[75] Swap silnika V6 24V

• Autor wątku Autor wątku zielony75
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Kajtek jak będziesz kupował budę to sprawdź koniecznie, czy w danym roku 3,0 miało homologację. Btw nie jestem pewien, czy w gsmp przejdzie auto ze swapowanym silnikiem. Jeśli interesuje cię tylko Berg Trophy to te problemy Cię nie dotyczą.

z tego co czytałem w regulaminie wnioskuje że wystarczy żeby auto spełniało pewne normy bezpieczeństwa.co do homologacji nie wydaje mi się żeby taką posiadały maluchy, stare astry i np golfy a tego jeździ tam pełno.ale i tak zanim będę cokolwiek zaczynał dowiem się wszystkiego w PZM-ie bo oni to organizują.

Chodzi o homologacje wystawioną przez FIA. Określa jakie przeróbki są dopuszczone dla danego auta. Nie wszystkie auta, nie we wszystkich wersjach i nie w każdym roczniku ją posiadają. Co do wymogów bezpieczeństwa to określa je tzw. załącznik J. Maluchy, stare astry i golfy mają homologację. Mam na dysku skany homologacji fiata 125p, jak chcesz to mogę ci podesłać na maila żebyś wiedział jak coś takiego wygląda.
Poczytaj sobie na początek to http://www.pzm.pl/userfiles/2009-pliki/Samochody/2010/GSMP/3_Reg_tech_H2010.pdf
http://www.pzm.pl/userfiles/2009-pliki/Samochody/2010/GSMP/Reg_GSMP_2010_wbi.pdf
http://www.pzm.pl/userfiles/2009-pliki/Samochody/2010/GSMP/1_Reg_Techn_2010_GSMP.pdf

Ostatnia edycja:
to czytałem. nie sądziłem że maluch może mieć homologacje;).gdzie mogę takich dokumentów szukać?? wiem ze alfa 75 1.8T miała coś takiego ale nie mam pojęcia jak to wygląda przy innych wersjach.

to czytałem. nie sądziłem że maluch może mieć homologacje;).gdzie mogę takich dokumentów szukać?? wiem ze alfa 75 1.8T miała coś takiego ale nie mam pojęcia jak to wygląda przy innych wersjach.

Kiedyś to cała Polska ścigała się na maluchach i produktach FSO ;). Inne produkty były niedostępne, tudzież za drogie ;)

A w ogóle to kontaktowałeś się z Rafałem Płatkiem?
www.rpracing.pl
Zawsze warto pogadać z kimś kto już przetarł ścieżkę:)

dzięki za pomoc koledzy:) znalazłem w tym dokumencie alfę romeo 75 3.0V6 z 1988 roku. i teraz mam takie pytanie.czy ja mogę używać tylko danego modelu z 1988 roku czy z każdego roku ale z silnikiem 3.0 V6??

dzięki za pomoc koledzy:) znalazłem w tym dokumencie alfę romeo 75 3.0V6 z 1988 roku. i teraz mam takie pytanie.czy ja mogę używać tylko danego modelu z 1988 roku czy z każdego roku ale z silnikiem 3.0 V6??
Z każdego roku, poza tym możesz pójść w klase E1 2000+ i już nie musisz mieć żadnej zgodności z homologacją...

TS engine mounts to V6 mounts... ;)
Sorry for english.

52.jpg

53.jpg

54.jpg

Ale w grupie E raczej nic się nie wywalczy. Dla 75 odpowiednia jest grupa H, gdzie może coś zdziałać. Kajtek myślę, że musiałbyś szukać budy po 88 roku. Ogólnie to w sprawach regulaminów warto popytać na www.autoklub.pl, albo http://www.rajdy.hoga.pl

Ostatnia edycja:
no tak w H grupie 2000+ jeździ 1 samochód stary dziad sierra cosworth - walka na całego... tak naprawdę nie ma to znaczenia - to w żadnej klasie nie jest auto do wygrywania.

Duchem oczywiście zgadzam się, że klasa H, ale może warto byłoby polatać na 2.0 i powalczyć z BMW E30...?

Fakt że w H+2000 nikt prawie nie startuje ale dla początkującego zawodnika dobrym odniesieniem byliby tacy zawodnicy jak Kozłowski, Wróbel czy Garbacz startujący (o zgrozo:D) golfami w H-2000

ale wtedy w kat H+2000 będę musiał mieć silnik do 2 litrów pojemności tak??

To była by kategoria h -2000, bo masz silnik o pojemności niecałych 2 litrów bez turbo. Też uważam, że zdecydowanie lepiej robić do gór TS-a. Po pierwsze jest się z kim ścigać, po drugie łatwość ewentualnych napraw silnika oraz w ogóle przygotowania go do sportu, kupienia (zrobienia)chociażby ostrych wałków typowo pod wyścigi u Pana Halczyńskiego z Krakowa. Nie mówiąc już o kwestii wyważnia auta, tak ważnego w wyścigach. TS jest dużo bardziej stabilny niż v6-ka, która już odbiega od tego słynnego rozkładu mas transaxle 50/50. Zrobisz jak chcesz, ale v6 to samo w sobie duże koszty, nie mówiąc już o wyścigach... No i TS-a można dużo wyżej kręcić bez problemu :)

dzięki za wszystkie podpowiedzi:) w tej chwili i tak nie mam na nic czasu więc dopiero w okolicach wakacji będę myślał jak się za to wszystko zabrać. Chyba faktycznie TS byłby najlepszym rozwiązaniem jeśli chodzi o pieniądze i o nabranie doświadczenia w wyścigach bo wiadomo że zawsze lepiej jest rywalizować z kimś a nie tylko ze sobą:) i jeszcze jedna kwestia; w klasie H-2000 silnik nie może być doładowany tylko wolnossący tak?

Ostatnia edycja:
H -2000 wolnossący do 2000cm3.
Turbodołdowane mnożymy pojemność*1,7

H +2000 powyżej 2000cm3

Tak na marginesie, to Kozłowskiego ciężko będzie doścignąć :]

Tak na marginesie, to Kozłowskiego ciężko będzie doścignąć :]
Tak ale jak się porównywać to do najlepszych.
A przypadkiem nie *1,4?
Wg regulaminu technicznego gr H mnożniki narzuca art 252.3.1 załącznika "J" czyli 1,7 dla benzyny i 1,4 dla diesla. Nie wiem jak to wyglądało w 86 roku jak alfa dostałą homologację, może stąd ta różnica wynika.

I Kajtek nie słuchaj Wołka, nie bierz TSa, V6 lepiej brzmi:D

Witka, bez trzech worków gotówki się nie obejdzie :) Temat wisi od lutego 2009, załącznik J już cały ogarnięty, teorie możliwych kombinacji swapów ogarnięte. Podejrzewam że nikt nawet nie wyciągną ze swojej 75 oryginalnego silnika żeby zrobić miejsce na nowy. Może ktoś pokusił się przynajmniej o poskładanie jakiegoś wstępnego kosztorysu???

Amortyzatory
Powrót