[75] Renowacja listew zewnetrznych

dreadsimon

Użytkownik
Auto
75 1.8 IE 1991, 147 FL 2.0
Przymierzam sie do odnowienia listew na około paneli i bagażnika 75-tki. Jak te listwy wyglądają w oryginale - czarny mat?
U mnie póki co są częściowo czymś pomaziane, częściowo wytarte, są jakies płytke i ubytki i zastanawiam sie czym by to machnąć, żeby wyglądało jak nowe. Pierwszy pomysł to czarny plasti-dip, drugi to farba strukturalna do plastików (ale to się nie będzie trzymać na gumach z tyłu).
Czy ktoś ma doświadczenie z tym? Jakieś inne pomysły?

Przymierzam sie do odnowienia listew na około paneli i bagażnika 75-tki. Jak te listwy wyglądają w oryginale - czarny mat?
U mnie póki co są częściowo czymś pomaziane, częściowo wytarte, są jakies płytke i ubytki i zastanawiam sie czym by to machnąć, żeby wyglądało jak nowe. Pierwszy pomysł to czarny plasti-dip, drugi to farba strukturalna do plastików (ale to się nie będzie trzymać na gumach z tyłu).
Czy ktoś ma doświadczenie z tym? Jakieś inne pomysły?

Ja mam. Jest specjalny lakier matowy do plastików, świetnie się do tego nadaje ;-) Strukturalny będzie wyglądał brzydko. Musisz jedynie dobrze zmatowić powierzchnię, jak masz 'wżery' (ubytki w tym plastiku), można do ich wyrównania użyć szpachli do zderzaków (jest elastyczna w przeciwieństwie do tej do blach).

O ekstra, dzięki. Ale gumy z tyłu tym chyba nie pociągnę? Na gumę wtedy wazelina/środek silikonowy do uszczelek?

Tak, oraz na tylnych panelach też z tego co pamiętam jest guma.

Tak, oraz na tylnych panelach też z tego co pamiętam jest guma.

Ja potraktowałem je tak samo jak resztę - w końcu to też tworzywo sztuczne. ;P Zedejmujesz, matujesz, szpachlujesz jesli trzeba, wyrównujesz, odtłuszczasz i pryskasz sprejem :D Rozważ klamki, bo po latach też robią się szare i mogą się odróżniać od reszty plastików

Nie pęka na gumie?
W takim razie wiem co robić, dzięki :)

Ten lakier oryginalny na tych gumach to jest taki siwy metallic mat . Trzeba dorobić siwa bazę metaliczna i dodać utwardzacza i załatwione

Hej, jak jeszcze szukasz tych dupereli do 75( podłokietnik, klapka etc..) to daj znać. W tym tygodniu muszę podejść na pocztę, nienawidzę tego, to mogę Ci od razu wysłać paczkę. Kontakt na : rbbiuro@o2.pl

Amortyzatory
Powrót