po wydech jechać, a do Poznania do Marcina przyjechałeś :P
No ale rozumiem - na pewno było warto. Widziałem co u niego na placu stoi...

Zapodaj jakieś foty! I może filmik jak to mruczy :)

Wydech nowiuteńki oryginał do GTV6.

Co do filmiku i mruczenia - zobaczę jak mi czas pozwoli.

A Zelmoty darzę mocnym prywatnym sentymentem i zostaną tam gdzie są dopóki nie znajdę oryginalnych, totalnie nieosiągalnych i pewnie oprócz zdjęć w katalogach reklamowych AR GTV6 z lat 80 nigdy nieistniejących halogenów :)))

Amortyzatory
Powrót